• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 30º C
  Brasov 27º C
  Cluj-Napoca 30º C
  Constanta 28º C
  Craiova 29º C
  Galati 29º C
  Iasi 31º C
  Suceava 28º C
  Timisoara 29º C
 • 1 EUR = 4.7249 LEI
  1 USD = 4.2241 LEI
  1 GBP = 5.2925 LEI
  1 CHF = 4.2222 LEI
  1 HUF = 1.4662 LEI
  1 BGN = 2.4158 LEI
  1 JPY = 3.8996 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

  NEWS ALERT: Ionuţ Gologan, condamnat definitiv la moarte, în Malaezia

26 Ianuarie, 11:45

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat marți că românul Ionuț Gologan a fost condamnat definitiv la moarte pentru trafic de droguri în Malaezia. O ultimă cale de atac a deciziei este o cerere de graţiere adresată sultanului statului malaezian.

gologan

MAE precizează însă că autoritățile malaeziene au blocat administrativ execuțiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.

Malaezia este una din puţinele ţări din lume care a menţinut pedeapsa cu moartea în cazul traficului de droguri.

Românul, care lucra ca sofer part-time, a fost arestat în iunie 2012 pe aeroportul din Kuala Lumpur, după ce a fost prins cu droguri în bagaje, şi a fost condamnat la pedeapsa cu moartea prin spânzurare. El avea asupra sa un kilogram şi jumătate de metamfetamină.

Gologan a fost condamnat la moarte in prima instanta, pe 16 octombrie 2013. Un alt român, arestat tot pentru trafic de droguri, Stefan Coroi, a fost condamnat, la 10 octombrie 2013, la opt ani de inchisoare si zece lovituri pe spinare cu o bata de bambus. Stefan Coroi, de 29 de ani, mecanic, a fost depistat pe aeroportul din Kuala Lumpur la 10 aprilie 2012.

Amandoi au fost incarcerati la Sungai Buloh, o inchisoare extrem de dura din Kuala Lumpur. Gologan este din comuna Telega, judetul Prahova, si avea doar 21 de ani în momentul arestării sale. După plecarea din ţară, Gologan a ajuns in Germania, unde s-a implicat in activitatea de trafic de droguri.

Procesul său a avut loc în perioada septembrie-octombrie 2013, iar în prima instanţă a fost condamnat la moarte prin spânzurare. Decizia a fost atacată cu apel de către avocatul românului, dar în 16 februarie 2015 Curtea de Apel a menţinut decizia de condamnare.

Ministerul Afacerilor Externe informează, într-un comunicat de presă, că, la 26 ianuarie 2016, s-a judecat recursul în cazul cetăţeanului român condamnat la pedeapsa capitală în Malaezia, pentru trafic de droguri. Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei, care a judecat recursul, a confirmat pedeapsa capitală printr-o decizie definitivă, fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz.

Avocaţii cetăţeanului român urmează să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta. Conform procedurilor malaeziene, această cerere va fi analizată de o Comisie de Graţiere, care se convoacă la solicitarea sultanului. MAE precizează că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, iar acest demers poate fi de durată.

De asemenea, MAE informează că legislația malaysiană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire. Autoritățile malaeziene au informat oficial că au blocat administrativ execuțiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.

Statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ambasadei României la Kuala Lumpur, va continua demersurile, având în vedere situaţia fără precedent în care se aduce atingere dreptului la viață al unui cetățean român, consacrat ca un drept inalienabil în ordinea constituțională a statului român. Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atenție deosebită, cazul a fost şi rămâne o prioritate pentru autorităţile române.

Ministerul Afacerilor Externe informează că, tot la 26 ianuarie 2016, s-a judecat recursul în cazul cetăţeanului român condamnat la 8 ani de închisoare şi 10 lovituri de ratan, pentru trafic de droguri. Instanţa a confirmat această sentinţă şi, în acest caz, nu mai există o altă cale de atac.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează că, încă de la semnalarea cazurilor, MAE s-a implicat şi a întreprins toate demersurilor posibile în vederea acordării de asistență cetăţenilor români. Ambasada României la Kuala Lumpur a urmărit în mod prioritar evoluția procedurilor judiciare aferente, s-a consultat în permanență cu avocaţii apărării şi a asistat la termenele de judecată. Totodată, reprezentantul cu atribuţii consulare al misiunii diplomatice a efectuat vizite în penitenciarul în care cetăţenii români execută pedepse privative de libertate, a intervenit și a obținut facilități pentru îmbunătățirea regimului de detenție aplicat și a menținut legătura cu familiile aparținătoare din țară, potrivit MAE.

Tot marti s-a judecat recursul in cazul cetateanului roman condamnat la 8 ani de inchisoare si 10 lovituri de ratan, pentru trafic de droguri. Instanta a confirmat si aceasta sentinta, pentru Stefan Coroi, si, in acest caz, nu mai exista o alta cale de atac.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: