Cu atât mai mare mâhnirea personală când contemplu greșelile copilărești și infantilismul politic al unor lideri care măcar puteau să aibă consilieri mai de Doamne ajută.

Nișele electorale vizate: unioniști, pro-români, pro-europeni asumați

De aceea azi am decis să fac o trecere în revistă a unor acțiuni obligatorii pe care ar trebui să le facă Andrei Năstase și partidele politice care-l susțin pentru a putea, totuși, să ajungă în turul 2. Nu că ar putea să se metamorfozeze peste noapte, dar unele elemente ar putea să le primească drept sfaturi de la orice consultant de meserie măcar din România(nu de la fel de fel de analiști și pretinși specialiști de paradă, de mâna a doua, care-i stau în preajmă și-l mulg de bani, deși nu au văzut nici un sediu de campanie pe dinăuntru, darămite să fi scris o strategie electorală și s-o fi aplicat).

Astfel, câteva lucruri devin obligatorii pentru un asemenea demers, în condițiile în care, spuneam și-mi mențin analiza, e cea mai proastă variantă de candidat al grupării și cel mai controversat și mai contraindicat pentru o campanie electorală inclusivă, în care trebuie să strângi voturi de la multe partide contra candidatului lor. Iar aici segmentarea electoratului arată că spațiul de unde poate lua Andrei Năstase voturi, la limită, este zona unionistă, zona pro-românească și zona pro-europeană asumată.

În consecință, principala întrebare pe care ar trebui să și-o pună strategii, dacă ei există(am o droaie de prieteni din societatea civilă care pot face acest lucru chiar la Chișinău, dacă ar fi ascultați – Igor Boțan, Oazu Nantoi, Igor Munteanu, Arcadie Barbăroșie, Anatol Țăranu, Victor Chirilă, Vlad Țurcanu, sau mai bine toți împreună) este cum faci pentru a determina un alegător să nu voteze cu candidatul unui partid sau unui curent ci pentru candidatul Platformei pro-europene de opoziție din stradă, cu atât mai mult dacă acesta e Andrei Năstase(Maia Sandu câștiga liniștit poziția de primar, o reafirm cu convingere, sau un reprezentant al societății civile agreat de toate părțile și partidele reprezentante ale acestor curente, pe o negociere inclusivă, care viza alegerile generale la pachet, așa cum l-am propus eu pe Igor Munteanu).

Ei bine, mai întâi ar fi trebuit ca Andrei Năstase să aibă un pachet de discurs convingător și legitim pentru acești votanți. Unul pentru unioniști, unul pentru pro-români, altul pentru pro-europeni. Și să fie credibil și prin acțiuni trecute, denunțând foste acțiuni de subminare și denaturare a faptelor și acțiunilor sale, retrăgându-se din altele pe care le-a făcut și care nu-l indică drept credibil pentru o asemenea sarcină(vezi pozele lângă Dodon și Usatâi și declarațiile despre națiunea civică moldovenească).

Avantajul campaniei votului util

Nu înseamnă că Năstase trebuie să fie unionist. Nu. Dar trebuie să aibă un mesaj credibil pentru unioniști cu obiective și respect față de aceia dintre concetățenii săi care au această opțiune. La fel și pentru celelalte opțiuni. Firește că ar putea să aibă marele avantaj al unei discuții și campanii pe principiul votului util, care trebuie să convingă despre faptul că astfel intră în turul doi și are șanse să câștige Primăria. Deci că este un candidat cu șanse și că va putea chiar aplica promisiunile sale, că este, comparativ, mai bun decât contracandidații săi pe aceleași segmente.

Din păcate, aceste elemente nu sunt suficiente. Andrei Năstase nu le poate evita – alegerile din Chișinău sunt fundamental geopolitice, și nu poți concura doar pe bătălia cu Oligarhul Rău care a Capturat Statul, așa cum nu poți doar să arăți că ești administrator bun, bun gospodar pentru a reuși. Pentru cei care au încercat această variantă, fără abordarea electoratelor anterioare. Vă anunț că e eșec sigur.

Imaginea credibilă și legitimă de bun gospodar și elementul luptei cu corupție din oraș

Deci pe lângă accesarea convingătoare – și cu legitimitate regăsită și construită în timp (există ea?) – a segmentelor de electorat unionist, pro-român și pro-european, Andrei Năstase trebuie să demonstreze că e un bun manager. Asta din istorie, activitate proprie, experiențe. Că e un bun gospodar. Din nou, cu referiri la activitate trecută și realizări, care să-l recomande. Cu cunoștiințe de administrație publică. Adică cu experiență în materie. Are Andrei Năstase ce pune pe masă pe aceste dimensiuni? Are argumente credibile și legitimități, experiențe profesionale care să-l recomande pentru acest lucru? Poate activitatea de procuror în direcția curățării de corupție a administrației publice locale din municipiu să fie un argument electoral.

Andrei Năstase pătrunde, cu această ultimă componentă, pe teritoriul Silviei Radu. Și a lui Ion Ceban, firește. Prima a fost primar interimar și are elementele cerute în această a doua parte. Al doilea are experiența în administrație și chiar în administrația locală din Chișinău. Cu prima poate lupta dacă aduce electoratul din tranșele de votanți marcate în prima parte, nu bătându-se explicit doar cu partea a doua, al capacității celor doi candidați de a administra orașul. Chiar și valoarea adăugată, de nișă, a experienței de procuror e greu de potențat strict pe zona aceasta pentru că deja Silvia Radu are niște pași concreți făcuți, și aceștia nu sunt potențiali, ci acțiuni reale.

Pentru Ceban nu m-aș chinui prea mult, el are problemele notorietății în Chișinău, dar și orientarea pro-rusă, chiar dacă nu atât de pregnantă, dar îl ajută Igor Dodon și PSRM pe această componentă. Deci nu funcționează pe aceeași parte a electoratului ca și Năstase. Dar aici contează, pe de o parte, capacitatea de mobilizare a PSRM în Chișinău (experiențele trecute arată o dimensiune suficientă pentru turul doi dar, totuși, limitată) pentru Ceban. Contează apoi pentru ambii componenta de experiență în administrație mai credibilă. Și mai contează susținerea zonei de dreapta a electoratului unionist, pro-român și pro-european pentru Năstase.

Continui să susțin că a fost o greșeală politică lipsa capacității de aglutinare a tuturor acestor formațiuni care reprezintă acest electorat, mai ales că era și un motiv, și un element de atractivitate, generalele din toamnă/iarnă.

Lucrurile sunt complicate și mai mult de faptul că nu întotdeauna cel mai bun administrator, cel mai bun pentru o anumită funcție poate să și câștige alegerile. Un exemplu este Ludovic Orban, cel mai bun cunoscător al capitalei, după ce fusese viceprimarul lui Traian Băsescu, și cel mai potrivit primar al Bucureștiului, care, însă, a ieșit al patrulea la scrutin, în martie 2008. Deci conjunctura, jocurile politice și relevanța campaniei contează și dincolo de candidatul cel mai bun, când vorbim despre o capitală.

Nu am făcut aici o strategie de campanie. E treaba celor implicați direct sau consultați. Și ei există. E păcat însă că am ajuns aici, într-o campanie cu atâția candidați pe dreapta. Dar Andrei Năstase e susținut de PPE și de PNL din România. Și acest lucru poate ajuta măcar la legitimitatea internațională a candidatului.

PS. Am înregistrat în ultima vreme două adresări veninoase și profund injurioase care măvizează, într-un caz chiar calomnioase. Reiterez aici că voi da în judecată pe oricine atentează la onoarea și demnitatea mea vehiculând știri false, indiferent de postura acestei persoane. Avocații mei au acționat deja într-un caz. De ieri încă o persoană este direct vizată.

Despre înclinația unora de a amesteca OPINII cu FAPTE, e deja o meteahnă veche. Unii sunt deja recidiviști, și nu te poți numi nici european, nici democrat dacă nu aperi libertatea cuvântului și opiniile chiar și cele contrare. Etichetarea ca mod de a purta un război informațional, character assassination – adică referirea la persoana care scrie, cu falsuri și inepții, nu la ideile și argumentele oferite cu bună credință, sunt instrumente cunoscute ale războiului informațional de sorginte rusă. Aici sunt adeptul lui Ion Rațiu care spunea că va lupta până la ultima picătură de sânge pentru ca oponentul său să aibă dreptul să-și spune opiniile contrare alor sale.

Nu voi intra în polemici și nu voi discuta cu cei implicați în campanie. Îmi rezerv dreptul de a-i atinge la sfârșit, când vom avea și finalitatea, adică rezultatele alegerilor. Atunci sa te ții râs!!!

Sursa: deschide.md