• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9202 LEI
  1 USD = 4.0467 LEI
  1 GBP = 5.7275 LEI
  1 CHF = 4.5150 LEI
  1 HUF = 1.4203 LEI
  1 BGN = 2.5156 LEI
  1 JPY = 3.6948 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Luna, cu 10% mai mare în diametru în noaptea de 23 spre 24 iunie

20 Iunie, 14:09

earth_and_moon

„SuperLuna” din noaptea de 23-24 iunie va aduce satelitul Terrei la cea mai mică distanţă faţă de Pământ din 2013.

Luna va părea mai mare şi mai strălucitoare în noaptea de 23-24 iunie, aflându-se la cea mai mică distanţă faţă de Terra din întregul an - 356.990 de kilometri.

„Nu există o periodicitate, însă se întâmplă uneori să coincidă apropierea Lunii de Pământ cu faza de 'Lună plină'. Ar trebui ca Luna să pară mai mare decât de obicei, însă această diferenţă este sesizabilă doar în cazul în care o cunoşti bine sau o fotografiezi. Cu ochiul liber este mai greu să remarci diferenţa. De fapt diametrul aparent al Lunii din iunie va fi cu 10% mai mare decât cel mediu ”, a declarat pentru Agenţia R/News coordonatorul Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, Adrian Şonka.

Fenomenul SuperLunii este adeseori asociat în credinţa populară cu stigmatul unor dezastre naturale sau afecţiuni fiziologice.

„Credinţa din popor nu are nicio bază ştiinţifică, nu s-a observat niciodată vreo diferenţă a modului în care arată Luna asupra oamenilor. E absurd să te gandeşti că oamenii se simt neobişnuit din cauza fazelor Lunii, e o prostie demnă de Evul Mediu”, a completat Adrian Şonka.

Mareele din timpul SuperLunii sunt doar cu câţiva centimetri mai mari decât cele produse în nopţile obişnuite, anunţă NASA.

„Avem şi noi maree, însă foarte mici. Deformarea fizică a pământului ţine de forţa de atracţie a Lunii, dar mareea nu ţine de faza Lunii. Se produce de două ori pe zi. Acum, dacă unii oameni încă se miră că vad Luna pe cer, este problema lor să creadă că are ceva cu ei, însă Luna nu are nimic cu nimeni, nu influenţează omul cu nimic”, subliniază astronomul Adrian Şonka.

Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti nu se va abate de la programul obişnuit cu publicul, în care duminica nu este zi de vizitare.

„Publicul nu are ce vedea. Luna plină este foarte strălucitoare şi dacă te uiţi prin telescop la ea vei rămâne cu o pată pe retină. Noi anunţăm de ani de zile: când e Lună Plină nu veniţi la observator, că nu se vede nimic! Nu se văd umbre, nu se văd detalii, ci doar pete”, a conchis coordonatorul Observatorului, Adrian Şonka.

„SuperLuna” este un termen introdus în 1979 în astronomia modernă de americanul Richard Nolle.

Citeste mai mult despre: 2013, luna, observatorul astronomic, SuperLuna
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: