• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9484 LEI
  1 USD = 4.2646 LEI
  1 GBP = 5.8523 LEI
  1 CHF = 4.6171 LEI
  1 HUF = 1.3760 LEI
  1 BGN = 2.5301 LEI
  1 JPY = 3.7293 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Marea Britanie îşi va intensifica prezenţa militară în zona Golfului

12 Iulie, 19:31

Marea Britanie îşi va intensifica prezenţa militară în zona Golfului Persic şi va trimite o a doua navă de război în regiune pentru a proteja petrolierele comerciale britanice, a informat Ministerul Apărării, conform The Guardian.

hkg

Nava HMS Duncan, un distrugător Type 45, va fi trimisă în regiune în câteva zile după ce a efectuat exerciţii NATO în Marea Baltică.

Nava va lucra alături de fregata HMS Montrose a Marinei Regale şi aliaţii SUA din Golf, însă nu va participa la coaliţia maritimă globală propusă de Washington pentru a proteja transportul de marfă din regiune.

HMS Duncan urma să înlocuiască nava Montrose însă pentru o perioadă cele două nave vor lucra împreună.

Decizia Marii Britanii are loc în contextul în care premierul Theresa May a declarat că va începe discuţiile cu autorităţile americane pentru a intensifica prezenţa NATO în regiune după două atacuri asupra petrolierelor din Golful Oman şi o încercare a marinei iraniene de a împinge o navă britanică în apele teritoriale ale Iranului.

Ministrul de Externe Jeremy Hunt a cerut dublarea fondurilor alocate de britanici pentru apărare.

Hunt a subliniat că Marea Britanie nu caută să escaladeze criza cu Iranul, însă a adăugat: „Luăm foarte în serios securitatea maritimă. Este principala noastră responsabilitate să protejăm transportul de marfă al Marii Britanii. Este o situaţie care se schimbă de la oră la oră, însă reacţionăm la ce se întâmplă într-un mod clar şi măsurat”.

Ministerul Apărării a informat că doreşte atenuarea crizei cu Iranul însă a precizat că, având în vedere că există 15 nave britanice care trec prin Orientul Mijlociu în fiecare zi, nu este posibil ca toate să fie protejate.

„Ca parte a prezenţei noastre îndelungate în Orientul Mijlociu, HMS Duncan va fi trimisă în regiune pentru a asigura securitatea cât HMS Montrose îşi va termina operaţiunile”, a precizat ministerul.

„Acest lucru va asigura că Marea Britanie, alături de partenerii internaţionali, va continua să susţină libertatea de navigaţie pentru vasele care trec prin acest culoar vital pentru comerţ”, a adăugat ministerul.

Tot vineri, Iranul a cerut Marii Britanii să elibereze petrolierul capturat săptămâna trecută şi a avertizat puterile occidentale „să părăsească regiunea pentru că Iranul şi alte ţări vecine sunt capabile să îşi asigure securitatea”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Abbas Mousavi, a declarat pentru agenţia IRNA: „Este un joc periculos care are consecinţe ... Pretextele legale pentru capturarea (petrolierului) nu sunt valide ... Eliberarea petrolierului este în interesul tuturor ţărilor”.
Marina Regală a capturat petrolierul Grace 1 pe care îl suspectează că încălca sancţiunile UE împotriva regimului lui Bashar al-Assad transportând petrol în Siria.

Căpitanul şi principalul ofiţer de pe navă au fost arestaţi în Gibraltar joi, la o săptămână după ce petrolierul a fost capturat.
Aceste arestări intervin într-un context de tensiuni tot mai mari cu Teheranul, după ce Londra a acuzat nave iraniene că au încercat, miercuri seara, să blocheze un petrolier britanic în Strâmtoarea Ormuz.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: