• Bucuresti 33º C
  Baia Mare 31º C
  Brasov 29º C
  Cluj-Napoca 30º C
  Constanta 27º C
  Craiova 33º C
  Galati 32º C
  Iasi 33º C
  Suceava 28º C
  Timisoara 33º C
 • 1 EUR = 4.8408 LEI
  1 USD = 4.2716 LEI
  1 GBP = 5.4099 LEI
  1 CHF = 4.5537 LEI
  1 HUF = 1.3664 LEI
  1 BGN = 2.4751 LEI
  1 JPY = 3.9808 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Liderii opoziției: Atacurile regimului la adresa UE nu ajută nici regimul, nici cetățenii R. Moldova

09 Iulie, 14:47

Guvernarea a lansat "informaţii eronate" despre vizita la Strasbourg a celor doi lideri ai opoziţiei, inclusiv poziţia oficialilor europeni şi chestiunea suspendării primei tranşe din suportul macrofinanciar de 100 de milioane de euro, au declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, Maia Sandu, Andrei Năstase şi Viorel Ciubotaru.

opozitie

Fostul ministru al Educaţiei a făcut, în context, următoarea precizare: "Cu cât mai departe ne duce acest regim de UE, cu atât mai greu ne va fi să revenim”.

Sandu a declarat că această situație - de nerecunoaștere a votului cetățenilor - este una scandaloasă și că la Strasbourg a prezentat oficialilor europeni rezoluția protestului din 1 iulie.

A trebuit sa dezmințim anumite falsuri, care erau promovate de cei aflați la guvernare. Au fost comunicate informații eronate. Noi trebuia să venim cu probe și dovezi, să le spunem care a fost adevărul. S-a vorbit foarte mult ca justiția este independentă. Nimeni nu crede în justiția din Republica Moldova. Rezoluția reiterează câteva elemente foarte importante. Această rezoluție adoptată de UE este un lucru foarte prost, pentru că acțiunile iresponsabile a guvernării ne duc mai departe de UE. Poate aceste milioane trebuiau să meargă pentru alte scopuri și nu pentru mâncarea copiilor în grădinițe. Banii pentru gardul parlamentului, mașina lui Candu, poate pentru aceste scopuri erau destinați banii. De ce nu ne vorbește Guvernul despre ce vrea să facă cu banii pe care i-a obținut de la Banca Mondială? Cât mai departe ne duce acest regim de UE, cu atât mai greu ne va fi să revenim", a declarat Maia Sandu, menţionând că „atacurile regimului la adresa UE nu ajută nici regimul, nici cetățenii R. Moldova”.

Primarul ales Andrei Năstase a spus că rezoluția adoptată de Uniunea Europeană este "o pedeapsa dată guvernării pentru crimele pe care le-a comis":

„Din păcate, practicile nedemocratice ale acestei guvernări a făcut ca Parlamentul European să ceară Comisiei Europene înghețarea finanțării pentru R. Moldova. S-a văzut reacția promptă și se cere investigarea furtului miliardului. Se știe și la Washington că marele beneficiar al miliardului este Plahotniuc. Suntem pe drumul cel bun. Alături de noi este lumea civilizată, noi nu putem admite că în R. Moldova să se instaleze dictatura”.

Un acord semnat anul trecut între Guvernul Republicii Moldova și Uniunea Europeană prevede acordarea a 100 de milioane de euro asistență macro-financiară, dintre care 40 de milioane sunt sub formă de grant. Banii urmau să fie debursați în trei tranșe, în acest scop UE a pus 28 de condiționalități: zece pentru prima tranșă, zece pentru a doua și opt pentru ultima.

Cu toate acestea, în urma invalidării alegerilor din Capitală, Parlamentul European a decis să suspende finanțarea pentru Republica Moldova.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: