• Bucuresti -1º C
  Baia Mare -2º C
  Brasov -6º C
  Cluj-Napoca -2º C
  Constanta -2º C
  Craiova -3º C
  Galati -3º C
  Iasi -2º C
  Suceava -2º C
  Timisoara 1º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.4653 LEI
  1 CHF = 4.1953 LEI
  1 HUF = 1.4983 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.7869 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Iulian CHIFU // Un Dodon atât de simplu… și puțintel rău de tot…

06 Iulie, 11:10

Ați observat că după enormitatea cu nevalidarea în justiție a alegerilor locale la Chișinău a dispărut Dodon? Ba chiar dinainte, din campanie, când a devenit nerelevant.

Dodon

Și azi, nu că n-ar mai ieși public, nu că nu și-ar mai dori să apară alături de Putin, zilnic, dacă s-ar putea - de mă mir că nu e exasperat săracul om și nu-l trimite la plimbare de acum, sau să-l angajeze paznic, umbră, ceva - și să conteste orientarea europeană - o face, în mod constant, doar că e repetitiv și uzat.

Nu a mai învățat nimic. S-a topit pas cu pas. A dispărut în dezinteresul total public pentru el, pentru ceea ce face, pentru ce spune, pentru tot ce e legat de el.

Și acum, tot dă interviuri peste tot pe unde mai poate, pe televiziuni. Și repetă mantre aberante și neclare. Că dacă Ceban se poza cu Putin, câștiga.

Că așteaptă să facă un referendum să treacă la Republică Prezidențială – deși știe că nu i se mai aplică lui, și s-ar aplica mandatului ulterior, și asta după ce în Parlament ar exista o majoritate constituțională care să modifice concret Constituția, în sensul dorit.

Nu e nimic automat, nu așa funcționează Constituția. Au realizat-o și alții.

Totuși nu se vede. Pare prăfuit, inadecvat, repetitiv. Și chiar dacă încearcă să abordeze temele actuale, nu mai contează. Nu e în joc. Se zbate ca peștele pe uscat, pentru că nu-l bagă nimeni în seamă. Nu e în temă, nu e tema sa, nu e parte a temelor actuale. A rămas cu Putin și anti-român, respectiv ambiguu anti-european. Fundamental pro-rus. Și nu mai trece sticla.

Nu e parte a meciului care se joacă între Guvernul și majoritatea autodeclarată pro-europeană – dar cu o reacție descalificantă când Parlamentul European și Comisia au sancționat nevalidarea alegerilor la adresa statului, Republica Moldova – și opoziția pro-europeană din stradă, care, ea, a câștigat alegerile locale la Chișinău.

Și a fost văduvită de rezultatul victoriei. Nu, e despre cine e mai european și cine nu, cine e cu adevărat european pentru că profesează principiile și valorile respective. Ba Dodon mai și insistă că-i lasă să se bată între ei.  O fi. Dar vizibilitatea și coagularea susținerilor, polarizarea asociată, e doar despre cele două părți declarat sau real pro-europene. Și atăt.

Ce a dus la dispariția lui Igor Dodon? Cum se traduce asta electoral? A pierdut el partida?

Dodon a dispărut prin inadecvarea și nepotrivire publică cu agenda zilei. Prin inutilitate și lipsa de atribuții și vizibilitate. Prin neabordarea potrivită a mandatului și absența deplină din îndeplinirea propriilor atribuții, cele care există și sunt reale, constituționale, azi, dar a pierdut și prin exhibarea publică a unor aspirații nelimitate față de atribuții care sunt  treaba altora.

Și plimbările ostentative și nesfârșite la Moscova au costat, în loc să aibă grija propriului stat. Lucru sancționat instinctual de către cetățenii Republicii Moldova.

Nu, asta nu înseamnă că a dispărut electoral, dar sigur s-a plafonat, a intrat puternic sub scorul partidului și devine un lest, un cost, nu o locomotivă și un beneficiu pentru PSRM. Iar Ceban a văzut ce înseamnă asocierea cu fostul președinte, când a plătit și el costul. Dodon a intra pe toboganul electoral de acolo de unde nu te mai întoarce nimeni în stratosferă, în spațiile rarefiate ale conducerii reale a statului.

Și nu, Dodon și pro-rușii nu au pierdut partida definitiv în privința viitoarei majorități. Sunt primul partid politic ca dimensiune, deci riscă să atragă pe deplin întreaga greutate administrativă în jocul politic mixt din toamnă. Cât va reuși, vom vedea. Însă Dodon, el, a ajuns un simplu pion. Un simplu Președinte. Un Dodon atât de simplu.... Și puțintel rău de tot...

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: igor dodon, Iulian Chifu, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: