• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9253 LEI
  1 USD = 4.0683 LEI
  1 GBP = 5.7191 LEI
  1 CHF = 4.4990 LEI
  1 HUF = 1.3830 LEI
  1 BGN = 2.5182 LEI
  1 JPY = 3.7206 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

REPORTAJ//Lor nu le place RM, lor le place polița moldovenească. Cum transnistrenii se tratează la Varnița

03 Mai, 09:27

CNAM oferă, începând cu anul 2010, polițe de asigurare medicală rezidenților din raioanele de est ale Republicii Moldova care sunt administrate temporar de separatiști. Condiția este să aibă cetățenie a Republicii Moldova.

transnistria

De asigurări gratuite beneficiază persoanele de vârstă pensionară, invalizii, persoanele bolnave de cancer, chiar dacă acestea nu achită impozite la FISC-ul moldovenesc. La ora actuală, 14.000 de rezidenți din Transnistria beneficiază de polița de asigurare și de serviciile medicale oferite de instituțiile ce se află în subordinea autorităților constituționale.

Deschide.MD a fost la Centrul de Sănătate Varnița, unde sunt înregistrați 10.000 de cetățeni moldoveni din stânga Nistrului, pentru a afla ce părere au ei despre sistemul de medicină moldovenesc. Unii dintre „transnistreni” au spus că, în comparație cu cel transnistrean, sistemul moldovenesc funcționează bine. Unii își fac operații la Chișinău care costă 60 sau chiar 80 de mii de lei, bani acoperiți din Fondul de Asigurări Obligatorii de Asistență Medicală.

Republica Moldova nu e Finlanda, unde a fi sănătos e o cultură

Recepționista, îmbrăcată într-un halat alb, ia receptorul și spune grăbită: „Centrul de Sănătate Varnița”; apoi, auzind vocea din capătul celălalt al firului, continuă în limba rusă, sacadat, cu mici pauze: „Zdrastvuite. Draguțan prinimaet zavtra s desiati do piati. Vam nujno zpisatsa…”

La spatele recepționistei este un dulap cât peretele, în sertarele căruia stau vrafuri de cărți medicale, cu panglici de diferite culori, lipite în dosul cartelelor. Fiecare culoare este atribuită unui medic de familie. Asta facilitează căutările.

Holul Centrului de Sănătate este îmbâcsit de o droaie de oameni. Unii stau înghesuiți lângă tejgheaua recepționistei. O asistentă medicală măsoară tensiunea unei femei ce și-a întins mâna pe masa cu tonometru. În hol se aude murmur și fojgăială.

Pe hol îl întâlnim pe Ghenadie Beșelea, medicul șef al centrului. Grăbit, spune că va sta cu noi de vorbă mai târziu, acum are pacienți și ne duce la asistenta medicală superioară, Veronica Coledinschi. De îndată ce ne vede, femeia se apucă să aranjeze iute lucrurile pe birou, ca să nu cumva să fotografiem tărăboiul. Asistenta superioară s-a întors recent de la niște cursuri de perfecționare din Finlanda: „În anii 1970 s-au făcut niște studii în baza cărora s-a construit sistemul medical din Finlanda. Pacientului i se cultivă modul sănătos de viață din copilărie. A fi sănătos e o cultură în Finlanda”. În Finlanda, mai adaugă ea visătoare, e altă viață, toți cetățenii sunt asigurați de stat, iar o asistentă medicală are un salariu brut de 2 - 3 mii de euro; dar și impozitele sunt mari…

10.000 de pacienți transnistreni

De la Veronica aflăm că Centrul de Sănătate Varnița deservește o populație de peste 15.000 de locuitori, dintre care 10.000 sunt din Transnistria, iar 5000 din Varnița. Respectiv, cei șase medici de familie au câte 3.000 de pacienți, deși, legal, ar trebui să aibă cel mult 1.500 de pacienți. Lunar, la oficiu se înregistrează aproximativ 100 de pacienți noi din Transnistria. „Pacienții vin foarte grei, deoarece stau la evidență la diferiți specialiști din Transnistria, nu contează - Bender, Tiraspol, Slobozia. Ei vin la noi în stadii avansate și noi suntem datori să-i punem la evidență. Ei vor să vină la noi, pentru că le place cum le oferim serviciile medicale. Mai departe, prin Anenii Noi, îi programăm la specialiști. Apoi ei ajung la Chișinău, la spitale, centre republicane, prin programare”, ne spune Veronica.

Veronica Coledinschi, asistenta medicală superioară, Centrul Sănătate Varnița

Condiția pentru a deveni pacient asigurat de stat este să aibă cetățenia Republicii Moldova. Femeile vor avea asigurare gratuită de la vârsta de 57 de ani, indiferent de stagiul de muncă în Transnistria. Bărbații vor fi asigurați medical de la vârsta de 62 de ani. Cei care suferă de boli oncologice și stau la evidență în Transnistria vor fi asigurați gratuit indiferent de vârstă. Invalizii vor fi și ei asigurați. De poliță gratuită pot beneficia și copiii de la 0 la 18 ani din raioanele de est ale Republicii Moldova.

„Bolile cu care se adresează persoanele din stânga Nistrului sunt cele mai comune. E vorba de hipertensiunea arterială, diabet zaharat, maladii oncologice în stadiul avansat, chiar și patru. Am avut recent un pacient cu metastază în ficat. S-a tratat la Bender, dar s-a adresat prea târziu la noi”, spune Veronica Coledinschi.

Operație de 80.000 de lei acoperită de CNAM

În cabinet intră o pensionară din Bender, Maria. Vorbește româna, însă preferă să ofere interviu în limba rusă. Așa îi e mai facil să se exprime. Zice că e foarte bolnavă, are invaliditate din anul 1993, iar polița moldovenească și-a făcut-o acum trei ani. În Transnistria, spune femeia, sistemul medical seamănă cu cel de de la noi. Diferența este că aici toate analizele sunt gratuite. „În Transnistria analizele parcă îs gratuite pentru invalizi, dar îs pe taloane. Mă duc la ei și îmi spun că nu au taloane gratuite, veniți peste o săptămână sau îți dau astăzi un talon, peste câteva zile altul”, zice Maria.

În cabinetul asistentei șefe intră un bărbat, Mihail Ivanovici, un octogenar din Tiraspol. Fața lui gălbuie și puhavă este acoperită de pete roșietice. Vorbește în limba rusă cu o voce răgușită și joasă, dar care nu este aspră. Când medicul cardiolog de la Tiraspol, care l-a tratat fără efect cu pastile, i-a spus, la insistența pacientului, că trebuie să meargă la Chișinău pentru o operație la cord, a venit la Centru de Sănătate  ca să cumpere polița de asigurare. I s-a spus că poate lua polița în regim gratuit. La Chișinău a aflat că operația va fi grea și va costa 80.000 de lei. De aceea neapărat trebuie să-și facă asigurare. „Mi-am făcut polița foarte ușor, la Anenii-Noi. Cardiologul de la Anenii-Noi m-a programat la o investigație foarte complicată la inimă, la Chișinău. Au înregistrat pe disc cum lucrează inima”. Toate investigațiile au fost acoperite de poliță. După cercetările de rigoare, a mai așteptat o lună ascultând cu atenție cum inima pulsează sângele prin venele năclăite. Stând în apartamentul de la Tiraspol, a auzit sunetul telefonului - chirurgul l-a invitat la Chișinău pentru intervenție.

Medicii bijutieri și boala separatismului

Despre doctorii de la Chișinău Mihail Ivanovici ne spune asta: „Ei sunt niște bijutieri. Să facă o intervenție la inimă, iar peste două zile să mergi ca un rege! Eu am spus din start, că sunt bijutieri. Mi-au luat o venă de aici până aici (arată la pulpa piciorului) și mi-au pus trei vene aici (arată în zona inimii). Vreau să vă spun că mă simt foarte bine! Chiar și cardiologul meu de la Tiraspol mi-a spus că arăt foarte bine”, spune Mihail Ivanovici.

Îl întreb pe pacient dacă a simțit vreodată că a fost discriminat de medici pentru faptul că e transnistrean sau că vorbește limba rusă și aflu că fost tratat cu respect de toți. Îl întreb dacă ar fi de acord ca Republica Moldova și Transnistria să formeze un singur stat. Răspunsul este: „Nu, nu. Înțelegi, nimeni nu va mai întoarce ce a fost. Unii oameni s-au deprins cu un stil de viață, alții cu altul. Și acum ar trebui să schimbăm totul. Va fi o catastrofă! Acum oamenii trăiesc în liniște, de ambele părți. Politcienii sunt de vină, în Rusia nimeni nu e de vină!”, conchide pacientul transnistrean.

Centru de Sănătate din bani europeni

Mergem în cabinetul medicului șef, Ghenadie Beșelea. Intrăm când medicul termină să înscrie ceva în cartela unui pacient ce se află în fața lui. Ghenadie Beșelea a fost trimis la Varnița în anul 2008 prin ordin de la Ministerul Sănătății, după ce a absolvit rezidența în medicina de familie. La început a lucrat într-un sediu mai mic, în care nu puteau fi primiți toți pacienții din Transnistria. Sediul nou a fost construit în anul 2013 cu bani oferiți de Uniunea Europeană. Când s-a deschis, în 2014, la centru lucrau trei medici de familie pentru 5.000 populație din Varnița și 2.000 de cetățeni din stânga Nistrului. În anul 2016, Oficiul de Sănătate iarăși s-a confruntat cu problema suprasolicitării, din cauza numărului tot mai mare de pacienți din stânga Nistrului. Atunci, după o decizie a consiliul local, a fost construită o anexă pentru încă trei medici de familie. În total, pentru clădire, au fost cheltuiți 2.500.000 de lei, bani ai Uniunii Europene și 700.000 de lei, din bugetul de stat.

„Am sperat că vom avea spațiu îndeajuns. Pacienții însă vin, se înregistrează. Cei care dețin cetățenie moldovenească beneficiază de aceleași servicii: investigații gratuite, medicamente compensate până la 100%, tratament gratuit”, lămurește Ghenadie Beșelea.

Anual, peste 1.000 de cetățeni din stânga Nistrului sunt înregistrați la Centrul de Sănătate din Varnița. Medicul spune că a cerut Ministerului Sănătății să le ofere posibilitatea de a redirecționa o parte din pacienți noi la Căușeni și Anenii-Noi. Deocamdată nu există o asemenea învoire.

„Nimeni nu e discriminat, că e din Transnistria sau că vorbește rusește”

Ne interesăm despre gratitudinea pacienților: „Majoritatea sunt satisfăcuți de serviciile acordate. Cei care sunt la evidență la noi cu maladii cum ar fi diabetul zaharat, primesc medicamentele diabetice în regim regulat și gratuit. Să procuri aceste medicamente este costisitor, pentru că e tratament pe viață. Acești pacienți sunt examinați semestrial și trimestrial, pentru a monitoriza boala, pe când în Transnistria toate investigațiile sunt contra plată”, spune Ghenadie Beșelea care subliniază că la Centrul de Sănătate Varnița nu există discriminare față de de pacienți pe criteriu că sunt din Transnistria sau că vorbesc rusește.

Centrul de Sănătate oferă toată gama de servicii ce ține de asistența medicală primară: investigațiile de laborator - analiza generală de sânge, analiza biochimică a sângelui, analiza generală a urinei; este dotat cu aparat de electrocardiogramă, ecograf, reactive de laborator, dispozitive medicale ș.a. În cazul în care nu se reușește acoperirea unor servicii, Centrul are contract cu Spitalul Raional din Anenii-Noi și instituții medicale din Chișinău unde pacienții sunt redirecționați.

Pacientul care nu vrea să orbească la 36 de ani

În vâltoarea din hol observ un pacient cu chip de arestant rus, brutal, cu o frunte proeminentă, tuns chilug, care scapă o înjurătură rusească lângă un cabinet. El e Dmitri din Tiraspol. La începutul conversației e nervos și zice că este nemulțumit de cozi. „E un singur medic de familie, sunt fugărit de o săptămână ca să ajung la operația la ochi”, spune bărbatul.

Apoi devine mai relaxat și chiar sensibil, povestindu-ne istora sa. Are o boală la ochi care poate fi tratată chirurgical la Chișinău. Intervenția costă 60.000 lei, dar va fi acoperită de polița de asigurare medicală pe care a cumpărat-o la începutul anului la reducere, cu 2030 de lei. „Am un copil mic, aceștia sunt bani ireali pentru mine. Am toate șansele să orbesc la 36 de ani. Mă pregătesc pentru operație. Medicul a spus că va face tot ce îi stă în puteri, să dea Dumnezeu să-i reușească...”, spune bărbatul chel care constată că polița e un lucru bun și nu înțelege de ce în Transnistria nu există un asemenea sistem.

Tatăl acestui pacient l-a informat că la Compania Națională de Asigurări în Medicină există linia verde anti-corupție și că dacă cineva îi va cere bani suplimentar, să sune și să raporteze actul de corupție. Pacientul știe că toate serviciile sunt acoperite.

Xenia, soția lui Dmitri, roagă să-i dau adresa site-ului unde va apărea reportajul cu ei și ne spune în șoaptă: „În Moldova e mult mai bine, eu și pe copil l-am înregistrat în Moldova...”.

„Veteran truda” – un fel de poliță transnistreană

Întreb recepționista ce poartă halatul alb imaculat cum sunt pacienții. Femeia zâmbește sfios, privește interogativ în părți și zice: „Să vă spun cinstit? În general, toți vor repede și deodată. Le trebuiește forma 027, dar pentru asta e nevoie de cerere de înregistrare, fișă electronică a pacientului, apoi să treacă sala de triaj. Este o procedură. Unii vin și zic: „Daite mne napravlenie” (Dați-mi îndreptate la medic). Dar trebuie înregistrare la medicul de familie, la CNAM, abia după asta putem să dăm îndreptare. Dar ei vor imediat!”, spune recepționista.

Oficiul Comisiei Naționale de Asigurare în Medicină se află în primărie, etajul trei. Femeia din birou primește un bărbat care deplasează cu ajutorul unei cârje. Funcționara zice că nu va răspunde la nicio întrebare, nu are dreptul. În hol apare un bărbat uscățiv și o femeie plină. Cei doi soți sunt din Caragaș, Transnistria, și vor să-și ia polița medicală, pentru că femeia are o problemă de ordin oncologic. Bărbatul scoate din portmoneu un o țidulă cu însemnele transnistrene pe care scrie „Veteran truda”. Acest document e un fel de poliță cu care are dreptul la niște taloane gratuite pentru investigații. Îl întreb cum e medicina în Transnistria și îmi răspunde: „Cum să-ți spun așa, mai clar… Sunt oameni care de la Dumnezeu sunt medici, dar sunt care-s duși cu apa… La Chișinău, la capital, e altceva…”

Combatantul de pe Nistru și unitatea dintre oameni

Ne întoarcem la Centrul de Sănătate și vorbim cu o femeie care tremură pe o bancă lângă cabinetul de proceduri. Este o locuitoare a satului Varnița, vorbește cu voce înceată. Este mulțumită de serviciile acestui centru, dar are o problemă: cozile imense, din cauza cărora localnicii nu au acces la servii medicale rapide. „Sunt mulți oameni din Tiraspol, Bender, Slobozia. Acum mă simt rău, am o criză de hipertensiune. Aștept rândul la procedure”.

Primăria și Centrul de Sănătate se află în apropierea memorialului construit în cinstea celor căzuți pentru apărarea Varniței. Pe construcție sunt plăci cu numele celor care au murit în anul 1992 pentru a nu ceda Varnița forțelor de ocupație rusească. 12 din acești bărbați sunt chiar din Varnița. Aici îl întâlnim pe Victor, combatant în războiul de pe Nistru. Bărbatul nu vede o problemă în faptul că cei din stânga Nistrului vin la aici la tratament. „Oamenii trebuie să fie uniți, nu contează că e transnistrean sau moldovean. Om trebuie să fii…”, amintindu-și că mulți dintre camarazii săi au căzut pentru apărarea Varniței.

14.000 de cetățeni din stânga Nistrului beneficiază de sistemul medical al Republicii Moldova

Guvernul a instituit, printr-o hotărâre din anul 2010, trei birouri ale CNAM pentru deservirea persoanelor rezidente în raioanele de est ale Republicii Moldova. Este vorba despre Varnița, care deservește localitățile Tiraspol, Bender și raionul Slobozia; Rezina, care deservește raioanele Râbnița și Camenca, și satul Coșnița, care deservește raioanele Dubăsari și Grigoriopol. În baza listelor de evidenţă nominală prezentate de către  comisiile acestor birouri, în perioada 2010-2018, CNAM a acordat statut de persoană asigurată de Guvern unui număr de circa 14.000 de cetățeni. Numărul acestora crește anual cu circa 1500 de persoane.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: