• Bucuresti 16º C
  Baia Mare 16º C
  Brasov 13º C
  Cluj-Napoca 15º C
  Constanta 10º C
  Craiova 15º C
  Galati 14º C
  Iasi 16º C
  Suceava 14º C
  Timisoara 18º C
 • 1 EUR = 4.8286 LEI
  1 USD = 4.4674 LEI
  1 GBP = 5.4858 LEI
  1 CHF = 4.5775 LEI
  1 HUF = 1.3246 LEI
  1 BGN = 2.4689 LEI
  1 JPY = 4.1201 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Iulian CHIFU // Relațiile cu Ucraina și parteneriatul strategic necesar Chișinău-Kiev

04 Decembrie, 12:56

Evoluțiile din ultima vreme din strâmtoarea Kerci și declararea stării de război sub forma Legii Marțiale pe un număr de regiuni din Ucraina ridică și mai acut tema parteneriatului strategic necesar al Republicii Moldova cu Ucraina.

Chifu

Două din regiunile vizate sunt Odessa și Vinitsa, adică exact regiunile de la frontierele Republicii Moldova în contact cu regiunea separatistă, acolo unde evoluțiile sunt departe de a fi liniștitoare.

Într-adevăr, în ultima vreme am asistat la multiple evenimente de natură militară care marchează situația pe teren. Mai întâi e vorba despre zone de recrutare a cetățenilor Republicii Moldova în Armata Federației Ruse, direct în regiunea separatistă. Apoi e vorba despre exerciții de luptă ofensive ce implică trupele ruse staționate ilegal, cele din GOTR, care formal ar trebui să păzească depozitele de armament care, și ele, trebuiau retrase sau distruse de mult.

Apoi e vorba despre pretinșii pacificatori, care fac antrenamente de natură ofensivă și luare cu asalt a malurilor Nistrului împreună cu pretinsele autorități separatiste, armata locală, serviciile secrete – aflate în subordinea GRU, în marea lor majoritate, dar unele răspunzând și FSB – și cu rezerviștii convocați la concentrări și trageri de exercițiu. O situația intolerabilă, care trebuia tratată mai ferm de către OSCE și președințiile rotative, ca și de misiunea de la Chișinău. De la venirea lui Klaus Neukirch, măcar niște comunicate anemice înregistrăm, lucru complet absent anterior din partea misiunii OSCE, în perioada Scanlon, de tristă amintire.

Situația curentă creează nervozitate crescută la Kiev, iar această nervozitate e transmisă și explicit, prin actuala stare de „lege marțială”, extinsă și în regiunile limitrofe Transnistriei. Nu trebuie uitat că, de când nu mai fac aprovizionarea și schimbul prin Ucraina, trupele ruse o fac prin aeroportul Chișinău. Și aici e o altă problemă majoră a transparenței necesare și a angajamentului în relația cu Kievul, care e obligatoriu pentru Republica Moldova.

Haideți să ne imaginăm - ipotetic, bine înțeles - că mâine trupe speciale ajunse în regiunea separatistă prin aeroportul Chișinău ar provoca un atac hibrid sau o operațiune la Odessa, de exemplu. Și că operațiunea s-ar solda cu manifestații necontrolate, cu victime, cu înfruntări de orice fel sau cu eliminarea vreunui dușman consacrat al Moscovei. Iar locul de reședință de unde a pornit echipa de executanți s-ar afla pe teritoriul Republicii Moldova. Responsabilitatea Chișinăului ar fi antrenată automat.

Pe de altă parte, să presupunem, tot speculativ, că Rusia ar dori să ia focul cu mâna altuia și ar monta o asemenea operațiune special pentru a contrapune cele două state aflate în acorduri de asociere cu UE și situate la frontiera Flancului Estic al NATO și UE. Rezultatul ar fi o harță și schimburi de cuvinte grele, poate chiar mișcări de retorsiune și acțiuni punitive. Sau poate chiar sterilizarea situației nistrene de către trupele ucrainene. Pentru a preîntâmpina o asemenea situație, dialogul cu Ucraina la nivel strategic trebuie pus în operă cât mai curând.

De aceea trebuie ca Parteneriatul Strategic între Ucraina și Republica Moldova să fie adus în realitate și să cuprindă elementele necesară de transparență și cunoaștere bilaterală a situației de pe Nistru, cu toate componentele ei, dar și prezentarea concretă a situației categoriilor de trupe intrate / aflate în regiune, a armamentelor și capacităților de luptă, pentru a evita orice tip de neînțelegere, și construirea mecanismelor de cooperare pentru orice tip de incident transfrontalier în cauză.

Cred că situația actuală e în măsură să sune alarma la nivelul autorităților Republicii Moldova, cuprinse de perspectiva sărbătorilor și a alegerilor generale, pentru a trece la realitatea concretă a zilelor curente. Un eventual incident cu urmări grave care ar porni din Republica Moldova și ar antrena responsabilitatea Chișinăului ar avea un impact major și în regiune, și la frontiera NATO și UE, și ar însemna depășirea oricărei linii roșii acceptabile la nivelul partenerilor occidentali. Care pot privi dojenitor și sever evoluția reformelor, dar care vor reacționa dur dacă propria securitate este amenințată în vreo formă sau atunci când situația strategică din regiune ar fi afectată în vreun fel, vulnerabilizând relația de putere actuală sau aducând influența rusă, Rusia însăși, de ce nu, pe Prut! Și în spatele Ucrainei.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Iulian Chifu, razboi, relatii, Republica Moldova, rusia, Ucraina
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: