• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8744 LEI
  1 USD = 4.0105 LEI
  1 GBP = 5.4892 LEI
  1 CHF = 4.5228 LEI
  1 HUF = 1.3653 LEI
  1 BGN = 2.4922 LEI
  1 JPY = 3.8627 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Ludovic Orban, la Chişinău: PNL sprijină parcursul Republicii Moldova de integrare în UE

22 Aprilie, 08:27

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminică, la Chişinău, că este îngrijorat cu privire la evoluţiile din Republica Moldova, după invalidarea alegerilor pentru Primăria Chişinăului, în care Andrei Năstase a fost ales primar general, subliniind că PNL sprijină parcursul Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană.

Orban

„Partidul Naţional Liberal sprijină cu toată puterea la nivel european parcursul Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană. De asemenea, sprijinim procesul de democratizare, procesul de pătrundere pe scară largă a Republicii Moldova a tuturor valorilor, principiilor care stau la baza funcţionării Uniunii Europene, pentru ca fiecare cetăţean al Republicii Moldova să poată să beneficieze de asocierea de astăzi cu Uniunea Europeană şi în perspectivă de şansa ca Republica Moldova să devină stat al Uniunii Europene”, a afirmat Orban la o conferinţă de presă organizată la Chişinău.

El a spus că actul de voinţă al cetăţenilor din Republica Moldova este nesocotit atât de forţele oligarhice, cât şi de forţele politice pro-ruse.

„Îmi mărturisesc profunda îngrijorare faţă de evoluţiile din Republica Moldova, după ce am asistat la invalidarea alegerilor pentru Primăria Chişinăului, în care Andrei Năstase a fost ales primar general al Chişinăului, prin voinţa exprimată de cetăţenii din Chişinău. Iată că astăzi, după alegerile pentru Parlamentul Republicii Moldova, alegeri în care cetăţenii Republicii Moldova s-au exprimat, actul de voinţă al cetăţenilor este nesocotit şi atât forţele oligarhice, cât şi forţele politice pro-ruse, încearcă să calce în picioare voinţa exprimată de cetăţeni, împiedicând funcţionarea Parlamentului Republicii Moldova. Este un act de încălcare a celor mai elementare principii democratice, care trebuie să stea la baza funcţionării Republicii Moldova, şi reflectă un joc politicianist perfid, atât din partea PSRM, cât şi din partea PDM, care arată că nu le pasă de ceea ce au vrut oamenii şi care împiedică, practic, funcţionarea democratică a Republicii Moldova”, a adăugat liderul PNL.

El a susţinut că, în prezent, la Chişinău, nu există Parlament, Guvern legitim sau preşedinte.

„Se poate spune astăzi că, practic, nu există un Parlament, deşi cetăţenii şi-au exprimat voinţa, există un Parlament care nu funcţionează din cauza unui boicot, de data aceasta din ce în ce mai explicit, al celor două formaţiuni politice, care practic acţionează împotriva interesului general al cetăţenilor din Republica Moldova. De Guvern nu se poate spune că există un Guvern legitim pentru că Guvernul trebuie să fie rezultatul actului de voinţă al cetăţenilor, iar de preşedinte ce să mai vorbim, nu ştim dacă este preşedintele Republicii Moldova sau preşedintele lui Plahotniuc.Suntem profund îngrijoraţi, toată această stare de lucruri riscă să afecteze viaţa de zi cu zi a cetăţenilor şi mai ales riscă să compromită şansele fiecărui cetăţean al Republicii Moldova de a se deplasa înspre Europa, cu tot ceea ce înseamnă libertate, democraţie, respect faţă de cetăţean, prosperitate şi şansa la o viaţă decentă”, a mai spus Ludovic Orban.

Maia Sandu a afirmat la conferinţa de presă că Partidul Acţiune şi Solidaritate, la fel ca Partidul Naţional Liberal, este parte a familiei Partidului Popular European şi trebuie să se sprijine reciproc.

„Chiar dacă Republica Moldova nu este ţară membru a Uniunii Europene, mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova sunt şi cetăţeni ai României şi, respectiv, sunt cetăţeni ai Uniunii Europene şi este o onoare pentru noi să participăm la procesul de alegere a următorului Parlament European. Noi suntem îngrijoraţi de lucrurile care se întâmplă în Uniunea Europeană în general, pentru că există politicieni populişti, politicieni corupţi, care îşi doresc să slăbească Uniunea Europeană, pentru că nu vor să mai respecte valorile europene, pentru că nu mai ţin la aceste valori şi tocmai de aceea ne dorim ca în următorul Parlament să ajungă parlamentari responsabili, aşa cum a fost domnul Mureşan, pentru că a fost, probabil, cel mai bun prieten al Republicii Moldova în Parlamentul care îşi finalizează acum lucrările”, a adăugat Maia Sandu.

La rândul său, Andrei Năstase a spus că Partidul Naţional Liberal a condamnat în permanenţă derapajele antidemocratice care s-au produs la Chişinău.

„Îndemn toţi cetăţenii Republicii Moldova care au cetăţenie română să iasă la vot. Este esenţial. Să ştiţi că miza acestor alegeri este mult mai mare decât la prima vedere. Să ieşim pe data de 26 mai la vot şi să votăm cu încredere Partidul Naţional Liberal, care a fost alături de noi în toate proiectele pe care le-am avut şi pe dimensiunea statului de drept, pe dimensiunea mediului”, a adăugat Andrei Năstase.

Sursa: deschide.md
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: