• Bucuresti 25º C
  Baia Mare 24º C
  Brasov 22º C
  Cluj-Napoca 23º C
  Constanta 18º C
  Craiova 26º C
  Galati 21º C
  Iasi 23º C
  Suceava 23º C
  Timisoara 26º C
 • 1 EUR = 4.7556 LEI
  1 USD = 4.2732 LEI
  1 GBP = 5.5125 LEI
  1 CHF = 4.3243 LEI
  1 HUF = 1.4380 LEI
  1 BGN = 2.4315 LEI
  1 JPY = 3.9319 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Kievul sistează orice lucrări la construcția hidrocentralelor în cascadă pe Nistru

10 Aprilie, 12:26

Kievul a anunțat că sistează orice lucrări la construcția hidrocentralelor în cascadă pe fluviul Nistru, până la efectuarea evaluării impactului strategiei de mediu în contextul transfrontalier.

nistru

Anunțul a fost făcut de  secretarul de stat în domeniul mediului și protecției resurselor naturale, Valentina Țapiș, într-o conferință de presă.  Declarația vine după ce la Kiev  s-a desfășurat a doua întâlnire a Comisiei privind protecția și utilizarea durabilă a bazinului fluviului Nistru.

Deocamdată angajamentul Kievului de a nu construi hidrocentrale este un regulament intern al Ucrainei, iar cei care-l vor încălca vor putea fi trași la răspundere în Ucraina. R. Moldova își dorește să transforme acest angajament intern în unul internațional, au anunțat membrii Comisiei privind utilizarea stabilă şi protecţia bazinului fluviului Nistru din partea Republicii Moldova.

Regulile respective sunt un document intern al Ucrainei, care stabilește cum să funcționeze acest complex. Agentul economic care exploatează acest complex hidroenergetic, va răspunde conform codului administrativ al Ucrainei(...) Nu există o garanție că aceste reguli vor fi respectate. Vrem să aducem acest statut juridic la nivel bilateral, internațional, ca Moldova să aibă o garanție că regulile vor fi respectate”, a declarat Iuliana Cantaragiu, experta Asociației Obștești „Centrul Național de Mediu”.

Amintim că Ucraina și-a anunțat intenția de a construi pe râul Nistru încă 6 hidrocentrale, fapt ce ar putea afecta grav ecosistemul fluviului și aprovizionarea cu apă a mai multor localități de pe ambele maluri, potrivit organizațiilor de mediu.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: