• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8745 LEI
  1 USD = 4.0189 LEI
  1 GBP = 5.5210 LEI
  1 CHF = 4.5279 LEI
  1 HUF = 1.3547 LEI
  1 BGN = 2.4923 LEI
  1 JPY = 3.8734 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Litvinenco îi răspunde lui Tănase și explică ce a vrut să zică ACUM cu demiterile de nivel înalt

05 Aprilie, 13:34

Sergiu Litvinenco, juristul PAS, care este și deputat ale în urma scrutinului din februarie vine cu o reacție la declarațiile fostului președinte al Curții Constituționale Alexandru Tănase.

Sergiu Litvinenco

Litvinenco scrie pe pagina sa de Facebook că în Parlamentul Republicii Moldova au fost înregistrate până în acest moment 7 inițiative legislative – 2 proiecte de legi și 5 proiecte de hotărâri ale Parlamentului, dar care nu se referă la demiterea vreunui funcționar.

„Între acestea nu se regăsește demiterea Procurorului general, a Președintelui CSJ și a membrilor CEC. Nici chiar proiectul de eliberare din funcție a ”vânzătorului de oameni” Vasile Botnari nu a fost înregistrat în Parlament, întrucât, pentru inițierea demiterii lui, sunt necesare 34 de semnături (Blocul ACUM are 26 de mandate)”, susține Litvinenco.

Juristul mai spune că în ziua în care blocul ACUM a declarat că este gată să-și asume guvernarea țării, s-a menționat despre necesitatea adoptării și promovării unui pachet de acte legislative care ar avea menirea să ducă, într-un final, la dezoligarhizarea țării.

„În afară de revocarea directorului CNA – în raport cu care ACUM a înregistrat proiectul de demitere –, s-a vorbit despre necesitatea demiterii Procurorului general și numirea în locul acestuia a unui procuror independent, de preferință european, eliberarea directorului SIS, a membrilor CEC, a Președintelui CSJ, a președintelui ANI, a guvernatorului BNM. Cine a vrut să citească și/sau să asculte comunicările oficiale ale blocului ACUM, putea observa limpede că demiterile sunt ultima etapă, iar până a se ajunge la ele, urmează a fi efectuate modificările corespunzătoare la legislație care să le facă posibile din punct de vedere constituțional și legal. De exemplu, cu referire la Procurorul general, s-a spus așa: ”Aprobarea amendamentelor la Legea procuraturii, demiterea actualului Procuror general subordonat intereselor oligarhice și numirea în această funcție a unui procuror independent, de preferință european.”. Adică, este clar că la început este vorba de modificarea legislației (astăzi, de exemplu, nu poți aduce un procuror general european - angajament a Blocului ACUM - întrucât legea prevede obligativitatea cetățeniei Republicii Moldova pentru toți aspiranții la această funcție) și, ulterior, adoptarea deciziilor corespunzătoare”, spune Litvinenco care a adăugat că blocul ACUM nu va participa vreodată la adoptarea deciziilor care nu ar fi conforme literei și mai ales spiritului Constituției. Chiar și cei instalați în demnități publice de uzurpatorii puterii de stat vor fi eliberați conform Constituției și legilor țării.

Amintim că fostul președine al Curții Constituționale Alexandru Tănase a calificat drept "Fantasmagorii", pachetul de legi propus de Blocul politic ACUM în vederea "dezoligarhizării" Republicii Moldova. În același timp, expertul în drept constituțional consideră că formarea unei majorități parlamentare ACUM - PDM este "cea mai bună soluție".

De precizat este că anterior  mai mulți experți, juriști și jurnaliști i-au atenționat pe deputații blocului ACUM (PPDA și PAS) că pachetul său „anti-oligarhic” nu poate fi înregistrat fără a alege organele de conducere a Legislativului. Totuși parlamentarii nou-aleși au insistat și, în consecință, inițiativa lor a eșuat la început.

În cadrul conferinței din 12 martie, blocul ACUM a venit cu un pachet de legi pentru dezoligarhizarea statului, cerând tuturor deputaților cărora le pasă de cetățeni și de Republica Moldova să-l voteze în primele ședințe ale Parlamentului.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: