• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9487 LEI
  1 USD = 4.3767 LEI
  1 GBP = 5.8121 LEI
  1 CHF = 4.7595 LEI
  1 HUF = 1.3605 LEI
  1 BGN = 2.5302 LEI
  1 JPY = 3.8642 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Iulian CHIFU // De Paști, de Înviere, de sărbători

26 Aprilie, 14:20

Paștele anul acesta a căzut diferit la catolici și ortodocși. Însă trebuie să remarcăm și faptul că traversăm sărbătoarea care este dintotdeauna comună între ortodocșii de rit vechi și nou, care țin calendarul gregorian și iulian deopotrivă. Iar pentru neamul românesc, relevanța e și mai importantă, pentru faptul că românii de pe ambele maluri ale Prutului și de pretutindeni se află într-o comuniune de Paști, sărbătorind odată Învierea Domnului.

Chifu

O sărbătoare comună cât o unire. Dacă eram în anul care reunește și frații noștri catolici, puteam vorbi pe deplin de unitatea neamului românesc, dar și de vocația sărbătorilor comune cu Occidentul de la care ne revendicăm.

Sărbătorile pascale nu sunt nici despre mâncare, nici despre supra-îndestulare, nici despre distracție. Sunt despre familie și comunitate, despre comuniune de valori și spiritualitate, sunt despre revenire la cele sfinte. Și dacă nu vizităm în fiecare duminică biserica – așa cum se întâmplă cu o largă majoritate a românilor - Paștele este un asemenea moment când majoritatea covârșitoare ajunge în Biserică, de Înviere. E un moment în care familiile se reunesc și-și deapănă viața și planurile de viitor, și prietenii sunt aproape pentru a constitui acele comunități care sunt coezive și solidare, oamenii în care te încrezi că sar în ajutor la nevoie și la greu, dar și oamenii pe care vrei să-i ai alături la bucurii și la bine.

Dar întoarcerea la cele sfinte și la slujba pascală ajută la reconectarea cu Dumnezeu cel adevărat, cu sfânta treime și mai ales la evocarea și mărturisirea episodului din zilele lui Punțiu Pilat, atunci când Iisus Hristos s-a jertfit pentru a lua asupra sa păcatele omenirii și pentru a reînvia a treia zi după scripturi, oferind pilda supremă a iubirii lui Dumnezeu față de oameni, a învierii, ispășirii păcatelor și vieții veșnice pentru întreaga omenire, după judecata de apoi. O pildă intrată profund în seva poporului român că după faptă vine mărturisirea păcatelor - spovedania, apoi ispășirea pedepsei și izbăvirea fiecăruia dintre noi.

Tot astfel Paștele este o perioadă de reflecție și la nivelul decidenților, întâi stătătorilor neamurilor, elitelor și oamenilor obișnuiți, clericilor și mirenilor, pentru a vedea ce și cum au făptuit, cum s-au pregătit de sărbătoarea Învierii, cum s-au pocăit și și-au mărturisit păcatele, dacă au condus bine semenii și au făcut tot ceea ce le stătea în putință spre propășirea neamurilor pe care le conduc vremelnic. Și cred că e un bun punct de reflecție și pentru cei care conduc astăzi cele două state românești, România și Republica Moldova, dar și pentru conducătorii comunităților și obștilor mai mici, să-și cumpănească cele făptuite și consecințele lor.

Dar Paștele e și un moment de iertare reciprocă a păcatelor, de reconciliere și întâmpinare a Sărbătorii Nașterii Domnului curați și fără dușmănii sau uri nejustificate. Religia creștină e o religie a iubirii aproapelui, a întoarcerii celuilalt obraz în fața celui care te nedreptățește și nu al răzbunării și urii. Păcătosul rămâne în plata Domnului, și fiecare își va plăti păcatele la momentul judecății de apoi în fața unui singur Dumnezeul nostru.

Să sperăm că sărbătorile pascale vor spăla cele rele și vor împrospăta mintea și sufletele conducătorilor și a celor aflați în prim planul speranțelor și aspirațiilor popoarelor de mai bine, de prosperitate, securitate și demnitate. Că vor găsi calea de a ne face mândri că suntem români și că suntem respectați peste tot în lume pentru cele pe care le construim, le durăm și le lăsăm urmașilor noștri.

Paște fericit!

Citeste mai mult despre: Iulian Chifu, paste, Republica Moldova, Romania, sarbatori
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: