• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8740 LEI
  1 USD = 4.0034 LEI
  1 GBP = 5.4696 LEI
  1 CHF = 4.5255 LEI
  1 HUF = 1.3656 LEI
  1 BGN = 2.4920 LEI
  1 JPY = 3.8612 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Iulian CHIFU: Cele mai bune argumente în lupta cu Rusia: alegeri corecte, reforme și statul de drept

26 Februarie, 10:18

Alegerile generale din Republica Moldova s-au derulat cu calm și într-o limită acceptabilă a corectitudinii.

Chifu

Mutarea bătăliilor a jumătate de locuri pentru Parlament în circumscripțiile electorale a schimbat greutatea și atenția de la campaniile centralizate și loviturile sub centură către o luptă surdă, pas cu pas, practic invizibilă, în teritoriu. De aceea și campania a părut ternă și fără vlagă, până în ultima săptămână, când fiecare actor și-a jucat cărțile de final cu lovituri considerate imbatabile.

Schimbarea regulilor jocului cu campania ce s-a putut face până și în ziua alegerilor, după interpretarea experienței cu anularea alegerilor locale la nivelul Chișinăului, a făcut să existe timp de replici și ca și aceste lovituri să fie, mai degrabă slabe și cu efecte minime. Poate cu excepția revelațiilor la adresa lui Igor Dodon, și a finanțărilor fiului Procurorului General al Rusiei pentru Fundația soției Președintelui Republicii Moldova.

Alegerile generale trasate pe bătălia PSRM-PDM și ignorarea atacurilor opoziției pro-europene de către guvernare

Pe de altă parte, deși s-a marșat în continuare pe cele două narațiuni paralele – luptă contra Oligarhului care a Capturat Statul respectiv bătălia geopolitică Est-Vest – campania electorală a fost marcată de epuizarea deplină a tracțiunii ideilor supra-uzate a combaterii Oligarhului – acolo e nevoie de argumente constituite de acum din acțiuni și forța de a schimba, nicidecum de lamentare și prezentarea excesivă a acelorași argumente demonetizate prin supra-uz.

Mai mult, glisarea spre formula binomului PSRM-PDM ca formula de ieșire complementară, din partea ACUM a fost profund alterată de bătălia dintre cele două forțe politice vizate, de faptul că PDM a luat cu țintă aproape în exclusivitate PSRM și pe Igor Dodon(ignorând aproape total atacurile constante împotriva sa venite de la pro-europeni), în timp ce și Rusia, în formele sale de ingerință, a vizat exclusiv PDM și pe Vladimir Plahotniuc, astfel că narațiunea privind binomul, oricât de atrăgătoare era ca formulare, s-a dovedit fără esență(referirea la votul dat pentru modificarea legii electorale acum mai bine de un an e singurul argument ce a mai putut fi credibil).

Pe de altă parte, mass media internațională a rămas plasată, în relatarea alegerilor, pe marile teme geopolitice și pe acțiunea defnitorie a jocului între Est și Vest. Implicarea rusă în alegeri a validat această bătălie surdă, chiar dacă nu neapărat vizibilă. Iar perspectiva PSRM de a obține majoritatea în viitorul Parlament a accentuat acest pericol general. Aici a funcționat vizibil și războiul informațional ca și lucrătura la firul ierbii a propagandei și mobilizării, care a jucat un rol important. Singura modificare a fost implicarea Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove în campania electorală și de partea lui Ilan Shor și fostului partid rus Ravnopravie, cu care a împărțit susținerea pentru PSRM.

Evitarea vulnerabilităților ce permit jocurile Rusiei la Chișinău

Totuși, trebuie spus foarte clar că lucrurile vizând lupta împotriva Rusiei, a influenței ruse, a lumii ruse și a modelului Tătucului, autoritarismului și conducerii corupte nu se poate face exclusiv prin acțiunile directe și prin combaterea active a propagandei. Din contra. Cele mai puternice argumente împotriva influenței ruse în Republica Moldova rămân cele de consolidare a rezilienței statului Republica Moldova, alegerile corecte, reformele democratice și statul de drept.

Într-adevăr, dacă raportul ODIHR al OSCE care monitorizează alegerile generale va fi unul general pozitiv – asta e dincolo de observația generală, de la distanță, care nu poate surprinde toate elementele – aceste e primul argument care face ca instrumentarul de nerecunoaștere a alegerilor generale de către Rusia și alți acoliți, așa cum era planificat de către unii, să fie subminat. În plus, nici manifestațiile de protest pregătită nu și-ar avea motivația – chiar dacă acestea s-ar derula, așa cum au fost programate pe diferite direcții, de către PSRM și ACUM.

O asemenea situație va evita să ofere instrumente Rusiei de a valorifica vulnerabilități în Republica Moldova în etapa post-electorală. În care, ca să fim clari, există un Guvern funcțional, indiferent de durata negocierilor pentru o majoritate sau de reluarea alegerilor peste 3 luni, în lipsa unei majorități.

Reconectarea la UE, reforme reale și stat de drept. Un imperative post-electoral

În al doilea rând, odată constituită majoritatea și Guvernul, reconectarea cu UE și relansarea reformelor este absolut necesară, necesară atât pe dimensiunea credibilității unei noi fundații a unei majorități pro-europene - pentru că varianta pro-rusă sau ambiguitatea bi-vectorială reclamă alte instrumente și ambele sunt, în sine, autostrăzi deschise incluenței ruse în creștere în Republica Moldova – cât și pe dimensiunea reluării finanțărilor UE pentru reforme. În fine, edificarea reală a statului de drept este o altă condiție necesară pentru ca instrumentarul legat de corupție, infracționalitate, influențe nelegitime ale Federației Ruse să fie excluse din Republica Moldova sau, măcar, să fie diminuate spectaculos.

Pentru ambele aceste două argumente e nevoie de voință, încredere, coeziune și mai ales decizia clară de a merge în această direcție. Fără abordarea corectă, transparentă și profesionistă e puțin probabil ca lucrurile să evolueze în direcția bună, iar pe golurile, faliile lăsate în relațiile Republicii Moldova cu UE și cu partenerii europeni, Rusia are un spațiu vast în care poate juca, așa cum crede de cuviință, folosind pe scară amplă cel mai mare partid de opoziție, PSRM, care va capitaliza punct cu punct pe indecizia sau diviziunile forțelor sau a unei majorități pro-europene de strânsură, mai ales atunci când divergențe importante vor fi în interiorul acestei majorități ad hoc.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: