• Bucuresti 6º C
  Baia Mare 9º C
  Brasov 7º C
  Cluj-Napoca 7º C
  Constanta 11º C
  Craiova 6º C
  Galati 6º C
  Iasi 4º C
  Suceava 2º C
  Timisoara 5º C
 • 1 EUR = 4.7787 LEI
  1 USD = 4.3149 LEI
  1 GBP = 5.6852 LEI
  1 CHF = 4.3771 LEI
  1 HUF = 1.4411 LEI
  1 BGN = 2.4433 LEI
  1 JPY = 3.9741 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Maia Sandu: Noi așteptăm în continuare un angajament public de la PSRM

12 Aprilie, 08:41

Scoaterea statului din captivitate ar trebui să fie prioritatea zero atât pentru blocul ACUM, cât și pentru Partidul Socialiștilor. Reprezentanții ACUM sunt gata să discute în continuare cu socialiștii, dacă aceștia fac un angajament public prin care spun că sunt gata să adopte legile propuse, dar și altele care țin de deoligarhizare. Declarația aparține președintei Partidului Acțiune și Solidaritate, copreședintă a blocului ACUM, Maia Sandu.

Maia Sandu

„Noi discutăm în continuare dacă ei fac angajament public că sunt gata să adopte aceste legi și altele care țin de deoligarhizare. Nu altceva că și noi tot avem un milion de alte inițiative sociale și de alt ordin. Noi vorbim despre scoaterea regimului. Dacă putem să discutăm strict, să ne facem o prioritate, scoaterea statului din captivitate ar trebui să fie prioritatea zero pentru toți, problemele sociale și de infrastructură se pot rezolva când scăpăm de regim. Să declare că nu consideră nici pe viitor să facă o coaliție cu Partidul Democrat și să facă primul pas ca dovadă reală a acestui angajament să voteze speakerul și legile”, a menționat Maia Sandu la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

„Blocul ACUM propune eliberarea țării astfel încât oamenii să decidă dacă vor să voteze socialiștii sau blocul ACUM la guvernare eventual după ce a fost curățat sistemul. Opțiunile nu sunt perfecte pentru nimeni. De aceea, mergem pe prima etapă, votăm aceste legi, în momentul în care regimul începe să pice, mai multe lucruri se vor transforma și atunci putem să revenim la discuțiile pe al doilea pas dacă acolo mai este ceva de schimbat”, a afirmat politiciana.

Maia Sandu a reiterat că discuțiile care sunt purtate de blocul ACUM cu PSRM nu vizează o eventuală guvernare comună pentru că programele și viziunile celor două formațiuni sunt diferite. „Ceea ce ne propunem noi este inclusiv un guvern de curățare a sistemului, care va fi un guvern temporar”, spune copreședinta blocului ACUM.

Joi, la primele discuții în format bilateral ACUM-PSRM, Partidul Socialiștilor a anunțat că nu susține ideea unui guvern minoritar propus de ACUM. Iar proiectele de legi înregistrate de către acest bloc nu pot fi votate fără o majoritate parlamentară și fără ca organele de conducere ale Parlamentului să fie funcționale. PSRM nu dorește alegeri anticipate, dar dacă nu se va ajunge la un numitor comun cu ACUM, acest scenariu nu poate fi exclus. De cealaltă parte, Blocul ACUM consideră alegerile anticipate în baza sistemului de vot mixt ca fiind „o cale foarte periculoasă pentru Republica Moldova”. Poziția ACUM este că există soluții pentru a rezolva mai multe probleme ce țin de dezoligarhizare, în acest Parlament. Și pentru aceasta nu e nevoie de majoritate parlamentară sau de coaliție, este nevoie de voință politică.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: