• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9495 LEI
  1 USD = 4.2188 LEI
  1 GBP = 5.7509 LEI
  1 CHF = 4.5738 LEI
  1 HUF = 1.3946 LEI
  1 BGN = 2.5306 LEI
  1 JPY = 3.8525 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Ludovic Orban: Vrem să desființăm Secția specială

23 Martie, 15:25

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților și liderul PNL, a insistat, marți, că obiectivul liberalilor este desființarea Secției speciale. Orban a precizat că proiectul e în dezbatere la Camera Deputaților, că a fost stabilit un termen pentru adoptare pe care-l vrea respectat și că „noi vrem să desființăm Secția și să aprobăm legea așa cum a ieșit în raportul realizat de Comisia Juridică”.

Orban

Numai că noua formă a proiectului de desființare a Secției speciale este criticată chiar de magistrați. Peste 1.000 de judecători și procurori au semnat un memoriu prin care au criticat așa-zisele garanții incluse în proiect, în timpul dezbaterilor de la Comisia Juridică.

Ludovic Orban, despre proiectul de lege privind desființarea Secției speciale

„Cred că obiictivul nostru fundamental e să desființăm SIIJ. E un angajament luat în fața românilor, e o recomandare formulată în raportul Comisiei Europene, pe care trebuie să-l respectăm. Trebuie să respectăm recomandările pentru a fi ridicat MCV-ul și pentru a aduce normalitatea în funcționarea justiției”, a declarat Orban.

Întrebat despre nemulțumirile magistraților, care nu vor superimunități, președintele PNL a răspuns: „N-aș vrea să intru într-o polemică pe acestă temă, obiectivul nostru e de a desființat SIIJ”.

„Cât despre formulă... Conform Constituției, CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) e garantul independenței justiției. Noi considerăm că această instituție, care a fost înființată prin Constituție ca garant al independenței justiției, e o instituție care are abilitatea și competențele să ia decizii obiective în această privință”, a mai spus Ludovic Orban, în condițiile în care amendamentul contestat este cel potrivit căruia trimiterea în judecată a unui magistrat nu se poate face decât cu aviz favorabil din partea CSM.

Întrebat dacă sunt șanse ca proiectul să fie modificat în Senat, Orban a răspuns: „Noi suntem în dezbatere la Camera Deputaților, camera primă sesizată. Avem un termen de dezbatere și adoptate pe care vrem să-l respectăm și noi vrem să desființăm Secția specială și să aprobăm legea cum a ieșit în raportul realizat de Comisia Juridică”.

Proiectul privind desființarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), așa cum a fost înaintat de ministrul Justiției, Stelian Ion (USR-PLUS), și adoptat de Guvern, nu include superimunități pentru judecători și procurori. Schimbarea a fost operată, însă, în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, la presiunea UDMR, care nu a vrut să susțină proiectul fără aceste noi garanții. Fără voturile parlamentarilor Uniunii, inițiativa privind desființarea Secției speciale nu ar fi avut șanse să treacă deloc. Nu tocmai entuziasmat de rezultat, Stelian Ion a dat de înțeles că se putea și mai rău: desființarea Secției să nu se producă deloc. Proiectul urmează să ajungă și la Senat. Premierul Florin Cîțu și-a manifestat speranța ca la dezbaterile de acolo inițiativa să revină la o formă cât mai apropiată de cea care plecase din Guvern.

Cei peste 1.000 de magistrați semnatari ai memoriului ”Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate!” au solicitat parlamentarilor să nu voteze proiectul în forma adoptată de Comisia Juridică din Camera Deputaților. De asemenea, ei i-au cerut președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, să sesizeze urgent Comisia de la Veneţia și GRECO cu privire la acest proiect legislativ.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: