Autorităţile spun că vor insista ca misiunea de menţinere a păcii în zona de securitate să fie transformată în operaţiune civilă internaţională.

„Noi nu ne mai dorim ca acele blindate să se mai plimbe nestingherit în zona de securitate. Noi trebuie să pledăm ca instrumentele noastre să fie eficiente, pentru a asigura pacea şi liniştea în zona de securitate. Dacă vorbim din punct de vedere al timpului, e mai complicat, noi trebuie să descriem acum care sunt parametrii pentru mandatul internaţional şi să întreprindem paşii corespunzători pentru a avea acest mandat internaţional”, a menționat viceprim-ministru pentru reintegrare, Cristina Lesnic.

Moscova şi Tiraspolul resping, însă, orice iniţiativă în acest sens şi o califică drept inacceptabilă. Reprezentanţii Comisiei Unificate de Control (CUC) consideră că demilitarizarea misiunii s-ar putea produce doar prin consens politic.

„Art.8 din Acord prevede că dacă o parte din pacificare ies din acord, a doua zi se desfiinţează CUC şi se retrag toate unităţile militare. Care unităţi s-or retrage de aici, de pacificare? Moldovenii, partea dreaptă, dar partea stângă ar rămânea pe loc. Federaţia Rusă va rămâne pe loc. Înseamnă că trebuie să fie consens”, a explicat membrul CUC, Ion Solonenco.

Forţele Mixte de Menţinere a Păcii în Zona de Securitatea au fost create în 1992. Misiunea este formată din contingente militare ale Federaţiei Ruse, Moldovei, Ucrainei şi regiunii transnistrene. În prezent sunt 15 posturi permanente ale forţelor de menţinere a păcii, iar efectivul misiunii este de 1.300 de militari.