• Bucuresti 27º C
  Baia Mare 18º C
  Brasov 20º C
  Cluj-Napoca 18º C
  Constanta 24º C
  Craiova 24º C
  Galati 26º C
  Iasi 25º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7625 LEI
  1 USD = 4.2638 LEI
  1 GBP = 5.4024 LEI
  1 CHF = 4.2211 LEI
  1 HUF = 1.4585 LEI
  1 BGN = 2.4351 LEI
  1 JPY = 3.8610 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Mandat european de arestare şi cerere de urmărire internaţională pe numele Elenei Udrea

06 Iunie, 15:40

Poliţia a cerut instanţei mandat de arestare europeană şi ordin de urmărire internaţională pentru fostul ministru Elena Udrea. Elena Udrea, care se află de câteva luni în Costa Rica, a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute.

udrea

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: "Extrădarea este posibilă chiar dacă nu avem tratat bilateral de extrădare cu Costa Rica".

Ministrul Justiţiei a subliniat că România şi Costa Rica nu au tratat bilateral de extrădare, dar procedura se poate realiza pe baza convenţiilor internaţionale la care cele două ţări sunt parte şi pe baza "curtoaziei reciproce".

"În acest moment nu avem un tratat bilateral cu republica Costa Rica în domeniul extrădării, însă cooperarea în această materie poate să aibă loc pe două proceduri distincte. Prima procedură, în temeiul curtoaziei internaţionale, cu asigurarea reciprocităţii şi vreu să subliniez că în precedent am avut un astfel de caz de extrădare din Republica Costa Rica şi în al doilea rând că în acest moment se află pe rol în derulare un alt caz de extrădare din Republica Costa Rica, altul decât cel la care facem referire. A doua procedură a extrădării se poate realiza în baza convenţiilor multilaterale la care ambele state au calitatea de parte. Aici trebuie verificat următorul lucru: domeniul de reglementare a respectivei convenţii să se circumscrie tipologiei naturii infracţiunilor comise de către cel care urmează a fi extrădat", a explicat ministrul.

Tudorel Toader a precizat că până la acest moment Ministerul Justiţiei nu a primit niciun document referitor la solicitarea de extrădare, dar că instituţia va comunica în fiecare moment stadiul în care se află.

"Ştim că de la Poliţie s-a făcut solicitarea către instanţa care a pronunţat şi emitenta mandatului de arestare. Concluzionând, trebuie ca instanţa să verifice condiţiile, să adreseze Ministerului Justiţiei, care la rândul lui să verifice şi să formuleze cererea de extrădare. Până la acest moment, la Ministerul Justiţiei nu a sosit, ministerul nu a primit nicio solicitare, nicio informare cu privire la procedura de extrădare a persoanei la care ne referim, procedură care se află în prima etapă de desfăşurare", a spus Tudorel Toader.

 

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: