• Bucuresti 14º C
  Baia Mare 13º C
  Brasov 11º C
  Cluj-Napoca 10º C
  Constanta 7º C
  Craiova 11º C
  Galati 12º C
  Iasi 12º C
  Suceava 13º C
  Timisoara 14º C
 • 1 EUR = 4.7694 LEI
  1 USD = 4.4000 LEI
  1 GBP = 5.7297 LEI
  1 CHF = 4.4840 LEI
  1 HUF = 1.4239 LEI
  1 BGN = 2.4386 LEI
  1 JPY = 4.0071 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Locatarii ar putea avea doar 20 de zile să plătească datoriile la bloc

13 Februarie, 17:32

Cei care locuiesc la bloc ar putea avea mai puțin timp să-și plătească datoriile către asociație. De asemenea, termenul de la care vor avea de plătit și penalități de întârziere ar putea să fie scurtat. Aceste posibile modificări sunt propuse într-un proiect legislativ prin care se urmărește modificarea substanțială a Legii asociaților de proprietari (Legea nr. 196/2018).

bloc

Propunerea de modificare a Legii nr. 196/2018 face parte dintr-o încercare mai vastă de a schimba cadrul legal aplicabil asociațiilor de proprietari într-un mod semnificativ. Reducerea perioadei în care pot fi aplicate penalități de întârziere este doar una din schimbările propuse. Aceste propuneri au trecut tacit de Senat, fiind nevoie să mai fie adoptate de Camera Deputaților, promulgate de președintele țării și publicate în Monitorul Oficial, pentru a se aplica.

Modificarea referitoare la perioada în care pot fi aplicate penalități de întârziere presupune scăderea acesteia, de la 30 de zile, cât e în prezent, la 20 de zile. Însă acesta e termenul minim după care pot fi aplicate astfel de penalități.

Nimic nu oprește o asociație de proprietari anume să prevadă un termen mai lung (40 de zile, de exemplu), acest lucru fiind permis expres de Legea asociațiilor.

După aceea, mai este propusă o schimbare - perioada în care pot fi plătite datoriile către asociație, de către locatari, să fie de maximum 20 de zile, nu cel mult 30, cum e cazul acum. Aici, însă, legea nu permite așa de multă flexibilitate asociațiilor - ele sunt ținute de acest termen maxim, astfel că nu îl vor putea reduce.

Astfel, schimbarea cu adevărat relevantă este scăderea cu o treime a termenului în care pot fi plătite datoriile, din cauză că, în această privință, legea nu permite implementarea unui regim mai favorabil.

Ce a rămas neschimbat, în schimb, este cuantumul penalităților, ce nu poate depăși 0,2% pe zi de întârziere.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: