• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9472 LEI
  1 USD = 4.2560 LEI
  1 GBP = 5.8502 LEI
  1 CHF = 4.6294 LEI
  1 HUF = 1.3567 LEI
  1 BGN = 2.5294 LEI
  1 JPY = 3.7459 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Letonia a făcut următorul pas în cursa statelor baltice pentru reducerea accizei la alcool

08 Iulie, 22:40

Parlamentul Letoniei a aprobat luni un plan destinat reducerii cu 15% a accizei pentru băuturile alcoolice tari, cea mai recentă mişcare destinată atragerii turiştilor din Finlanda şi Estonia interesaţi de consumul de alcool, transmite Reuters.

alcool bauturi

Decizia Parlamentului de la Riga vine la o săptămână după ce ţara vecină Estonia a redus propria sa acciză la alcool cu 25%.

Comerţul transfrontalier cu alcool valorează 45 milioane euro numai pentru Letonia, în contextul în care magazinele de băuturi alcoolice de la graniţa Letoniei cu Estonia se luptă între ele pentru a atrage cât mai mulţi clienţi. Potrivit Asociaţiei berarilor din Estonia, anul trecut aceste magazine au vândut aproximativ 40,5 milioane litri de băuturi alcoolice.

Decizia Letoniei va însemna diminuarea cu 70 milioane euro a veniturilor din taxe însă dacă nu ar fi fost luată nicio măsură pierderile s-ar fi ridicat la 92 milioane euro, pe măsură ce o mare parte din comerţul cu alcool ar fi migrat în ţara vecină Estonia, au subliniat autorităţile de la Riga.

Guvernul Estoniei se aşteaptă, de asemenea, la o diminuare cu 12 milioane de euro a veniturilor din taxe în acest an, însă pe de altă parte prognozează că reducerea accizelor va creşte volumul vânzărilor de alcool, astfel încât să poată recupera trei milioane de euro pe an.

Jolanta Krastina, director de departament în ministerul leton de Finanţe precizează că impactul economic al comerţului cu alcool merge mai departe de veniturile din taxe. "Oamenii care vin în Letonia pentru a cumpăra băuturi alcoolice, cumpără şi benzină, de asemenea folosesc facilităţile de cazare pentru a rămâne peste noapte sau cumpără şi alte bunuri din magazine", a subliniat Krastina.

Letonia şi Estonia, ambele ţări membre ale Uniunii Europene, au declarat că vor să evite o dispută comercială şi că sunt deschise la discuţii cu privire la comerţul transfrontalier cu băuturi alcoolice.

Analiştii avertizează că aceste decizii ar putea declanşa o cursă spre limita inferioară cu privire la taxarea alcoolului, spre bucuria celor care consumă alcool dar afectând veniturile guvernului. Există şi îngrijorări care merg dincolo de finanţele statului.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: