• Bucuresti 17º C
  Baia Mare 13º C
  Brasov 12º C
  Cluj-Napoca 12º C
  Constanta 10º C
  Craiova 14º C
  Galati 15º C
  Iasi 16º C
  Suceava 15º C
  Timisoara 16º C
 • 1 EUR = 4.8288 LEI
  1 USD = 4.4163 LEI
  1 GBP = 5.4966 LEI
  1 CHF = 4.5682 LEI
  1 HUF = 1.3438 LEI
  1 BGN = 2.4690 LEI
  1 JPY = 4.1159 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Iulian CHIFU // Precursorii războilui hibrid: tabere de luptă în fundul curții noastre

30 Octombrie, 10:52

Presa europeană de investigație, dar și cea locală din statele vizate, a dat publicității un număr mare de anchete care vorbesc despre dezvoltarea taberelor de antrenament militar/paramilitar patriotic organizate de către Rusia direct, de către organizații de veterani și cazaci din Rusia sau chiar de Companiile militare private ruse, coordonate de către serviciul rus de informații GRU în statele slave, cu preponderență din Balcanii de Vest.

Chifu

Eurasia Daily Monitor al Jamestown Foundation, The Globe Post sau rețeaua balcanică BIRN au adus detalii și prezentări ample ale acestor tabere în care pătrund copii de la 12 ani la tineri de 23 de ani, pentru pregătirea ideologică, cea patriotică și cea paramilitară, de la autoapărare, fitness, la cea militară și de supraviețuire, toate sub imperiul Lumii Ruse, Frăției Slave și conservatorismului creștin ortodox.

Gradul de extindere al acestor tabere de luptă paramilitare este greu de evaluat astăzi pe baza datelor privind autorizarea lor de către autoritățile statelor gazdă. De la cea mai cunoscută, numită Zlatibor, închisă în august acest an, în localitatea Chayetina din Serbia, la 15 km de granița cu Bosnia Herzegovina, la cea din Grodno, în Belarus, la cele din Vasil Nevski din Bulgaria, sau cea din Elektrogorsk, din Rusia, unde sunt duși copiii veteranilor de război sârbi, toate au același model și aceleași țeluri, fiind finanțate de către Ambasade ale Rusiei sau asociații de veterani locali pro-ruse, unele de către primării conduse de ultranaționaliști, altele de către bisericile ortodoxe din statele slave în cauză.

Toate taberele dezvoltă și cultivă afinități pro-ruse, ale frăției slave, și învățăminte paramilitare pentru “a pregăti tinerii să fie gata de a efectua serviciul militar”, după cum spun unii. Peste tot, monitorii sunt veterani locali, dar cel mai adesea și veterani și generali ruși implicați în războaiele nerecunoscute ale Rusiei, de la războaiele din fosta Yugoslavie la cele din Estul Ucrainei sau zonele ocupate ale Georgiei, dar și din Transnistria sau de aiurea, prin lume. Scopul este multiplu: de la cultivarea spiritului antioccidental și susținerea Rusiei la pregătirea punctelor de referință și a forțelor pe care să se bazeze un eventual război hibrid rus în aceste state, mergând până la baza de recrutare pentru companiile militare private ruse din războaiele nedeclarate de jur împrejurul lumii. ”Absolvenții” sunt îndemnați să intre în armată și serviciile de informații ale statelor respective.

Ministrul sârb de Interne, Nebojša Stefanović, a închis tabăra Zlatibor, pentru a preveni “abuzuri împotriva copiilor și a limita nemulțumirea publică”, deși administratorul Željko Vukelić, Președintele Societății Veteranilor din Războaiele Iugoslave, susține că Ministerul Apărării era informat (fără nicio replica de aici) și era susținut de Ambasada Federației Ruse în Serbia. Scopul era să învețe tinerii să devină “adevărați războinici și apărători al Țării Mamă”

Afacerea a început în 2009, cu două organizații rusești, Stiag și Frontul Kosovo, care au început cooperarea cu organziația naționalistă Frontul Patriotic, al veteranilor din conflictele iugoslave. Antrenamentele erau făcute de cazaci ruși în Vojvodina, Rusia, Ucraina, Belarus, Kazakhstan, unii participând chiar la războiul din Estul Ucrainei, din 2014. Apoi în 2015-2016, a început educația patriotică și adoptarea planului până în 2020 pentru educația patriotică în Rusia. S-a mai adăugat organizația Yunarmia – Armata Tinerilor dezvoltată de Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu în Armenia, Tadjikistan, Serbia, Slovenia și regiunea Abkhazia a Georgiei.

În total peste, 2.000 de organizații patriotice s-au dezvoltat, inclusiv în Europa și SUA. În Letonia, copiii din minoritatea rusă erau trimiși în asemenea tabere din Rusia conduse de foști ofițeri de intelligence militar, în timp ce tabere de acest tip pentru ruși au fost deschise în Sacramento, California, în statele Washington și Oregon, între 2012-2015. În Kator, Muntenegru, funcționează Armata Cazacilor Balcanici a generalului Viktor Zaplatin, voluntar în războaiele balcanice, în Transnistria și Donbas. Toate combinând Corpul ENOT, o companie militară privată rusă mai puțin cunoscută de mercenari și trupe paramilitare ruse, cu instructor sârbi și ruși deopotrivă.

Educația slavă, susținerea bisericilor ortodoxe, promovarea militantă a ortodoxiei, idei ultranaționaliste ruse, inclusiv preamărirea monarhiei ruse, crearea tinerilor “soldați ai lui Hristos” pentru a servi “Lumii Ruse extinse”, toate au fost teme promovate în aceste tabere paramilitare. Cu scopul de a deveni „cavaleri ai Crucii” și cu implicarea bisericilor ortodoxe ruse și slave din regiune, s-au dezvoltat 14 organizații în Belarus, în Minsk, Brest, Berezino și Polock, pe lângă cea din Grodno. În Bulgaria s-a dezvoltat Comitetul Salvării Naționale și Mișcarea Națională Bulgară Shipka, cu activitate anti-islamică, împotriva migranților și pentru apărarea frontierelor, în munții Strandza. Sprijinul aici a venit și din partea mișcării PEGIDA, de extremă dreapta, din Germania, dar și de la moscovitul Igor Mangushev, din mișcarea patriotică Svetlaya Rus, care bagă frica în imigranții din Caucaz și Asia Centrală alungându-i din casele lor din Moscova și din întreaga Rusie, acesta având și o agendă homofobă, de represiune directă a minorităților sexuale.

Există un anumit consimțământ local pentru asemenea activități care sunt un cocktail, nu întotdeauna coerent, de ideologie,  de la virtuțile conservatorismului tradițional religios, la idei de renaștere monarhică și credințe de extremă dreapta și xenofobe, cu influențe neonaziste ruse și susținerea Bisericii Ortodoxe și a diverselor organizații militariste și de extremă dreaptă ruse, cele care pregătesc și recrutează personalul și mercenarii ce operează clandestin în zonele de importanță strategică ale Rusiei, vizând combaterea și anihilarea opoziției din acele state, a ideilor liberal-democratice și sădirea urii față de “Occidentul decadent”. Relațiile etnice slave și creștinismul ortodox sunt liantul acestor subproduse ideologice răspândite în taberele paramilitare de antrenament ale soldaților viitoarelor războaie hibride ale Rusiei.

În acest context, trebuie redeschis subiectul recrutărilor pentru școlile suvoroviste ale cetățenilor Republicii Moldova din regiunea autonomă Găgăuzia și din regiunea separatist Transnistria, ca și implicarea cetățenilor recrutați pe teritoriul Republicii Moldova în Armata rusă și în alte formațiuni de veteran și partizani. Pe aceste baze, e responsabilitatea oricărui stat serios să vadă și dacă nu cumva pregătește pe propriul teritoriu, așa cum a făcut Ucraina în actualele regiuni separatiste din Donetsk și Luhansk, viitorii germeni ai războiului hibrid din aceste state, știut fiind că partidele modern în state democratice nu au componente militare sau paramilitare sau structure militarizate pe lângă ele și că activitatea de mercenariat este interzisă, chiar și în Federația Rusă.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Iulian Chifu, razboi hibrid, rusia
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: