• Bucuresti 16º C
  Baia Mare 17º C
  Brasov 14º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 10º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 16º C
  Suceava 16º C
  Timisoara 20º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII Iulian CHIFU // Rusia prinsă în flagrant: Plătise uciderea a 30 de ruși incomozi din Ucraina

31 Mai, 13:44

Un scandal de amploare a venit să dubleze ecourile ultimului raport olandezo-australian despre doborârea cursei MH 17 deasupra Donbasului, atunci când un dispozitiv anti-racheteă BUK care făcea parte dintr-un complex al Brigăzii 53 anti-aeriene din Kursk, și despre responsabilitatea Federației Ruse pentru doborârea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, la 17 iulie 2014.

Chifu

Ambasadorul Federației Ruse la ONU, Vasili Nebenzea, tocmai intervenise în cadrul Consiliului de Securitate, când se discuta raportul grupului internaţional de anchetă asupra aeronavei MH17, susținând „nu vom permite să discutați cu Rusia în limbajul ultimatumurilor”, când noua afacere a izbucnit la Kiev, cu ecou direct în Consiliul de Securitate din partea ministrului de Externe ucrainean.

Procurorul general al Ucrainei Iuri Lutsenko, împreună cu șeful serviciilor secrete interne SBU, Vasil Hritsak, au dat publicității, miercuri, 30 mai, afacerea ce implică capturarea în flagrant a responsabilului pentru o operațiune a serviciilor secrete ruse pe teritoriul ucrainean ce viza angajarea de luptători din Donbas pentru a elimina 30 de figuri importante și deranjante pentru Moscova, toți cetățeni ruși. Comanditarul oferea 30-40 mii dolari pentru fiecare asasinat.

Interesant este modul în care procuratura și serviciile secrete ucrainene au montat operațiunea. Ele au identificat, în urmă cu mai bine de 30 de zile, faptul că un fost luptător în regiunea separatistă – al cărui nume nu a fost dat publicității - urma să execute un asemenea act. Au reușit să-l captureze și să-l determine să colaboreze cu autoritățile ucrainene. Obiectivul era să-l prindă în flagrant pe comanditar, omul serviciilor secrete ruse care plătea acest asasinat.

E motivul pentru care, pe 29 mai, au organizat asasinatul țintei, care era un faimos jurnalist rus refugiat la Kiev, Arkady Babchenko, un critic de prim plan al lui Vladimir Putin. Cu sprijinul celor doi protagoniști, dar fără știința rudelor și a prietenilor jurnalistului, acesta a primit trei gloanțe de pistol Makarov în spate, gloanțe ale căror tuburi au fost găsite de poliție la investigația asasinatului. Acesta s-ar fi comis după ce a deschis ușa apartamentului său. Babchenko a fost găsit agonizând de către soție, care se afla în baie. A fost chemată poliția și procuratura, bineînțeles Salvarea, iar jurnalistul a fost declarat mort în drum spre spital.

Acest pas a fost extrem de important și timp de 24 de ore toată lumea a fost prinsă în scenariu, acuzând asasinatul, aducând omagii și creând memoriale pentru jurnalistul mort. Între timp, asasinul s-a dus la comanditar să-și ia banii, iar atunci acesta a fost capturat în flagrant. Imediat după captură, pe 30 iunie, autoritățile ucrainene au făcut o conferință de presă maraton în care, pe lângă prezentarea afacerii și a probelor, l-au scos și pe jurnalistul protagonist în viață și l-au prezentat public, atunci aflând și colegii săi, și soția că fusese un flagrant montat, ce conținea și moartea sa jucată.

Babchenko are 41 de ani, a lucrat în Rusia criticând anexarea Crimeii în 2014. A lucrat în regiunea Donbas din Estul Ucrainei, ocupată de forțele ruse și pro-ruse, voluntari și mercenari, care au format presupusele republici populare separatiste Donetsk și Luhansk, apoi s-a refugiat în februarie 2017 din Rusia cu familia, viața sa fiind pusă în pericol. A fost pentru câteva luni la Praga, apoi a venit și s-a stabilit la Kiev unde lucra în televiziune la un show politic la televiziunea tătară din Crimeea ATR, refugiată la Kiev, și scriind editorial la site-urile publicațiilor Novoye Vremya și Ukrainska Pravda.

Pentru a determina reacția rusă și capturarea planificatorului acțiunii, ucrainenii au procedat la acoperirea deplină mediatică a asasinatului și la acuzarea directă a Rusiei și a FSB, serviciul secret intern rus, cu acțiune autoasumată în întreg spațiul post-sovietic. Premierul ucrainean Volodimir Groisman a afirmat într-o postare marţi seara pe o reţea de socializare că este convins că ceea ce el a numit „maşina totalitară rusă” nu l-a iertat pe Babcenko pentru onestitatea acestuia și că e sigur de faptul că în spatele asasinilor care l-au ucis pe jurnalistul Arkadi Babchenko stă Moscova. Și ministrul ucrainean de Externe s-a pronunţat pe marginea asasinatului, Pavel Klimkin făcând declarații în cadrul Consiliului de Securitate al ONU pe tema raportului privind doborârea aeronavei MH 17. „Este încă foarte devreme să vorbim cine stă în spatele acestei crime, însă cazuri similare care au avut loc în trecut ne duc cu gândul la faptul că Rusia foloseşte orice tertipuri pentru a destabiliza situația din Rusia”, a spus Klimkin.

Șarada publică, profund controversată, a ridicat multe semne de întrebare și critici, în special pentru jurnalistul care a fost obligat să joace în scenariu pentru a-și apăra viața dar și viața altor 29 de concetățeni care urmau să fie asasinați. Nu este, de altfel, primul asasinat al rivalilor politici ai lui Putin la Kiev. Mult înainte de cazul Skripal de la Londra, la Kiev au fost asasinați în miezul zilei, în plină stradă, deputați, oameni de afaceri, jurnaliști, personalități publice ruse refugiate la Kiev, critici acerbi ai regimului Putin. În cazul reprezentanților presei, un jurnalist Belarus de prim plan ca și Babchenko, Pavel Sheremet, a murit în explozia mașinii sale care avea un dispozitiv exploziv improvizat plasat sub motor. Un deputat rus care a votat în Duma de stat împotriva anexării Crimeii, Denis Voronenkov, critic vehement al lui Putin, a fost împușcat la 23 martie 2017 în centrul Kievului în plină zi, la fel și un lider cecen critic al regimului Putin și a lui Ramzan Kadârov, președintele republicii caucaziene din cadrul Federației Ruse, care a fost și el împușcat în stradă.

interesante au fost reacțiile oficiale ruse în timpul derulării șaradei, cât timp toată lumea știa că asasinatul avusese loc, și mai ales după capturarea în flagrant a omului serviciilor secrete care comandase și plătise asasinatul în flagrant. După ce Premierul ucrainean Valdimir Groisman afirmase că e sigur că atentatul a fost organizat și plătit de către Rusia, afirmația publică intervenind imediat după anunțul morții lui Babchenko, Directorul FSB Alexandr Bortnikov a ieșit public și a respins acuzațiile Kievului privind implicarea serviciilor rusești în asasinarea jurnalistului pe care le-a calificat ca fiind „prostii”. Șeful FSB a comparat asasinarea lui Babchenko cu otrăvirea lui Serghei și a Iuliei Skripal în Salisbury, susținând că e vorba despre o nouă provocare la adresa Moscovei. În același timp, imediat după conferința de presă a autorităților e la Kiev, Ministerul de Externe rus a dat un comunicat în care a susținut că uciderea înscenată a jurnalistului Arkady Babchenko este o provocare anti-rusă.

Jurnalistul rus Arkadii Babcenko s-a aflat în operațiunea specială a SBU circa o lună. Atunci când a apărut în conferința de presă, alături de procurorul general și de directorul SBU, el a recunoscut faptul că nu-și avertizase nici soția, nici colegii, de cele ce urmau să se întâmple pentru a evita scurgerile de informații. „Îmi pare rău pentru ceea prin ce aţi fost nevoit să treceţi. În special îmi cer iertare soţiei mele, dar n-am avut încotro. Mulţumesc şi celor de la Ministerul Apărării al Ucrainei. Această operaţiune a fost pregătită timp de două luni. Pe mine m-au pus la curent cu o lună în urmă. Am fost înştiinţat că este o comandă să fiu omorât şi că banii au fost transmişi - 40 de mii de dolari”, a spus Babcenko.

Potrivit șefului SBU, la 30 mai a fost reținut și cel care a pregătit tentativa de asasinare a lui Babcenko. Este vorba de un fost militar care a luptat de partea separatiștilor în Donbas și căruia serviciile ruse i-au propus 40 de mii de dolari. Însă, SBU a dejucat asasinarea. De asemenea, a fost reținut organizatorul operațiunii, cel care a fost ținta înscenării. Asasinul tocmit va suferi și el rigorile legii, dar va fi luată în considerație acțiunea sa de cooperare cu autoritățile după reținere.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a respins acuzaţia Ucrainei potrivit căreia Moscova se află în spatele uciderii jurnalistului rus Arkadi Babcenko la Kiev, apreciind că acuzaţia face parte dintr-o campanie dusă împotriva Rusiei. Situația stânjenitoare pentru serviciile secrete ruse și prinderea în flagrant a organizatorului și plătitorului afacerii pentru FSB, necunoașterea celor declarate de acesta și a probelor pe care le-ar putea avea serviciile secrete și procuratura ucraineană în această speță au făcut ca și comentariile părții ruse să fie mai degrabă rezervate, limitate ca întindere și în spectrul strict al acuzării unui complot și provocări la adresa sa. Nimic pe fond, fapt ce arată că întreaga propagandă rusă a fost prinsă cu garda jos în acest caz.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Iulian Chifu, kileri, rusia, Ucraina
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: