• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8742 LEI
  1 USD = 4.0186 LEI
  1 GBP = 5.4736 LEI
  1 CHF = 4.5297 LEI
  1 HUF = 1.3591 LEI
  1 BGN = 2.4921 LEI
  1 JPY = 3.8638 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Iulian CHIFU // Adversarii se înfrâng în alegeri, nu la masa verde

12 Februarie, 12:03

Am intrat în săptămâna alegerilor generale pentru Parlamentul Republicii Moldova. Alegeri cruciale din mai multe motive: pe baza lor se decantează orientarea strategică de mâine a Chișinăului – pro-Occident, pro-democrație, pro-stat de drept, reconectându-se la Uniunea Europeană și valorile Vestului sau pro-Rusia, pro-autoritarism, pro-control al statului de către un grup izolat, într-un model pro-rus și asociat Rusiei lui Putin.

Chifu

Sunt lecții de învățat pentru toate cele trei forțe principale care au intrat în aceste alegeri: PSRM, socialiștii pro-ruși ai lui Igor Dodon, fără lideri charismatici, prăbușiți de greșelile propriului președinte, PDM și majoritatea declarat pro-europeană, dar care a cotit-o înainte de campanie într-o variantă pro-Moldova și ACUM, opoziția pro-europeană din stradă care aspiră să intre în Parlament și să înfrângă deodată socialiștii pro-ruși și pe Oligarhul care a Capturat Statul, într-o bătălie pentru cine e mai pro-european sau real pro-european dintre partidele de la Chișinău.

Campania a fost anostă, neconvingătoare și plicticoasă, cu puține sclipiri și bătălii reale. În diferite circumscripții înfruntările au fost mai dure, cu accente de anii 90, la primele confruntări agrarieni și interfrontiști versus partidele pro-românești de la acea vreme. Cu șicane, pe alocuri cu violențe, cu rivalități surde și lupte încrâncenate pentru electorat. La nivel central, au contat suma de lovituri sub centură și atacuri furibunde, dar fără a se detașa ceva special, crucial și care schimbă ireversibil sorții.

Pentru socialiștii pro-ruși și chiar pentru Președintele Igor Dodon, principalele lovituri vin din ostentativitatea vizitelor repetate la Kremlin ale Președintelui Republicii Moldova și de la expunerea finanțărilor primite – unele ilegale, altele profund imorale – pe care trebuie să le justifice pe viitor, imediat după alegeri. Se adaugă problemele ingerinței – care se dorea avantaj strategic în alegeri – în situația amnistierii alegătorilor cetățeni ai Republicii Moldova din Rusia, care stăteau ilegal dar veneau să voteze acasă, cu speranța votului pentru socialiștii lui Igor Dodon.

După cum a arătat presa de la Chișinău, a fost o gogoriță, 19 cetățeni au fost deja interziși în Federația Rusă unde lucrau pentru că au fost creduli iar o femeie a născut în închisoare dintr-o asemenea naivitate. Peste toate, lovitura sub centură a lui Vladimir Voronin aplicată fostului său membru de partid care l-a trădat a contat, ca și filmulețele apărute la televiziunile ruse, în care Președintele Dodon e luat în râs. E trimiterea în ridicol a unui politician venal și superficial, care a ratat această campanie, afectându-și partidul și trăgând în jos toate candidaturile PSRM, potrivit sondajelor.

Socialiștii se plângeau, ba chiar vroiau să se lamenteze și victimizeze, afirmând că vor fi eliminați din cursă. Ar fi o mare greșeală, după mine, mai ales că suntem în final de campanie. Socialiștii și Igor Dodon și curentele pro-ruse trebuie învinși la urne, în alegeri, nu la masa verde. Și cred că actuala guvernare a văzut ce înseamnă lecțiile date de greșeli, forțări și mai ales de anularea victoriei lui Andrei Năstase la Chișinău: o lipsă de credibilitate deplină și o ruptură a relațiilor cu partenerii occidentali, care au pledat, în unanimitate pentru alegeri libere, corecte, transparente și fără ingerințe administrativo-juridice în rezultatele numărate la urne.

Majoritatea declarat pro-europeană, aflată încă la guvernare, s-a confruntat în această campanie cu rezultatul propriei acțiuni în ultimii ani. Nu numai greutatea de a comunica ce s-a făcut, nu numai cu plusurile din anumite măsuri de natură populistă – care ar putea greva bugetul, mai departe – ca și costurile ignorării recomandărilor europene, care au vizat sistemul electoral mixt, sau adoptarea prin forțare a unor legi nepotrivite, sau și mai mult, anularea în instanțe discutabile și imputabile a alegerilor la Chișinău.

Peste toate, PDM plătește pentru imaginea de atotputernic al zilei, de factotum și responsabil absolut a președintelui său, Vladimir Plahotniuc, pentru campania necontracarată suficient și convingător a Oligarhului Rău care a capturat Statul și pentru exhibarea posturii de stăpân absolut a liderului PDM, care a realizat că iubirea și emoțiile de apreciere nu se pot cumpăra cu bani. Cât de mult contează acest lucru vom vedea săptămâna viitoare, cu rezultatele pe masă. Dar nu trebuie uitat că victoriile se obțin în alegeri la urne, nu la masa verde și prin sălile de judecată. Și nimic nu e mai rău decât o conducere ilegitimă, generată prin exces administrativ și abuz juridic.

Nu în ultimul rând, ACUM plătește pentru imobilismul, lipsa de inventivitate și radicalismul din abordările campaniei, cu precădere ațoșenia și manifestările nepotrivite și excesiv de nervoase ale lui Andrei Năstase, dar și alegerea candidaților și lipsa unei formule de atractivitate a tuturor segmentelor pro-europene, pro-românești, unioniste. Tema Oligarhului Rău care a Capturat Statul a fost demonetizată și a intrat în efecte secundare prin abuz, așa cum ideea binomului Plahotniuc-Dodon a devenit nepotrivită prin înfruntările din campanie și argumentele contrare.

Practic, în locul unui bloc unitar și cumpănit, acoperind toate aceste direcții ale opțiunilor posibile și pierzând cât mai puține voturi la alți competitori, ACUM l-a lăsat acasă pe Viorel Cibotaru, președintele PLDM – cel care a adus în PPE celelalte două partide și a susținut fără limite alianța în trei, cu prețul propriei poziții, în timp ce a procedat la concentrarea voturilor la fel de cinic cu PLDM și PL, în primul rând, dar și cu societatea civilă care i-a susținut, precum a acționat PDM față de blocul ACUM.  (De remarcat că PDM a lăsat loc de bună ziua după alegeri în timp ce ACUM a afirmat fără echivoc blocarea oricărei alianțe.)

Dacă adăugăm visele nerealiste afirmate public privind aspirația de câștigare a peste 50% din voturi și pregătirea pentru proteste premeditate indiferent de rezultatul alegerilor, e lesne să apreciem rezultatele săptămâna viitoare și acțiunile fiecărui candidat în parte. Cu o notă specială pentru diferențele vizibile de atitudine între Năstase și Maia Sandu – prezente și în sondaje, detașându-i pe cei doi, cu un plus evident pentru PAS și fostul candidat la Președinție. Dar și comportamentele distincte ale candidaților de pe liste și din teritoriu, majoritatea decenți și corecți, dar și unii care nu și-au cumpănit umorile și au revărsat ură în toată campania, fapt ce costă rezultatul final. Dar fiecare va plăti pe limba lui.

Și aici nu trebuie uitat că alegerile se câștigă la urne, nu se smulg prin manifestații publice fără temeiuri profunde, după alegeri, eventual în alianță cu oricine contestă, în beneficiul unor forțe obscure și finanțatori ciudați. Cum m-am pronunțat explicit în cazul tentativei majorității de a valorifica aberant - în Parlament și în justiție - cazul Open Dialog, exact în aceeași măsură cred că e onorantă recunoașterea rezultatului de la urne, cu toată critica tipului de alegeri prin care se trece. Participarea la scrutin nu legitimează contestarea regulilor jocului, după ce exercițiul electoral s-a consumat.

Menționez că sunt subiectiv, în sensul în care am prieteni foarte buni cu precădere pe listele ACUM. În plus, blocul e parte a PPE, partid european de care sunt apropiat și pe care l-am susținut, din nou prin prezența majorității prietenilor mei români și europeni sub culorile acestui partid. Dar tot de pe listele și din acțiunile și declarațiile celor de pe aceste liste par să apară și comentariile cele mai nepotrivite. Am promis că voi deconta toate cele după alegeri, și nu va fi nimeni iertat!

Până la urmă, politica și campaniile se judecă prin finalitate. Iar acum, principala finalitate sunt rezultatele la scrutin. Pentru că, în alegeri, contează imaginea, comunicarea și construirea percepției cetățenilor votanți, dar și capacitatea administrativă de a aduce votanții proprii la urne, de a le număra voturile și de a le contabiliza în beneficiul propriei formațiuni politice. Apoi se vor face și deconturile, se vor număra voturile și parlamentarii și vom putea purcede la cea de a doua etapă, a formării, eventuale, a unei majorități. Sau de a marșa spre noi alegeri anticipate.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: