• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9491 LEI
  1 USD = 4.3869 LEI
  1 GBP = 5.8407 LEI
  1 CHF = 4.7398 LEI
  1 HUF = 1.3444 LEI
  1 BGN = 2.5304 LEI
  1 JPY = 3.8469 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

La Tiraspol nu vor să mai audă de federalizare: „Sunt speculații, noi am decis independența”

19 Iunie, 16:58

Discuțiile politicienilor moldoveni despre federalizare sunt speculații în lupta pentru putere, consideră pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, de aceea, nu va fi acceptat de „transnistreni”. Liderul separatist evită să aducă aminte că federalizarea este planul Rusiei, și că de fapt, comunitatea internațională, dar și Chișinăul oficial, optează pentru identificarea unui statut special pentru regiune în cadrul Republicii Moldova.

transnistria

Că sunt speculații, ar putea fi certificat de inconsecvența politicienilor moldoveni:

„Aduceți-vă aminte de declarațiile privind federalizare, apoi despre statutul special, apoi despre conservarea legii din 2005 (Legea cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităților din stânga Nistrului), apoi iarăși despre federalizare. Acum, pe fundalul crizei politice și-au adus aminte de federalizare, de statutul special, apoi s-au dezis de propriile declarații. Nu-i înțelegi, asta e problema”, a declarat Krasnoselski.

Acesta a mai spus că Chișinăul trebuie să-și construiască un dialog cu Tiraspolul de la egal la egal, să-și legile discriminatorii față de Transnistria - adică legea din 2005 care prevede un statut pentru Transnistria, fără imn, fără drapel și să adopte alte legi care ar forma o platformă pentru dialog.

Krasnoselski spune că în stânga Nistrului s-a format deja un nou popor - transnistrean. De aceea, „speculațiile sunt de neacceptat”. Acesta a mai reiterat că reiterat că statutul Transnistriei a fost decis în cadrul pretinsului referendum din 2006 atunci când locuitorii regiunii ar fi optat pentru independența regiunii.

Amintim că planul de federalizare a Republicii Moldova cu menținerea contingentului rus a fost înaintat de Federația Rusă la începutul anilor 2000. Planul a fost respins de Vladimir Voronin. Autoritățile moldovenești pledează pentru un statut special al regiunii transnistrene în cadrul granițelor Republicii Moldova recunoscute internațional. Federalizarea a fost amintită în cadrul procesului de constituire a majorității parlamentare. Preșdintele Dodon a spus, fapt confirmat de înregistrări video, că federalizarea o vrea însărcinatul lui Putin pe Transnistria, Dmitri Kozak. Apoi, s-ar fi Kozak a declarat că de fapt, Vladimir Plahotniuc, a fost acela care a propus federalizarea ca soluție. Actualul prim-ministru Maia Sandu a declarat în timpul procesului de formare a majorității că nu acceptă niciun plan de federalizare a Republicii Moldova.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: