• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9449 LEI
  1 USD = 4.3614 LEI
  1 GBP = 5.9178 LEI
  1 CHF = 4.7821 LEI
  1 HUF = 1.3843 LEI
  1 BGN = 2.5283 LEI
  1 JPY = 3.8290 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Lovitură neaşteptată din partea justiţiei pentru USR! Ce a decis instanţa

02 Noiembrie, 19:43

USR trebuie să facă publice salariile angajaților partidului. Asta după ce formațiunea politică a pierdut recursul din dosarul în care un ONG a solicitat, în baza legii privind informațiile de interes public, să i se comunice aceste date.

usr

Decizia a fost pronunțată de judecătorii de la Curtea de Apel București și este definitivă, potrivit unui anunț publicat pe portalul instanțelor de judecată.

Totul a început în iunie 2019, atunci când Asociația Evoluție în Instituție a solicitat USR să îi transmită informații cu privire la angajații partidului. Fără a solicita numele angajaților, ONG-ul a invocat legea 544/2001 privind accesul la informații de interes public, și a cerut să i se comunice pentru fiecare angajat al USR funcția ocupată în partid, postul pe care este angajat, salariul la angajare și salariul prezent.

Cum nu au primit niciun răspuns din partea USR, reprezentanții Asociației s-au adresat instanței. În apărarea lor, reprezentanții partidului condus de Dan Barna au invocat, în fața judecătorilor de la Tribunalul București, caracterul confidențial al salariilor. Totodată, aceștia au susținut că obligația de transparență a veniturilor salariale este valabilă în cazul personalului din autorități și instituții publice, categorie în care, din punctul lor de vedere, nu se încadrează angajații USR.

”Neexistând un drept expres la informare privind veniturile salariale ale angajaților partidelor politice și nici obligația corelativă a angajatorului partid politic de a face publice asemenea informații personale cu caracter confidențial, opinia noastră fermă este că petenta reclamantă Asociație Evoluție în Instituție nu a fost prejudiciată. Față de cele de mai sus, vă rugăm să constatați că veniturile salariale realizate de către diverși angajați ai Partidului Uniunea Salvați România sunt supuse și protejate de regula generală și principiul confidențialității veniturilor salariale”, precizau atunci juriștii USR, potrivit Newsweek.ro.

În noiembrie 2019, însă, instanța a dat câștig de cauză Asociației Evoluție în Instituție și au stabilit că USR trebuie să comunice informațiile solicitate. Decizia a fost atacată de USR, procesul fiind reluat la Curtea de Apel București care a respins apelul, la finalul lunii octombrie. USR a primit, în anul 2019, subvenții de 19,3 milioane de lei de la bugetul de stat.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: