• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 30º C
  Brasov 27º C
  Cluj-Napoca 30º C
  Constanta 28º C
  Craiova 29º C
  Galati 29º C
  Iasi 31º C
  Suceava 28º C
  Timisoara 29º C
 • 1 EUR = 4.7249 LEI
  1 USD = 4.2241 LEI
  1 GBP = 5.2925 LEI
  1 CHF = 4.2222 LEI
  1 HUF = 1.4662 LEI
  1 BGN = 2.4158 LEI
  1 JPY = 3.8996 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Preşedintele trimite înapoi aleşilor legea pensiilor speciale

10 Iulie, 19:53

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, legea privind pensiile speciale pentru parlamentari.

pensii speciale

Necesitatea reexaminarii "este motivata, pe de o parte, de caracterul excesiv si arbitrar al noii indemnizatii de care ar urma sa beneficieze deputatii si senatorii, iar pe de alta parte, de faptul ca acest drept ar urma sa se acorde tuturor parlamentarilor care au savarsit fapte de coruptie potrivit vechiului Cod penal, precum si celor al caror mandat a incetat pentru incompatibilitate", potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a retrimis Parlamentului, vineri, 10 iulie a.c., spre reexaminare, Legea pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor prin care se instituie o indemnizatie pentru limita de varsta ce se acorda, la momentul implinirii varstei standard de pensionare, atat deputatilor si senatorilor aflati in exercitarea mandatului, cat si celor care au avut calitatea de parlamentar anterior instituirii acestui drept".

Preşedintele Klaus Iohannis declara, în luna iunie, întrebat despre pensiile speciale ale parlamentarilor, că se va referi la această chestiune după ce va primi de la Parlament legea şi va face "o analiză profundă".

Presedintele afirma in cererea de reexaminare ca "similitudinea intre parlamentari si magistrati, invocata de legiuitor, este fortata, intrucat acestia din urma constituie un corp de profesionisti, iar drepturile lor speciale decurg din contributivitatea pe parcursul intregii cariere. Aceasta ratiune nu poate subzista in cazul parlamentarilor care, in virtutea mandatului reprezentativ, au o relatie cu alegatorii pe care, in mod liber si acceptand rigorile demnitatii publice, aleg sa ii reprezinte".

"Totodata, indemnizatia pentru limita de varsta care se acorda deputatilor si senatorilor este de natura a crea confuzii cu privire la natura juridica a acestui drept. Dreptul introdus prin legea transmisa la promulgare nu are insa ca temei, nici macar in parte, vreunul dintre principiile ce stau la baza stabilirii pensiilor, fiind lipsit de orice legatura cu contributia la sistemul de asigurari sociale", mai arata seful statului.

In plus, semnaleaza presedintele, pentru mandatele incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta urmeaza a se calcula proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de 6 luni de activitate parlamentara. "In lipsa precizarii caracterului de continuitate a celor 6 luni de mandat, se poate deduce ca legiuitorul recompenseaza activitatea sporadica, inclusiv desfasurarea acesteia in mandate diferite, cu singura conditie a insumarii a 6 luni, fie chiar si neconsecutive. In raport cu durata mandatului, astfel cum este stabilita de art. 63 alin. (1) din Constitutie, termenul de 6 luni apare ca derizoriu si in contradictie cu jurisprudenta Curtii Constitutionale", arata seful statului.

Deputaţii şi senatorii au aprobat, în 15 iunie, cu 303 voturi "pentru", 124 voturi "împotrivă" şi două abţineri, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari.

Proiectul prevedea că parlamentarii beneficiază de pensii speciale, care ar putea ajunge la peste 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate.

Potrivit proiectului, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar, aceasta urmând să fie în funţie de numărul de mandate.

De această indemnizaţie vor beneficia doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar, iar cei care au avut condamnări penale sunt excluşi de la această indemnizaţie.

Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege.

Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a 3 mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Potrivit calculelor, pentru un mandat de parlamentar, pensia este de aproximativ la 1.500 lei, pentru trei mandate este la peste 4.000 lei.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care prevedea pensiile speciale ale parlamentarilor a fost semnată de 255 de deputaţi şi senatori, ulterior parlamenatarii PNL retrăgându-şi semnăturile.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: