În opinia diplomatului, după alegerile parlamentare, va fi inevitabil să se formeze o coaliție pro-europeană, dar care va cuprinde mai multe partide. „În orice democrație parlamentară trebuie o coaliție. Un singur partid nu poate multe fărăr ajutorul altor partide care au un scop similar. Acum PD joacă rolul principal, dar o să vedem cum va fi după alegeri. Eu cred o coaliție este inevitabilă. O coaliție pro-europeană sper eu! Alianța, prietenia, cooperarea, colaborarea pe care o avem cu Republica Moldova nu depinde de partidul politic. Pentru noi Republica Moldova este un aliat foarte important", afirmă James Pettit.

Despre sistemul electoral mixt, diplomatul spune că poate influența în mod imprevizibil rezultatele alegerilor parlamentare. În opinia ambasadorului, Guvernul trebuie să fie foarte atent atunci când ignoră sfaturile diferitor instituții europene. „Pentru mine este cam greu să cred că Guvernul va schimba realmente această decizie pentru că este prea târziu, este un an electoral", afirmă diplomatul. În opinia lui, introducerea turului doi ar putea influența foarte pozitiv reflectarea dorinței cetățenilor.

În altă ordine de idei, James Pettit spune că victoria lui Andrei Năstase la șefia Primăriei capitalei este un mesaj foarte clar al majorității alegătorilor referitor la dorința de a continua calea spre Uniunea Europeană.

„Desfășurarea alegerilor a fost mai mult sau mai puțin corectă, dar în general defășurarea alegerilor a fost corectă. În sensul desfășurării alegerilor, comportamentul puterii a fost unul corect. Totuși rezultatele pot fi influențate de mai mulți factori: accesul la mass-media, știrile false și altele”, a spus Pettit.

„Eu cred că pentru cetățenii Republicii Moldova geopolitica nu joacă un rol atât de important, eu cred că uneori se observă o anumită manipulare din partea politicienilor pentru a influența votul. „Eu cred că accentul care se pune pe geopolitică nu trebuie să joace un rol atât de mare",spune ambasadorul.

Amabasadorul s-a referit și la situația mass-media, precizând că își pune speranța în noul Cod al Audiovizualului. Excelența Sa a mai opinat că CCA ar trebui să fie o instituție independentă.

„Din câte știu există câteva compromisuri în noul Cod al Audiovizualului. Eu sper că acest cod va îmbunupătți situația pe piața mass-media pentru că eu am observat multe probleme, monopolul, propaganda internă...” a declarat Pettit.

În ceea ce privește frauda bancară, ambasadorul consideră că cetățenii deja pierd răbdarea în legătură cu lipsa de progres în investigarea acestei chestiuni. „În același timp, trebuie să ținem minte că a fost un lucru foarte complicat, banii au dispărut în străinătate și este nevoie de cooperare cu multe guverne străine, dar nu toate sunt gata să coopereze. Banii sunt ascunși și este nevoie de o investigație foarte complicată", a declarat James Pettit.

Sursa: deschide.md