• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9484 LEI
  1 USD = 4.2646 LEI
  1 GBP = 5.8523 LEI
  1 CHF = 4.6171 LEI
  1 HUF = 1.3760 LEI
  1 BGN = 2.5301 LEI
  1 JPY = 3.7293 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Kozak la Tiraspol: Unele probleme nu pot fi rezolvate din cauza poziției geografice a Transnistriei

04 Iunie, 16:36

Vicepremierul rus, Dmitri Kozak, a declarat în cadrul întâlnirii cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că pe agenda negocierilor în format 5+2 există probleme care nu pot fi rezolvate din cauza poziționării geografice a Transnistriei. Totodată, autorul proiectului de federalizare a Republicii Moldova a mai spus că conflictul dintre Chișinău și Tiraspol lipsește datorită misiunii de pacificare a Federației Ruse în regiune.

transnistria

Kozak a declarat că Rusia sprijină Transnistria timp de 30 de ani, deoarece aici locuiesc cetățenii ruși, compatrioții lui, care ar avea nevoie de susținere. Potrivit acestuia, Transnistria se află într-o situație dificilă din cauza nerezolvării problemei cu privire la statutul său și ar avea nevoie de o susținere corespunzătoare. „În cadrul întrevederii actuale noi am convenit asupra funcționării economiei, a sferei sociale, asupra asistenței metodologice, organizaționale și materiale pe care Rusia o poate acorda pentru ca cetățenii Transnistriei să se simtă cât mai confortabil în condițiile existente”.

Totodată, spune Kozak, Federația Rusă participă activ la procesul de negocieri pentru a rezolva problema moldo-transnistreană, iar conflictul propriu-zis ar lipsi datorită misiunii de pacificare a Rusiei. „Există câteva probleme actuale în activitatea formatului 5+2 care nu pot fi rezolvate din cauza poziționării geografice a Transnistriei, dar care pot fi soluționate doar în procesul de negocieri cu Chișinăul. Acestea se soluționează. În ultimii ani, o parte a acestor probleme sociale, economice au fost soluționate și noi putem să ne implicăm în continuare în acest proces, până acesta nu va fi reglementat definitiv”, a menționat Kozak.

Kozak și Krasnoselski au discutat problema dobândirii de către transnistreni a cetățeniei rusești. Cei doi au concluzionat că această problemă are mai curând un caracter casuistic, juridic. „Noi îl vom examina împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și vom găsi o soluție pe potrivă. Toți oamenii care au dreptul de a obține cetățenia în conformitate cu actele pe care le dețin, trebuie să profite de acest drept. Problema constă în interpretarea sau în neclaritatea regulilor care reglementează în detaliu primirea documentelor. Asta nu este o problemă politică”, a punctat Kozak.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: