• Bucuresti 15º C
  Baia Mare 12º C
  Brasov 11º C
  Cluj-Napoca 11º C
  Constanta 13º C
  Craiova 16º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 10º C
  Timisoara 13º C
 • 1 EUR = 4.8743 LEI
  1 USD = 4.1768 LEI
  1 GBP = 5.4111 LEI
  1 CHF = 4.5595 LEI
  1 HUF = 1.3269 LEI
  1 BGN = 2.4922 LEI
  1 JPY = 4.0006 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Kovesi: Peste 107 milioane de euro, confiscate în dosarele DNA, în urma unor soluții definitive ale instanțelor

16 Septembrie, 14:32

kovesi_laura codruta

Peste 107 milioane de euro au fost confiscate, în anul 2012, prin hotărârile judecătorești rămase defintive, în cadrul dosarelor instrumentate de Direcția Națională Anticorupție (DNA), a declarat, luni, procurorul șef al parchetului, Laura Codruța Kovesi.

Kovesi a mai spus, în cadrul conferinței "Confiscarea extinsă: cât recuperăm?", că un procent de 5% a fost recuperat, până în acest moment, din suma de bani rezultată din confiscarea bunurilor mobile și imobile.

În cadrul conferinței, procurorul șef al DNA a precizat că una dintre prioritățile parchetului pe care îl conduce este reprezentată de creșterea gradului de recuperare a creanțelor provenite din infracțiuni. În ceea ce privește această instituție, a confiscării extinse, sursa citată a spus că există mai multe probleme în aplicarea ei.

”Prima problemă ține de mentalitate și aici mă refer la proactivitate, în sensul că atât polițiștii, cât și procurorii și judecătorii trebuie să fie mult mai activi în a identifica bunuri, a aplica măsuri asiguratorii și a dispune confiscarea extinsă. O a doua problemă este de natură legislativă și pleacă de la impedimentul prevăzut în Constituție, dar care este suplinit prin legea confiscării extinse și a treia problemă este aceea că trebuie să verificăm mult mai atent ce se întâmplă cu bunurile care sunt confiscate sau cu bunurile care sunt sechestrate. (...) Finalitatea tocmai aceasta este: să-l deposedezi pe cel care deține bunuri ilicite de aceste bunuri”,  a menționat Kovesi.

Conform sursei citate, în general, în cazurile de corupție la nivel înalt, care au fost instrumentate de DNA, banii obținuți în mod ilegal au fost depuși în conturi aflate în străinătate, sub jurisdicție străină, marea majoritate în țări considerate off-shore-uri.

”Printr-o bună cooperare internațională, de multe ori s-a reușit identificarea acestor conturi și indisponibilizarea acestor sume de bani”, a mai spus procurorul șef al DNA.

Laura Codruța Kovesi a adăugat faptul că un sistem eficient de recuperare a bunurilor duce la creșterea gradului de încredere în sistemul justițiar.

”Din această perspectivă este important ca o persoană condamnată pentru corupţie să nu îşi păstreze averea dobândită prin infracţiuni. În plus, sumele confiscate pot reprezenta o sursă semnificativă de venituri publice, un element care nu trebuie ignorat în această perioadă", a mai spus Kovesi.

Procurorul șef al DNA a adăugat faptul că i-a cerut Ministrului Justiției suplimentarea numărului de polițiști care lucrează în cadrul parchetului, astfel încât să fie identificate și sechestrate mai repede bunurile deținute în mod ilegal.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: