• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8745 LEI
  1 USD = 4.0189 LEI
  1 GBP = 5.5210 LEI
  1 CHF = 4.5279 LEI
  1 HUF = 1.3547 LEI
  1 BGN = 2.4923 LEI
  1 JPY = 3.8734 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Iulian CHIFU: Pactul cu Diavolul și perspectiva Alianței Mefisto cu PSRM la Chișinău

01 Martie, 12:23

De la Goethe cetire și urmând multe scrieri și nenumărate filme mai mult sau mai puțin romanțate, am văzut povestea Pactului cu Diavolul(ba un film vorbește de Pactul cu Diavolița, ca și un celebru cântec ce vorbește despre soarta veteranilor de război reveniți din teatre de război în SUA, a lui Five Fingers, care atribuie tot genul feminin Necuratului).

Chifu

Care sunt păcălelile, capcanele, păcatele și merele cât mai roșii, ofertante și atrăgătoare cu care ne îmbie Diavolul pentru a corupe și a distruge în eternitate omul. Cred că merită, deci, să ne uităm cu atenție și luare aminte la Pactul cu Diavolul și perspectiva Alianței Mefisto cu PSRM la Chișinău.

Alianța Mefisto și orice pact cu PSRM e inacceptabilă pentru România

Ca să fiu foarte clar, cred că Republica Moldova trebuie guvernată. Chiar dacă rezultatele de la recentele alegeri îndeamnă orice observator și analist serios să privilegieze varianta anticipatelor, o încercare serioasă și responsabilă a întregii clase politice de a da un Guvern Republicii Moldova este absolut necesară. Asta chiar dacă la Chișinău există trei forțe politice complet nemiscibile, care nu par să încline spre nici o formă de Alianță. În egală măsură, așa cum Adam și Eva au fost avertizați când au intrat în Grădina Edenului, îmi permit și eu să lansez avertismentul clar a ceea ce e inacceptabil pentru România, care e fructul oprit în perspectiva pasului următor în concretizarea rezultatului alegerilor. Și acesta e tocmai Alianța Mefisto.

A curs multă cerneală și a fost punct de campanie și propagandă activă narațiunea privind Binomul PDM-PSRM. Alianța ACUM – PAS-PPDA a modificat abordarea depășită și super-uzată relativă la Oligarhul Rău care a Capturat Statul și a schimbat-o cu tema Binomului, a viitorului guvern/majoritate ce ar reuni PDM-PSRM, plecând de la faptul că Vladimir Plahotniuc l-ar avea în buzunar pe Igor Dodon și l-ar dirija, ambii fiind, evident, oamenii Moscovei. A fost mai greu de explicat în acest context numeroasele tentative de a introduce pe lista Interpol, de a obține arestarea, ulterior extrădarea liderului PDM.

Mai grav, chiar înainte de alegeri, vineri, 22 februarie, Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse a plasat un comunicat ambiguu și neclar, fără precedent, pe site-ul său, în care-l incrimina pe același Plahotniuc, alături de Platon pentru extragerea/spălarea/furtul unor bani din Rusia sau din bănci corespondente ale Rusiei. Nici acest fapt nu prea se potrivește cu narațiunea privind coordonarea de către Moscova a întregii afaceri de la Chișinău.

Criteriile pentru a câștiga în anticipatele: tendințele, eforturile de formare a majorității, resursele

Membrii Alianței ACUM PAS-PPDA au votat/jurat/semnat că nu vor face nici o alianță cu PDM și cu PSRM. Lăudabil, e o opțiune proprie și, având în vedere perspectiva unor posibile alegeri anticipate și a unui alt ciclu electoral, e opțiunea lor și nu am să o comentez mai mult. Judecata percepției publice se face după finalitate, și vom vedea dacă această intransigență – care consolidează fără doar și poate voturile existente – dă și detenta creșterii mai departe în opțiuni de vot.

Doar putem spune că a merge în alegeri anticipate și câștigul în această direcție depinde de trei fenomene(despre fantezia cu schimbarea sistemului de vot cred că nu are sens să vorbim, odată ce nu are cine să o facă și oricum nu ar trebui să o facă cu mai puțin de un an înaintea votării, potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneția în materie):

-         trendul-tendința de creștere sau descreștere a partidelor.

-         perceperea de către populație a responsabilității și eforturile politicienilor în cauză de a crea o majoritate – responsabilitate și coerență – sau, din contra, verticalitatea respingerii mezalianțelor.

-         Capacitatea administrativă și financiară de a avea resursele pentru o nouă campanie. Deci sustenabilitatea efortului.

Alianța de conjunctură sau compromisul care compromite: un efort anti-românesc

Am văzut în ultima vreme foarte multe îndemnuri și analize care vorbesc despre o formă de alianță de conjunctură PSRM-ACUM, nu neapărat autodeclarată anti-oligarhică, dar una care ar suporta obiectivul de distrugere a sistemului actual cu orice preț. E apanajul celor care promovează această formulă pro-rusă-moldovenist pro-europeană, o struțo-cămilă similară unui incest în pat cu dușmanul. O alianță de conjunctură complet inacceptabilă la București, principalul partener economic, comercial și, imediat – după închiderea tranzitului de gaz prin Ucraina - și energetic pentru Republica Moldova.

Din nou, e treaba spațiului politic și oamenilor politici de la Chișinău să-și aleagă șansele și opțiunile, cât timp acționează ca un stat independent. În egală măsură, e responsabilitatea noastră să le spunem că această Alianță Mefisto nu e altceva decât o Coaliție Pro-rusă anti-România, și va fi privită de către București în acești termeni.

În dorința de a nu fi jefuit în târg de Oligarh sau oligarhi în general, unii sunt gata să intre în pat cu dușmanul Rusia și unealta sa Igor Dodon. Acum se explică și efortul mediatic de a vorbi ani la rând despre faptul că la Chișinău nu sunt alegeri geopolitice, de a asuma perspectiva unei pretinse „națiuni civice moldovenești” – firește antiromânești sau m[car profund ne-românești – ca și alungarea și distrugerea tuturor partidelor pro-românești din Parlament și hulirea celor unioniste de la Chișinău. Aceste gesturi mărunte, altfel marginale, se adună unul câte altul într-o realitate pe care perspectiva Alianței Mefisto o dezvăluie astăzi.

De dragul de a combate Oligarhia, unii îmbrățișează Rusia, dominația neo-imperială și Tirania

Pactul cu Diavolul al unei viitoare discutate Alianțe Mefisto alungă oligarhia – suntem de acord că e o năpastă ce trebuie schimbată și trimisă în irelevanță, scoasă din spațiul public și tipologia de guvernare a unui stat ce se vrea democratic și european. Dar sigur nu prin invitarea pe scenă a Tiraniei și a dominației ruse în contra-partidă. Adică nu cu orice scop.

Revenim la o celebră dilemă clasică grecească – dezvoltată în scrieri și dialoguri atribuite lui Platon, Socrate și Aristotel, asupra rolul oligarhiei în drumul spre democrație. Aici lucrurile sunt clare și gândite deja: Tirania e Pasul înapoi. Revenirea sub pulpana Imperiului rus este un pas înapoi. Și dacă mâine el ajută la eliminarea Oligarhiei prezumate, a doua zi sigur nu Democrația va fi instalată în schimb.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: