• Bucuresti -1º C
  Baia Mare 0º C
  Craiova -2º C
 • 1 EUR = 4.6975 LEI
  1 USD = 4.1192 LEI
  1 GBP = 5.3305 LEI
  1 CHF = 4.1441 LEI
  1 HUF = 1.4745 LEI
  1 BGN = 2.4018 LEI
  1 JPY = 3.7645 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

OPINII Iulian CHIFU // Alegeri la Chișinău: Joacă la cacealma și risc maxim al partidelor pro-europene

23 Martie, 13:26

Misterul a fost risipit, cursa a fost declarată, vom avea alegeri locale anticipate la Chișinău și Bălți. Cu competitori diverși și cu miză reală în perspectiva alegerilor generale de la sfârșitul toamnei.

chifu

O realitate-nu un sondaj de opinie, un test al capacităților electorale ale tuturor partidelor, dar și evaluarea cum vor arăta alegerile generale oferind tuturor actorilor implicați ocazia de a se poziționa avantajos în vederea alegerilor parlamentare. Dar ce ne rezervă această perspectivă și cum se anunță meciurile reale?

Competitori în locale, pregătiți de bătălia pentru alegerile generale

Mai întâi, se concretizează tot mai mult trei forțe politice majore și câteva mai reduse ca reprezentare. E vorba despre socialiștii pro-ruși ai lui Dodon, despre pro-europenii declarați de la guvernare și despre o formulă de alianță pro-europeană de opoziție, declarat „anti-oligarhică”, alcătuită de PAS și PPDA (PLDM s-a pierdut pe drum, iar asocierea cu alte forțe politice pare greu de crezut). Pe lângă cele trei puteri politice și electorale, relevante în sondajele publice, mai avem o formulă naționalist-moldovenistă a comuniștilor lui Voronin, dar și o structură unionistă – PUN (dar și PL, în rivalitate) și o structură pro-rusă (Ravnopravie, Ilan Shor, Partidul Nostru, Renato Usatâi – cu forța de a lua, ultima, Primăria Bălți, și ambele de a câștiga circumscripțiile uninominale din Cahul și Bălți, la generale).

Pe un asemenea fundal, sunt re reținut și narațiunile celor trei actori principali: PAS-PPDA(e neclar, încă, cum vor candida și ce se va întâmpla la Chișinău) marșează pe demonizarea celorlalți doi competitori, asociați într-unul – Binomul, considerați în înțelegere, cu care se luptă micul David al partidelor de opoziție, potrivit lui Andrei Năstase, liderul PPDA. Și PAS, al Maiei Sandu, mai bine plasat electoral, a semnat în acordul bilateral cu PPDA formularea “alianță anti-oligarhică”, chiar dacă nu a respins la fel de vehement posibilitatea unei alianțe după alegerile din toamnă.

Riscul scorurilor nerelevante ale liderilor de partid-candidați

Postura celor două partide este distinctă, inedită, cu multe diferențe, deci e de văzut cum va arăta viitoarea formula comună. În rest, nu par să meargă împreună în locale – Liderul PPDA a furat startul și acum dorește să impună candidatul unic, pe cel pe care l-a desemnat el însuși, respectiv pe șeful Andrei Năstase.  Riscul major este acela al candidaturilor multiple și, mai ales, un scor minuscul al lui Andrei Năstase(fie că va candida sau nu și PAS cu un candidat real și cu șanse, știut fiind că aici Maia Sandu ar putea câștiga).

Drama cea mai important rămâne a Maiei Sandu, care nu se decide să candideze. Mai mult, riscul este major, acela de a intra cu totul în irelevanță. O variantă de candidatură decorativă descalifică PAS, varianta de susținere a lui Andrei Năstase fiind și mai complicată și riscantă, creând falii în propriul partid și, în orice caz, între susținătorii săi, dar mai ales riscând un scor rizibil al liderului PPDA, în numele ambelor partide, fapt ce crează un trend de scădere general al platformei, dincolo de efectul secundar pozitiv și scontat de tăiere a nasului și reducere dramatică a ambițiilor PPDA și ale lui Andrei Năstase, pe baza rezultatului dezastruos. Pentru că eventuala susținere și eșecul se împarte și la PAS în curte!

Toate partidele, cu candidați neconvingători și incerți

În ceea ce privește PSRM, narațiunea pro-rusă este dominantă, dublată de narațiunea românofobă. Candidatul Ion Ceban are două probleme: detașarea de Dodon și intrarea în temele administrației, într-un oraș în care competiția se câștigă prin luptă geopolitică. Toate acestea sperând ca lupta geopolitică a lui Dodon să-i aducă beneficii.

În fine, majoritatea pro-europeană de la guvernare vine pe un trend interesant, după două lovituri majore: anunțul că PDM/Plahotniuc nu va avea candidat și va susține cel mai bun candidat al dreptei, respectiv propunerea către opoziție a unui candidat unic(refuzată de opoziție) și avertismentul de responsabilizare a acesteia pentru pierderea Chișinăului către PSRM. PDM optează să spună “pas”, și să nu intre într-o competiție unde nu are șanse reale, deși susținerea unui terț cu șanse, care eventual câștigă competiția, ar fi un bun suflu pentru generale, cu un risc mai redus.

Pentru alegerile de la Chișinău, mai putem aștepta variante de joc. Totuși cred că lucrurile merg spre candidaturi multiple, voturi divizate și pierdute, canibalizări de imagine pe dreapta și un tur doi cel puțin interesant între un candidat PSRM neconvingător și un candidat al dreptei altul decât Andrei Năstase. Acest pas ar reprezenta o lovitură majoră la adresa PAS, cu precădere, dacă Maia Sandu allege să nu candideze și să nu fie ea cea care intră în turul doi, cum o anunță sondajele.

Izolare și orgolii pe post de verticalitate. Și un verdict public: lipsa de responsabilitate

Dar să admitem varianta pozitivă că, indiferent de jocuri, câștigătorul să nu fie candidatul PSRM, ci un terț, eventual neutru, venit de niciunde, cu un candidat comun al cuplului PPDA-PAS, fie și Năstase, plasat decent, sau cu ambele partide, prin candidații săi, prezentându-se la un nivel acceptabil. Cum va arăta majoritatea la Consiliul Local? Și dacă ea nu se va putea forma? Ce anunță acest lucru pentru alegerile generale, când fiecare va sta în propria curte, fără să vorbească cu vecinul și blocând funcționarea administrării orașului-capitală?

Ei bine un asemenea pas e cel mai reprobabil eșec al alegerilor locale, pentru că până după generale, compromisul nu e posibil. Iar indicația către cetățeni și către comunitatea internațională va valida lipsa de responsabilitate a celor care refuză să negocieze. A celor care vând izolarea și orgoliile ca verticalitate, reieșind, de fapt, lipsa de responsabilitate. Iar pentru alegerile generale, impactul s-ar putea să fie și mai mare, cu costuri în consecință: refuzul de a avea o majoritate pro-europeană, împingând la o formula de mare alianță PDM-PSRM, respectiv blocajul perpetuu care să ducă la noi alegeri anticipate. Iar atunci, cei care refuză compromisul, vor trebui să-și asume și costurile internaționale, și pe cele politice, și sancțiunea populației la alegerile reluate.

Sursa: deschide.md

Citeste mai mult despre: Alegeri Republica Moldova
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: