• Bucuresti 24º C
  Baia Mare 20º C
  Brasov 20º C
  Cluj-Napoca 20º C
  Constanta 21º C
  Craiova 28º C
  Galati 21º C
  Iasi 21º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 24º C
 • 1 EUR = 4.6559 LEI
  1 USD = 3.9517 LEI
  1 GBP = 5.2123 LEI
  1 CHF = 4.1351 LEI
  1 HUF = 1.4386 LEI
  1 BGN = 2.3806 LEI
  1 JPY = 3.5050 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Marea Adunare Centenară, reflectată pe larg de marile agenții de presă internaționale

26 Martie, 11:31

Agențiile de presă internaționale au acordat spații evenimentului unionist generic intitulat Marea Adunare Centenară, care a avut loc pe 25 martie, la Chișinău.

Unirea

„Peste 10 000 de oameni s-au adunat la o manifestație în care au cerut Unirea R. Moldova cu România”, titrează Euronews, care are și o prezentare video a evenimentului din PMAN.

Prestigiosul canal de televiziune paneuropean face o succintă trecere în revistă a istoriei comune a României și R. Moldova, înainte ca partea de la Est de Prut să fie anexată de Uniunea Sovietică în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

„Peste 10 000 de persoane s-au adunat pentru a uni R. Moldova și România”, scrie prestigioasa agenție de presă Reuters.

Jurnaliștii britanici de la Reuters își încep materialul dedicat Marii Adunări Centenare cu precizarea că celor 10 000 de persoane prezente în PMAN s-a alăturat și fostul președinte al României, Traian Băsescu.

La rândul ei, Reuters face o scurtă incursiune în istoria comună a celor două state, precizând că R. Moldova este împărțită într-o majoritate vorbitoare de limba română și Transnistria, regiune unde Rusia menține un conflict înghețat.

„Zeci de mii de persoane au manifestat la Chișinău pentru ca fosta republică sovietică să devină parte a României”, scrie portalul politico.eu.

Aflată între România și Ucraina, R. Moldova este o zonă geopolitică sensibilă, mai precizează jurnaliștii de la politico.eu, care, de asemenea, specifică că actuala R. Moldova a fost parte a României anexată de URSS în 1940.

„Mii de oameni au mărșăluit prin centrul Chișinăului pentru a cere Unirea R. Moldova cu România” titrează și portalul britanic Independent, care scoate în evidență profunda divizare a cetățenilor R. Moldova  între Occident și Rusia

Manifestările unioniste din Chișinău nu au lipsit nici din presa rusă.

Înaninte de a oferi o informație asupra evenimentelor, jurnaliștii de la Ria Novosti îl citează pe președintele pro-rus al R. Moldova, Igor Dodon și scriu despre ceea ce ar însemna „un eșec la unionismului”

Amintim că ieri, 25 martie,  la împlinirea a 100 de ani de la decizia firească a înaintașilor moldovenilor, Chișinăul a devenit centrul de greutate al manifestărilor de sărbătorire a actului istoric de la 1918, celebrat prin Marea Adunare Centenară, desfășurată în PMAN.

Sursa: deschide.md

 

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: