• Bucuresti 13º C
  Baia Mare 12º C
  Brasov 11º C
  Cluj-Napoca 9º C
  Constanta 13º C
  Craiova 12º C
  Galati 12º C
  Iasi 14º C
  Suceava 13º C
  Timisoara 14º C
 • 1 EUR = 4.7786 LEI
  1 USD = 4.2746 LEI
  1 GBP = 5.7198 LEI
  1 CHF = 4.3448 LEI
  1 HUF = 1.4527 LEI
  1 BGN = 2.4432 LEI
  1 JPY = 3.8968 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

M.Sandu: Guvernul a dispus majorarea salariilor în învățământ fără să aloce bani pentru universități

03 Mai, 08:22

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, spune că actuala guvernare a dispus majorarea salariilor profesorilor universitari, din cadrul centrelor de excelență și instituțiilor de învățământ profesional, dar nu a alocat și bani pentru ca aceste majorări să fie posibile.

Maia Sandu

În cadrul unei intervenții video pe o rețea de socializare, din fața Universității de Stat, Maia Sandu menționează că a făcut o interpelare la adresa Ministerului Finanțelor pentru a afla cum stau lucrurile în acest sens.

Potrivit liderei PAS, în ultimele zile, mai multe instituții media au scris despre faptul că instituțiile de învățământ superior, centrele de excelență și instituțiile de învățământ profesional nu au suficienți bani pentru a achita salariile majorate anunțate de către guvernare. Sindicatele de ramură au făcut și unele calculele în acest sens, potrivit cărora, cele 27 de instituții de învățământ au nevoie de 120 de milioane de lei suplimentar pentru ca să poată să asigure plata salariilor majorate până la sfârșitul anului 2019.

Maia Sandu spune că, „dacă aceste resurse nu sunt alocate de către guvernare, atunci în instituțiile superioare de învățământ, în centrele de excelență și în instituțiile de învățământ profesional, salariile vor fi plătite doar pentru primele șase-opt luni ale anului”. „Este o situație gravă și s-a ajuns aici din cauza guvernării iresponsabile. O universitate este bună atunci când are profesori foarte buni, iar profesorii buni se atrag și se mențin în instituție atunci când salariile sunt bune”, a spus Maia Sandu.

Astfel, lidera PAS a cerut Ministerului Finanțelor să explice cum stau lucrurile. „De fiecare dată ministrul finanțelor ne spune că totul este bine. Să vedem ce ne spune și de data asta”, a declarat Maia Sandu.

Salariul de funcție al cadrelor didactice și al personalului științifico-didactic din instituțiile de învățământ superior, general și profesional tehnic, finanțate de la buget, a fost indexat cu 7,99% de la 1 septembrie 2018.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: