• Bucuresti 15º C
  Baia Mare 14º C
  Brasov 10º C
  Cluj-Napoca 14º C
  Constanta 13º C
  Craiova 18º C
  Galati 14º C
  Iasi 15º C
  Suceava 11º C
  Timisoara 22º C
 • 1 EUR = 4.7607 LEI
  1 USD = 4.2327 LEI
  1 GBP = 5.5053 LEI
  1 CHF = 4.1761 LEI
  1 HUF = 1.4879 LEI
  1 BGN = 2.4341 LEI
  1 JPY = 3.7834 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Iulian CHIFU // Limba fără nume

04 Septembrie, 09:39

Festivitățile publice și teatrul de aparențe ca exercițiu de imagine

Chifu

La 27 august, s-au derulat la Chișinău festivitățile prilejuite de ziua națională a Republicii Moldova. La 31 august, a fost celebrată și în acest an Ziua Limbii Române, sărbătoare națională și la Chișinău și la București. În fine, la 2 septembrie, la Tiraspol, separatiștii au celebrat și ei propria independență cu paradă a instituțiilor de forță din regiune.

Nu e decât o înșiruire de data, dar festivitățile publice au fost folosite, și în acest an, într-un adevărat teatru al aparențelor, un teatru al umbrelor folosit ca exercițiu de imagine pentru unii politicieni și virtuali oameni de stat care nu atribuie multă semnificație acestor evenimente, ce le consacră, însă existența.

Astfel, dacă e să vorbim despre 27 august, 27 de ani de la Independența de stat, există o întreagă parte a societății, în Republica Moldova, nemulțumită de situația pe care a produs-o independența și care o contestă, inclusiv de pe pozițiile unioniste. Alții o celebrează dar cu Rusia în suflet - vezi președintele Igor Dodon, mai preocupat de interesele Rusiei în regiune decât de cele ale statului al cărui președinte este și de interesele propriei populații - sau gândindu-se nostalgic la Marea Uniune Sovietică din care au făcut parte, dorindu-și să revină din nou, cumva, la Imperiu.

Nici Ziua Limbii, la 31 august, zi care marchează revenirea la limba română ca limbă de stat și la grafia latină, adoptate acum 29 de ani, în tumultul recâștigării identității naționale de români, în vara lui 1989, mișcări de renaștere națională care au dus la câștigarea independenței față de URSS, nu a fost marcată cu semnificația reală în suflet. Sau cu vreun tip de unitate la nivelul populației statului. Președintele Igor Dodon a sărbătorit limba moldovenească – în formatul proto-sovietic în care a fost inventată sintagma, ca marcă a teoriei moldovenismului sovietic de sorginte stalinistă – iar stataliștii „independenți” și apărătorii pretinsei națiuni civice moldovenești au sărbătorit limba fără nume, respectiv „Limba Noastră”, sau „limba de stat”.

O aparență de festivități, butaforie și joc de scenă de factură proastă, exerciții de imagine care marchează necunoașterea sau pervertirea marilor sărbători prin festivități care acoperă și duc în uitare, nu rememorează și păstrează vii evenimentele care au dus la Independență – denunțarea Pactului Ribentropp-Molotov și revigorarea identității românești 1989-1991- sau limba română în haina sa firească, grafia latină.

Mai gravă mi s-a părut știrea despre festivitățile de la Tiraspol, 2 septembrie, acolo unde propaganda și confuzia generalizată marchează alte falsuri și învârteli în aparență și teatru de umbre. Astfel, sărbătoarea independenței este la 2 septembrie, marcând, însă, 28 de ani de la proclamarea „Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești Transnistrene” (RSSMT). Asta deși, după legenda locală, abia la 25 august 1991, pretinsul Soviet Suprem al RSSMT ar fi adoptat o declarație de independență a noii republici sub numele de „Republica Moldovenească Nistreană”.

De fapt e vorba despre un fals absolut. Cei pretinși 28 de ani de independență celebrați sunt necesari pentru a proba că există un act ce a precedat Independența Republicii Moldova. Că există o formare a unei republici (nerecunoscută de nimeni nici atunci, în cadrul URSS, nici după aceea, în comunitatea internațională) care a avut loc înainte cu un an față de Republica Moldova.

De ce nu serbează atunci data pretinsei declarări a independenței separatiste la Tirapol la 25 august? Pentru că se creează confuzia de date cu independența Republicii Moldova și bătălia aruncă iar în derizoriu separatismul, pentru că nici de data aceasta nu avem o proclamare recunoscută, nici de această dată nu avem un proces normal, mai mult, dispare orice referire la anterioritatea proclamării independenței de către regiunea separatistă față de URSS.

Deci Independența este, de fapt, față de Republica Moldova, sau RSS Moldovenească, nu față de URSS. Recunoașterea ar fi trebuit făcută la Chișinău, în nici un caz la Moscova – nu că ar fi făcut-o cineva. Iar actele de desființare a Uniunii Sovietice și înființare a CSI marchează, de fapt, recunoașterea independneței doar a Republicii Moldova, alături de celelalte republici unionale, în nici un caz a altor făcături separatiste.

Ei, vedeți, tocma de aceea la Tirapol se celebrează Independența de stat a unei republici autoproclamate, nerecunoscute de nimeni, cu un an înainte de a interveni măcar și ilegala declarare neconsemnată a independenței republicuței separatiste de pe Nistru!

Dar ca să fie tratrul absurdului complet, între Kafka și Eugen Ionescu. împletiți cu miasme ruse și sovietice, în cuvântul său de salut de duminică, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski a repetat clasicele elemente de propagandă ale acestei zile, apoi susținând că Transnistria, după recunoașterea internațională, va trebui să se integreze în Rusia așa cum au votat cetățenii regiunii la pretinsul referendum din anul 2006. Deci legitimitatea acțiunii de a cere independență, în fața unei lumi care a recunoscut statul Republica Moldova, independența, suveranitatea și integritatea sa teritorială, ar urma să fie perspectiva unificării noi republici separatiste cu Rusia, deci a pierderea imediată și urgentă a independenței pe care o reclamă! Curat murdar, vorba lui nenea Iancu, Ion Luca Caragiale, adevăratul scenarist al absurdului de provincie în politica de mucava.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Iulian Chifu, limba romana, Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: