• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8744 LEI
  1 USD = 4.0105 LEI
  1 GBP = 5.4892 LEI
  1 CHF = 4.5228 LEI
  1 HUF = 1.3653 LEI
  1 BGN = 2.4922 LEI
  1 JPY = 3.8627 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Iulian CHIFU: Coliziune, conflict de interese sau trădare: Dodon și zborul Gazpromavia de la Moscova

04 Februarie, 16:52

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, intrase până de curând într-un con de umbră.

Chifu

După ce acumulase multe puncte negative, la început de mandat, din excesul de limbariță, consilierii ruși i-au spus, probabil, că trebuie să o lase mai moale dacă nu vrea să intre mai adânc sub scorul partidului pro-rus pe care l-a condus, PSRM, trăgându-l în jos, așa că l-au ascuns și l-au mutat pe un diapazon mult mai jos.

Faptul că nu a candidat în campania electorală a fost tot un gest de conservare,  nu se știe dacă neapărat pentru sine, cât pentru partid, pentru a nu-l compromite și a nu-l expune unui atac de imagine și unui număr de atacuri juridice, mergând chiar până la eliminarea din cursa electorală, în scrutinul în care ar fi apărut președintele în exercițiu.

Iată însă că, în plină campanie electorală, Igor Dodon o comite grav: într-una din numeroasele vizite ale sale exasperante (pentru Putin) la Moscova- singura destinație externă unde mai este primit, Dodon face o gafă cât un atac sinucigaș, expunându-se cu toate motivele pentru demitere imediată și punere sub acuzare pentru Înaltă Trădare: vizita la Moscova s-a încheiat cu un drum “gratuit” cu GazpromAvia, despre care Dodon susține că nu l-a costat nici un leu. Caz clasic de coliziune puternică din cauza unui cadou oferit de o firmă particulară, de coliziune cu interesele unui stat străin, Federația Rusă, de conflict de interese calificat, dacă nu de Înaltă Trădare.

Concret, să ne uităm cu atenție la dosarele făcute de către consilierul special Robert Mullerpentru Președintele SUA Donald Trump și anturajul său, cu numeroase arestări deja și cooperări cu investigația a numeroși membri ai campaniei sale electorale, ai staffului de tranziției și ai administrației sale Prezidențiale pentru legături și coliziune cu Rusia. Președintele Trump este suspectat că a făcut politică pro-rusă sub influența lobbyului și a susținerii financiare netransparente de către Rusia lui Putin, legat de un Hotel Trump în centrul Moscovei dar și de o serie nesfârșită de avantaje electorale făcute și plătite de Rusia în timpul campaniei electorale prin hacking-ul mailurilor contracandidatei sale, Hillary Clinton, prin expunerea publică și crearea unor știri false - fake news-uri despre aceasta și supunerea oprobiului public și prin construirea unor grupuri și susținerea în campanie electorală prin ingerință directă și război informațional al Rusiei, prin grupurile de trolli APT28 și APT 29 aparținând GRU și SVR. Toate acestea fiind acțiuni ilegale, ilegitime și complet imorale într-o democrație. În anchetă sunt implicați fiul președintelui, Donald Trump jr și ginerele, Jared Kushner.

Într-un alt spațiu, România, ca în orice stat european, orice cadou primit de către președinte sau alt oficial, de orice rang, în timpul exercitării mandatului său, trebuie declarat unei comisii speciale, evaluat de către aceasta și poate fi păstrat dacă are valoarea sub 50 de euro, în caz contrar, dacă vrei să-l iei acasă ca persoană privată, trebuie să-l plătești! Este cazul recent mediatizat al unui ceas de 38.000 euro primit de către Președintele Klaus Iohannis și care nu va putea fi luat de acesta după terminarea mandatului decât dacă va fi plătit la prețul său de inventar. Am trecut și eu, când am fost în funcție publică, prin această situație, și orice bun primit cadou peste o valoare modică de 50 euro a rămas în inventarul Palatului Cotroceni.

Acest tip de legislație e folosită pentru a evita existența unor formule de stimulare a bunăvoinței ilegale a unei persoane în funcție publică în favoarea unuia și a altuia dintre cei ce fac cadouri. Funcționarul public sau demnitarul trebuie să apere interesul statului. Aceste legi sunt componente esențiale ale luptei anti-corupție, mai mult, parte a formulelor de apărare a statului în fața ingerințelor și influențelor asupra oficialilor săi prin pritense cadouri ale terților, persoane străine, state, companii sau cetățeni ai statului respectiv, pentru favoruri personale. Indiferent că e vorba despre cadouri primite personal, în contul unor fundații deținute de familie sau la nivelul campaniei electorale.

Să revenim la zborul lui Igor Dodon. Pot înțelege că era ceață la Chișinău și omul vroia să ajungă în Republica Moldova cu orice preț. Dar un asemenea motiv nu permite ca să ceri/să obții de la un stat străin o aeronavă charter specială, pe costurile acestui stat, pentru că e un cadou. Cu atât mai puțin un asemenea cadou poate veni de la o firmă particulară, Gazprom, cu atât mai mult cu cât statul pe care-l reprezinți are cu această companie relații comerciale, pentru că ea se traduce în folos necuvenit și e sancționat potrivit legii ca element de corupție a Președintelui.

Încă o dată, cât timp Igor Dodon, în calitate de președinte al Republicii Moldova, alege să reprezinte doar o parte din cetățenii Republicii Moldova, pe cei pro-ruși care l-au votat, e treaba sa. E imoral, neconform Constituției, dar va plăti la alegeri. Faptul că Igor Dodon, în calitate de Președinte, alege să promoveze interese altui stat, Federația Rusă, cât timp această alegere e liber consimțită și nu există date de co-interesare a sa pe această direcție, este considerată opțiune personală, iar în democrație, chiar și în Republica Moldova, fiecare e liber să aleagă ce-și dorește, care-i sunt opiniile și să le exprime liber, să le apere public, de la unirea cu România până la subordonarea față de Moscova și revenirea în fostul imperiu.

Pentru Igor Dodon, faptul că-și dorește revenirea la imperiu este imoral, contrar Constituției pe care a jurat, dar va plăti la viitoarele alegeri. Ca și refuzul de a promulga, a doua oară, o lege, sau de a numi, a doua oară, un membru în Guvern. Faptul că se plimbă – el sau prin intermediari, prin consilieri, trimișii săi – prin capitale cu un proiect de federalizare a Republicii Moldova pentru regiunea separatistă, este ilegal - contrar Legii statutului special al raioanelor de răsărit ale Republicii Moldova din august 2005 – imoral și neconstituțional, ba chiar frizează trădarea de patrie și neam, dacă ar putea fi dovedită în instanță.

De această dată, în cazul zborului Gaprom Avia, comportamentul său e profund ilegal, pentru că apărarea cu îndărătnicie și în exclusivitate a intereselor Federației Ruse are acum și o componentă de avantaje financiare directe, dovedibilă: cadoul primit prin drumul Moscova – Chișinău. Asta se cheamă primire de foloase necuvenite, mită – dacă se dovedește un avantaj pentru Gazprom în urma acestui cadou – și Înaltă Trădare dacă, pe banii Moscovei oficiale, Igor Dodon apără interesele Rusiei.

Cred că în momentul de față, Igor Dodon a compromis iremediabil campania electorală a partidului său, PSRM, a fiecărui candidat uninominal. Firește, acest fapt depinde și de seriozitatea sancționării acestui exces de către liderii politici de la Chișinău, de acțiunile Parlamentului Republicii Moldova, care-și reia lucrările în sesiunea de primăvară. În orice caz, datele prezentate în exclusivitate de către deschide.md, dacă se traduc în probe irefutabile, sunt copleșitoare și distrugătoare pentru cariera politică a președintelui în funcție a Republicii Moldova.

După mine, Igor Dodon trebuie să-și prezinte urgent demisia și să plătească repede, din bugetul Administrației Prezidențiale, transportul Moscova-Chișinău și să prezinte public viramentul către GapromAvia, Gazprom sau Federația Rusă, în funcție de cine i-a pus la dispoziție acest transport. Doar așa poate scăpa de existența făcută publică a unui cadou (sau serviciu solicitat, cu titlu gratuit), care să-l expună urmăririi penale. Înalta Trădare poate fi invocată chiar și în aceste condiții, pentru că faptul e consumat iar zborul nu e rezultatul unei comenzi a Administrației Prezidențiale, ci a unui hatâr al lui Igor Dodon, vremelnic președinte al Republicii Moldova.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: