• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 15º C
  Brasov 16º C
  Cluj-Napoca 16º C
  Constanta 14º C
  Craiova 22º C
  Galati 20º C
  Iasi 18º C
  Suceava 12º C
  Timisoara 19º C
 • 1 EUR = 4.7509 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.5172 LEI
  1 CHF = 4.2187 LEI
  1 HUF = 1.5039 LEI
  1 BGN = 2.4291 LEI
  1 JPY = 3.8010 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII Iulian CHIFU // Manifestații masive de protest la Chișinău: fără reacții

03 Iulie, 15:06

Am înregistrat duminică manifestații masive de protest la Chișinău, în Piața Marii Adunări Naționale. Manifestații masive, fără să vorbim despre număr, pentru că relevanța bătăliei în numere mai mari sau mai mici este marginală.

Chifu

Motivul fundamental este nevalidarea de către trei instanțe de judecată a rezultatului votului la alegerile locale pentru primăria municipiului Chișinău, vot care l-a dat învingător de președintele PPDA, Andrei Năstase, în numele opoziției pro-europene din stradă. Fără drept de apel.

Triada revendicărilor, în spațiul predictibil și normal al revendicărilor opoziției

Cererile protestatarilor PAS-PPDA-PLDM-societatea civilă sunt trei: validarea acestor alegeri, anularea sistemului electoral mixt, tragerea la răspundere a judecătorilor și a celor care au generat acest proces, cu referire directă a vorbitorilor din piață la Vladimir Plahotniuc, Președintele PDM, despre care petenții și manifestanții susțin că este autorul acestei manevre nedemocratice inacceptabile la nivelul oricăror parteneri ai Republicii Moldova. Cu toate consecințele de rigoare.

Indiferent de cât de mult este susținut sau hulit Andrei Năstase pentru propriile calități și păcate, el a câștigat scrutinul popular la nivelul Chișinăului. E un lucru evident, e un lucru incontestabil. Cum de nescontestat e nemulțumirea deplină a sa și a votanților si în fața anulării alegerilor, o situație care-i permite să se victimizeze și să ridice oprobiul public, câștigând puncte politice importante. Dacă va ști să gestioneze în dozajul potrivit protestul, are numai de câștigat la orice scrutin electoral următor. Și când vorbim despre dozaj, e vorba despre evitarea exagerărilor și, în orice caz, a violenței în stradă.

Dacă pe această dimensiune lucrurile sunt clare, să ne uităm puțin și la revendicări: validarea alegerilor e obligatorie, ar introduce-o orice politician, fiind vorba despre motivul de izbucnire a protestelor și nemulțumirii publice, subliniată pe toate vocile de către toți partenerii internaționali. Apoi ultimul punct, despre anchetarea celor care au luat o asemenea decizie, am spus-o în mod repetat în editorialele noastre că e un lucru obligatoriu, el implicand urmărirea și ancheta profesională, a inspecției judiciare a CSM, pentru judecători, apoi ancheta penală mai întâi in rem, adică asupra faptului de determinare a nevalidării alegerilor, apoi identificarea celor vinovați de această situație scandaloasă la Chișinău. Cu explicații complete.

Despre cel de-al doilea punct, votul mixt, el intră în contestările constante ale opoziției pro-europene din stradă, dar și a partenerilor din UE și de peste Ocean ai Republicii Moldova. Am contestat și noi aici, în repetate rânduri, forma de vot uninominal sau mixt discutată, așa cum am pledat măcar pentru transformarea acestui sistem într-un vot mixt în două tururi, dacă formula e deja stabilită și e mai puțin de un an până la alegerile generale, fiind în termenul marcat de jurisprudența Comisiei de la Veneția pentru a nu mai modifica formula de desfășurare a votului într-un scrutin proxim.

Șocul acuzat de autorități și absența reacției potrivite

Dar partea cea mai complicată a ecuației rămâne alta: lipsa de reacție a autorității. Am avut câteva reacții după alegeri, salutarea de către toată lumea și validarea organizării și a rezultatelor, fiind așteptată doar preluarea mandatului de către cel în cauză, Andrei Năstase. Apoi după ce prima instanță s-a pronunțat, am avut consternarea premierului Pavel Filip și o declarație a PDM, partidul principal de guvernământ, privind urmărirea cu atenție a evoluției procesului de validare în curți din partea partidului principal de la guvernare, în timp ce Iurie Leancă, președintele PPEM, a sancționat și el nevalidarea în primă instanță. După aceea liniște. Autoritatea statului Republica Moldova a tăcut.

Aici intervine consternarea internațională și națională, dar mai ales neînțelegerea perspectivei autorităților Republicii Moldova asupra acestui subiect. Pentru cei asociați cu guvernarea care se declară șocați și în dezacord cu această situație, trebuia să intervină demisia firească și retragerea din spațiul celor vinovați, alături de care nu se mai regăsesc. Dar mai important, autoritatea în sine – Premier, Președintele Parlamentului, coordonatorul coaliției, Președinții de partide – trebuiau să ia în discuție formula de ieșire din această realitate, de reparare a situației curente, de liniștire a cetățenilor care protestează, de dialog cu opoziția pro-europeană din stradă. Acest pas lipsește și e de neînțeles.

Dacă există o așteptare ca protestele să slăbească și să dispară, cred că e o așteptare în van. Protestele vor dura până în alegerile generale. Mai mult, acunderea din fața responsabilității nu e o soluție. Politica struțului nu ține nicăieri, fiecare trebuie să-și asume propriile responsabilități. În primul rând puterea, majoritatea. Că a făcut ceva direct sau că e și ea, cum o afirmă, consternată de decizia din justiție pentru care nu poate face nimic. În orice caz ar trebui să se așeze curajos la masa de discuție și să caute, să propună soluții, mai întâi la nivel de coaliție, apoi la nivelul opoziției și societății.

Câteva soluții: curaj și responsabilitate

Iar soluțiile sunt câteva clare: mai întâi, dacă nevalidarea e ireversibilă, trebuie văzut ce a determinat-o și unde a fost exces de interpretare a curților – deci Ancheta profesională – unde a fost excesul prevederilor din legislație – și corectarea în consecință a situației. Și în privința validării mandatului, dacă un asemenea demers nu e posibil, trebuie identificate formulele alternative de reparare a situației curente. Prin dialog, inventivitate și mecanismele legale ale statului de drept.

În fine, anchetarea celor care au determinat nemulțumirea publică și explozia de indignare în stradă e la fel de necesară. O poate asuma instituția responsabilă care se poate sesiza și poate demara o anchetă transparentă și inclusivă, care să fie credibilă și realizată cu celeritate, cu rezultate în cel mai scurt termen posibil. În fine, dezbaterea alături de opoziție privind introducerea celui de-al doilea tur de scrutin la votul mixt stabilit deja e posibilă.

Nu dau lecții nimănui, și fiecare își gestionează mandatul și deciziile sale cum o crede de cuviință și în limitele propriei responsabilități și înțelegeri a situației existente. Dar absența unor reacții și asumarea unei soluții sigur nu ajută, mai mult, incriminează implicit. Nu cunosc ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise, e treaba protagoniștilor în discuție. Dar această oscilare incredibilă între un câștigător nescontat, scos din pălărie în primul tur al alegerilor, cu un rezultat neconform cu toate sondajele de opinie, inclusiv ale institutului care-i deservea campania, pentru ca ulterior câștigătorul să se trezească salutat și recunoscut, dar invalidat în justiție din motive profund discutabile, e o dovadă a impredictibilității situației electorale a Republicii Moldova, o alterare majoră a dosarului său în rundele de alegeri începând cu 1994 și ridică un dubiu îndreptățit asupra independenței justiției și a modului de aplicare a legii în stânga Prutului. Cu toate consecințele nefaste ale acestor concluzii.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: