• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8744 LEI
  1 USD = 4.0105 LEI
  1 GBP = 5.4892 LEI
  1 CHF = 4.5228 LEI
  1 HUF = 1.3653 LEI
  1 BGN = 2.4922 LEI
  1 JPY = 3.8627 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Iulian CHIFU // Alegerile generale din R Moldova: Responsabilitate, compromis, trădare

15 Februarie, 10:13

Alegerile generale de duminică sunt doar începutul unui proces extrem de complex în Republica Moldova. Pentru prima oară, prin sistemul mixt adoptat – pe care l-am criticat cu asupra de măsură și argumente, la vremea potrivită – vom avea două categorii de deputați, cu același statut dar legitimități sensibil diferite: cei din circumscripții uninominale, și cei de pe liste.

Chifu

Cu aceeași ocazie, vom putea măsura și impactul celor două referendumuri – reducerea numărului de parlamentari și posibilitatea de demitere a acestora de către alegători – asupra rezultatelor și, respectiv, vom putea cântări justețea implicării sau neimplicării în aceste scrutinuri a diferiților actori politici.

Mai complicată va fi formarea majorității. Și asta pentru că în joc nu intră doar cele trei partide și orientări majore, cu eventualele partide mai mici intrate în Parlament, ci și candidații câștigători în cele 51 circumscripții, unii independenți, alții din partide neparlamentare, poate, majoritatea mult mai independenți de partid decât cei aleși pe liste. Și de aici apare un joc care nu a avut precedent. Și care deschide cutia Pandorei a influențelor multiple.

În acest context vine și analiza despre triada responsabilitate-compromis-trădare în cazul actorilor partide și a candidaților individuali. Până la urmă ce înseamnă fiecare din termenii acestei triade?

Responsabilitatea e trădată de comportamentul post-electoral, de capacitatea de a viza scopul unui partid, ajungerea la putere. Nu în orice condiții, nu cu orice preț, dar mânat de nevoia ca să dea Republicii Moldova și electoratului său un guvern, să facă statul guvernabil și să-i ofere stabilitatea. Nu în orice condiții, pentru că nivelul de compromis politic necesar trebuie să se afle în limitele acceptabile. Și de aici începe jocul moralei și al pragmatismului, al verticalității care să nu fie rigiditate, al flexibilității care să nu fie mercantilism și al compromisului care să nu compromită.

Iresponsabilitatea va fi la fel plătită de toți actorii politici și individuali. Așa cum verticalitatea la un anumit moment a făcut ca nici un parlamentar peste cei 60 din alegeri să nu se alăture votului pentru președinte în Parlament, în 2009, când nici un deputat ne-comunist nu s-a lăsat cumpărat, tot astfel împingerea în alegeri anticipate fără temei corect și fără eforturi și deschidere spre negociere poate costa actorii la repetarea scrutinului. Iar rezultatele vor fi diferite nu numai prin resursele mai reduse și capacitatea mai slabă de a influența un electorat obosit, ci și prin eventuala împărțire a vinei de a împinge gratuit Republica Moldova spre un nou vot în 3 luni.

Evident că termenul cel mai important al triadei, legat indisolubil de primii doi, este trădarea. Ce înseamnă trădarea în contextul actual? În asemenea alegeri?

Trădarea ar fi atunci când un partid sau formațiune politică își schimbă radical orientarea strategică pentru a susține o majoritate toxică. De exemplu, trădare ar fi ca un partid pro-european să susțină o majoritate pro-rusă. Trădare ar fi ca un partid declarat pro-european să se alieze în susținerea unei majorități pro-Kremlin. Trădare ar fi și ca să câștigi alegerile de pe poziții declarat pro-occidentale, pro-democratice și să susții sau să faci parte dintr-o putere ce pledează un naționalism pro-moldovenist de sorginte pro-rusă. Trădare e să obții voturi pentru un program și o poziție și după alegeri să te alături unei poziții opuse sau sensibil diferite. Deci trădarea e față de propriul electorat și ideile în care ai crezut în campanie, pe care le-ai apărat și pentru care ai câștigat voturi.

Așa cum nu mai este trădare, ci dovadă de compromis acceptabil și responsabilitate alăturarea individuală la o majoritate pentru atingerea obiectivelor afirmate în campanie. asta pentru că avem votul uninominal în discuție pe 51 de circumscripții. Altfel rămâne o plajă mai largă atunci când e vorba despre candidatura sub culorile și sigla unui partid și migrarea spre un altul. De ce spun că e discutabilă? Pentru că, firește, e un element discutabil să candidezi pe listele unui partid și să-l părăsești după alegeri. Contraexemplul ar fi aportul personal decisiv la alegere.

Dacă ai câștigat pe banii tăi, pe notorietatea ta și ai adus plus valoare și voturi partidului pe liste, e un beneficiu pe care ți-l justifici singur, atingând obiectivele stabilite în campanie față de alegătorii tăi. Dacă aportul culorilor partidului tău este cel ce duce la victorie, atunci legătura cu formațiunea politică e indisolubilă și părăsirea acestuia imediat după alegeri e un cost moral, chiar o trădare calificată. Dar aici, judecătorul e chiar cel ce face acest pas, dar mai ales proprii săi alegători.

Și mai relativă e situația susținerii unei majorități, fără a clama părăsirea unui electorat sau formațiune care te-a desemnat la candidatura individuală. Discuțiile vor fi, firește, interminabile și aici e și vulnerabilitatea acestui tip de alegeri, care creează măsuri complicate și abordări distincte, care merg, până la urmă, să se deconteze diferit, de la caz cu caz.

Victoria sau înfrângerea în alegeri se judecă prin rezultatul de la scrutin. Dar aceasta e doar o bătălie. Războiul electoral se încheie cu formarea unei majorități. Și aici victoria negocierii, compromisului acceptabil și a responsabilității devine cea mai importantă, mai benefică. Sau cea mai compromițătoare. Cu toată complexitatea unor alegeri pe sistem mixt, precum cele care au loc duminică în Republica Moldova.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: