În cadrul unui interviu Daniel Ioniță a vorbit despre ce dosare majore urmează să coordoneze Bucureştiul pe durata mandatului său şi care va fi locul Republicii Moldova pe agenda şefiei UE a României.
R. Moldova este o parte consistentă a parteneriatului estic, parteneriat care anul acesta,bpe durata președinției noastre, va aniversa 10 ani de la crearea sa. R. Moldova împreună cu Georgia și Ucraina sunt cele trei state din cadrul parteneriatului estic care au semnat un acord de asociere și se bucură de acordul de liber schimb. În cadrul parteneriatului estic ne dorim ca vocea R. Moldova să se facă auzită cu prilejul conferinței care vor fi organizate la mijlocul lunii mai, cu ocazia împlinirii celor 10 ani de existență a parteneriatului estic, la Bruxelles, ne dorim să nu avem doar un foarte bun prilej de a realiza un inventar, cât se poate de amănunțit asupra a ceea ce am reușit să facem în acești 10 ani, dar de ce nu să venim și cu un document de viziune unde vrem noi să ajungă acest parteneriat estic. Cred că este important ca și R. Moldova să se clarifice cu evoluțiile sale viitoare.

R. Moldova va fi invitată la Reuniunile Ministeriale și vreau să vă confirm faptul că este în intenția noastră organizarea unor reuniuni importante pentru R. Moldova ținând cont de tematicile R. Moldova de interes pentru Uniunea Europeană, mă refer aici la convergența economică, la conectivitate, la reuniunile pe energie și reuniunile pe discutarea agendei digitale.

R. Moldova va fi urmărită atât pe subiectul generos, pe care România și l-a asumat – Europa ca actor global. Ne dorim ca procesul de extindere al Uniunii Europene, nu datorită faptului că este o promisiune asumată la nivelul UE, ci pentru că noi credem în beneficiile și contribuția , pe care și statele nou admise în UE, o pot avea la consolidarea edificiului nostru European”, a declarat Ioniță în cadrul interviului.