• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9449 LEI
  1 USD = 4.3614 LEI
  1 GBP = 5.9178 LEI
  1 CHF = 4.7821 LEI
  1 HUF = 1.3843 LEI
  1 BGN = 2.5283 LEI
  1 JPY = 3.8290 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Maia Sandu: Fără „duty free” la intrarea în R. M. / Premierul solicită modificarea legii în regim de urgență

20 Iunie, 09:58

Benzinăriile, magazinele, barurile și restaurantele DUTY FREE, situate la intrările în Republica Moldova și zona separatistă din stânga Nistrului, vor fi interzise, potrivit prim-ministrului Sandu, care și-a anunțat intenția azi, pe pagina de Facebook a Guvernului. Ea a menționat că beneficiarul legilor sub ale căror auspicii au funcționat structurile amintite "este un personaj toxic, implicat în afaceri dubioase, inclusiv furtul miliardului".

duty free

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul „a rugat colegii din Parlament” să elaboreze și să înregistreze în regim de urgență un proiect de lege prin care se anulează benzinăriile ”duty free”, precum și posibilitatea existenței magazinelor, barurilor și restaurantelor cu regim ”duty free” la intrarea în Republica Moldova și la intrarea în regiunea transnistreană.

Dincolo de faptul că prevederi legale de genul celor menționate nu există în nicio țară din lume, bugetul public național suportă pierderi de sute de milioane de lei drept urmare a implementării acestor legi, iar beneficiarul acestora este un personaj toxic implicat în afaceri dubioase, inclusiv în furtul miliardului”, menționează Maia Sandu, referindu-se la Ilan Shor.

Potrivit ei, actualul Guvern nu doar că nu va admite astfel de inițiative pe viitor, dar și le va anula pe toate cele adoptate de către „regimul oligarhic care a condus Republica Moldova până la 8 iunie”.

De precizat că legea care permite deschiderea benzinăriilor „duty-free” a fost promulgată de Igor Dodon în toamna 2018. Ulterior, însă, el a anunțat că este împotriva acestei legi. Potrivit consilierului prezidențial, Maxim Lebedinschi, legea care i-a fost transmisă președintelui spre promulgare nu conținea toate documentele necesare, astfel încât, ulterior, după semnare, s-a constat că lipsește avizul pozitiv al Guvernului pe marginea acestui proiect. În acest context, instituția prezindențială a depus o sesizare la CC în care se precizează lipsa argumentării economice, dar și a avizului pozitiv al Guvernului la proiectul de legalizare a benzinăriilor duty-free.

Totodată, precizăm că zilele trecute s-a aflat că Ilan Shor a vândut cele 12 magazine duty-free. Compania Dufremol SRL, care a fost principalul operator al magazinelor duty-free din Moldova a devenit proprietatea omului de afaceri bulgar Marko Todorov în luna aprilie a acestui an, a scris Mold-Street.com.

Potrivit sursei citate, site-ul companiei a încetat să mai lucreze. Încă o companie a familiei Șor - DFM, continuă să lucreze, iar acum în descrierea site-ului acesteia este scris că este operatorul principal al magazilelor duty-free în Moldova.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: