• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 26º C
  Brasov 21º C
  Cluj-Napoca 23º C
  Constanta 20º C
  Craiova 24º C
  Galati 23º C
  Iasi 25º C
  Suceava 22º C
  Timisoara 25º C
 • 1 EUR = 4.6677 LEI
  1 USD = 4.0341 LEI
  1 GBP = 5.3242 LEI
  1 CHF = 4.0786 LEI
  1 HUF = 1.4484 LEI
  1 BGN = 2.3865 LEI
  1 JPY = 3.5984 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Klaus Iohannis contestă legea CSM la Curtea Constituțională

11 Mai, 23:10

Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu legea CSM. Este cea de-a doua din pachetul de trei legi privind modificări în justiție pe care șeful statului o contestă la CCR.

 

ccr

Principalul argument invocat în sesizarea transmisă CSM se referă la derobarea plenului consiliului referitoare la gestionarea carierei magistraților și împărțirea acestor atribuții între cele două secții, cea pentru procurori și cea pentru judecători.

Președintele arată că în Constituție plenul CSM este menționat ca un organism colegial, care are atribuțiile principale pe care le exercită, conform legii fundamentale, Consiliul Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței justiției.

De asemenea, președintele spune că obligația introdusă în lege ca la conducerea Inspecției Judiciare să fie numit un judecător, nu și un procuror nu este în conformitate cu Constituția. Se creează astfel o discriminare între cele două categorii de magistrați, spune șeful statului.

În urmă cu o săptămână, Iohannis a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu legea organizării judiciare, prima din pachetul de trei legi ale justiției care au fost adoptate de Parlament.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: