• Bucuresti 1º C
  Baia Mare 9º C
  Brasov 1º C
  Cluj-Napoca 5º C
  Constanta 6º C
  Craiova -2º C
  Galati 2º C
  Iasi 1º C
  Suceava 4º C
  Timisoara 6º C
 • 1 EUR = 4.7790 LEI
  1 USD = 4.3101 LEI
  1 GBP = 5.6586 LEI
  1 CHF = 4.4487 LEI
  1 HUF = 1.4187 LEI
  1 BGN = 2.4435 LEI
  1 JPY = 3.9337 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Larry Watts a lansat al doilea volum „Cei dintâi vor fi cei din urmă” - din trilogia dedicată României şi Războiului Rece

25 Aprilie, 10:29

Istoricul şi sovietologul american, Larry Watts, a lansat, miercuri seară, în Aula Magna din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare Carol I volumul al doilea intitulat „Cei dintâi vor fi cei din urmă” care face parte din trilogia dedicată poziţiei României în războiul secret al serviciilor de informaţii din timpul „Războiului Rece”. 

„ Volumul Cei dintâi vor fi cei din urmă  reia firul conflictului manifestat între România şi Pactul de la Varşovia de acolo de unde fusese întrerupt în Fereşte-mă, Doamne, de prieteni, în 1978, şi îl continuă până în prima săptămână a lunii decembrie 1989. Volumul începe prin a aborda dificultăţile pe care anomalia românească le ridicase în faţa analiştilor occidentali începând cu sfârşitul anilor 1970 şi până în ajunul Revoluţiei care a dus la căderea regimului comunist”, arată autorul în prefaţa lucrării.

Pe de altă parte, Watts a insistat pe faptul că în laborioasa muncă de documentare nu s-a putut folosi pe multe surse româneşti deoarece acestea nu au  prezentat credibilitate astfel încât a analizat rapoartele extinse ale serviciilor de informaţii ale statelor membre Pactului de la Varşovia.

„ Nu am analizat România ca sistem politic când am venit aici pentru prima dată însă m-am concentrat pe comportamentul oficialilor de la Bucureşti în relaţia cu statele membre ale Pactului de la Varşovia. Cartea cuprinde mai multe studii de caz începând cu criza rachetelor cubaneze, invadarea Afghanistanului,  defectarea generalului Pacepa, criza poloneză din anii 80 precum şi momentul revoluţiei din decembrie 1989 unde am analizat poziţia Bucureştiului faţă de aceste evenimente”, a afirmat istoricul american.

Pe de altă parte, Larry Watts a insistat în acest volum asupra presiunii exercitate de serviciile de informaţii ale URSS (KGB şi GRU) asupra politicii externe şi de securitate independente pe care Nicolae Ceauşescu înţelesese să o desfăşoare în cadrul Tratatului de la Varşovia.

Academicianul Dinu C. Giurescu a declarat că volumul „ Cei dintâi vor fi cei din urmă” reprezintă un nou început pentru istoriografia românească, „prin amplificarea studierii serviciilor de informaţii”.

„ Nimeni nu a făcut o analiză a serviciilor de informaţii. Cartea această ne obligă să gândim altfel istoria astfel încât să ţinem seama de prietenii şi aliaţii noştri. S-a servit foarte bine de sursele din blocul sovietic şi bine a făcut pentru că sursele româneşti sunt încă secrete”, a conchis Giurescu.

În schimb, pentru generalul Teodor Frunzetti  volumul „Cei dintâi vor fi cei din urmă” „ este o carte care trebuie să fi accesibilă tuturor întrucât este un instrument excelent de propagandă al României”.

Printre invitaţi s-au aflat Iulian Vlad( fost şef al Securităţii comuniste), Virgil Măgureanu ( fost şef al SRI), generalul Ioan Talpeş( fost şef al SIE), consilierul prezidenţial Iulian Chifu, academicianul Dinu C. Giurescu, prof.univ. dr. Mihai Retegan, prof.univ. dr. Ioan Scurtu şi generalul Teodor Frunzetti.

Volumul „Cei dintâi vor fi cei din urmă” este continuarea volumului I „ Fereşte-mă, Doamne, de prieteni”, lansată în toamna anului 2010 (prima versiune a fost în limba engleză) unde Watts analizează temeinic poziţia geopolitică a României în cadrul Războiului Rece prin utilizarea a surselor serviciilor secrete din blocul comunist şi ale CIA.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Pactul_de_la_Var%C8%99ovia

http://www.youtube.com/watch?v=HXVA6nLMDnI

http://www.youtube.com/watch?v=N0y-yQPwXNE

http://www.tvrplus.ro/emisiune-mostenirea-clandestina-3170

http://m.jurnalul.ro/special-jurnalul/interviuri/larry-wats-diabolizarea-romaniei-o-opera-bine-lucrata-si-din-est-si-din-vest-637874.html

http://jurnalul.ro/calendar/omul-zilei-larry-watts-641923.html

 

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: