• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 30º C
  Brasov 27º C
  Cluj-Napoca 30º C
  Constanta 28º C
  Craiova 29º C
  Galati 29º C
  Iasi 31º C
  Suceava 28º C
  Timisoara 29º C
 • 1 EUR = 4.7249 LEI
  1 USD = 4.2241 LEI
  1 GBP = 5.2925 LEI
  1 CHF = 4.2222 LEI
  1 HUF = 1.4662 LEI
  1 BGN = 2.4158 LEI
  1 JPY = 3.8996 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

BREAKING NEWS Klaus Iohannis: Voi convoca o nouă rundă de consultări

06 Noiembrie, 17:27

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, după consultările de la Palatul Cotroceni, că va convoca o nouă rundă de consultări. Majoritatea liderilor politici sunt dispuşi să discute despre alegeri anticipate, despre un guvern tehnocrat. Preşedintele a mai spus că este o noutate că aproape nimeni nu e dispus să discute despre un guvern politic.

iohannis

Presedintele Klaus Iohannis s-a declarat optimist vineri, dupa consultarile cu reprezentantii partidelor politice parlamentare si cu mai multi reprezentanti ai societatii civile, concluzia fiind ca nu e nevoie de o simpla schimbare de guvern, e nevoie de o schimbare complexa in politica. Iohannis a remarcat ca in cadrul consultarilor niciun partid nu a venit cu o propunere de premier, in schimb majoritatea liderilor politici sunt dispusi sa discute despre alegeri anticipate si despre un guvern tehnocrat, insa proape nimeni nu e dispus sa discute de un guvern politic, fapt calificat de presedinte drept "o noutate." Klaus Iohannis a adaugat ca va convoca noua runda de consultari saptamana viitoare, dand sfarsitul saptamanii viitoare drept posibil termen pentru o concluzie cu care sa poata veni in fata publicul.

Declaraţiile de presă au avut loc după ce au fost finalizate discuţiile cu reprezentanţii societăţii civile, care au fost chemaţi la consultări, în premieră, în vederea desemnării viitorului prim-ministru al României, după depunerea mandatului de către Victor Ponta la data de 4 noiembrie.

Vineri, preşedintele Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanţii UNPR şi ALDE, după ce joi s-a consultat cu PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, altele decât cea maghiară în vederea găsirii unei soluţii, după demisia Cabinetului Ponta.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri că va convoca o nouă rundă de consultări la începutul săptămânii viitoare, precizând că este posibil ca la sfârșitul săptămânii viitoare să vină deja cu o concluzie pe care să o poată prezenta public.

"Indiferent în ce variantă vom merge mai departe, cu alegeri anticipate sau cu un guvern tehnocrat, este evident că trebuie să se înțeleagă partidele politice asupra unui program minimal. Ce trebuie făcut în perioada următoare: bugetul, spitalele, școlile și așa mai departe. Aceste lucruri vor trebui convenite cu partidele politice. Eu sunt optimist, voi convoca o nouă rundă de consultări pentru începutul săptămânii viitoare și cred că e posibil ca poate deja la sfârșitul săptămânii viitoare să avem o concluzie cu care pot să vin în fața publicului", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a arătat că din consultările cu reprezentanții partidelor politice s-a desprins faptul că aproape toate formațiunile sunt gata să discute despre alegeri anticipate și despre un guvern tehnocrat, dar aproape nimeni nu este dispus să discute despre un guvern politic.

"Este o noutate. De aceea niciun partid nu a venit cu o propunere de prim-ministru. Aceste concluzii, cât de simple sună, sunt foarte importante și trebuie în continuare discutate și negociate", a adăugat Iohannis.

În acest context, șeful statului a apreciat că o singură rundă de consultări nu este suficientă, fiind vorba de o situație specială.

"Toată lumea a înțeles că e vorba de mai mult decât o schimbare de guvern, că electoratul și piața sau strada așteaptă schimbări în abordarea politică, așteaptă mai multă curățenie, mai multă seriozitate, mai multe soluții, mai multă transparență în politică. Aceste lucruri au fost bine înțelese și m-am bucurat. Am constatat (...) că nu a venit nimeni cu o propunere de prim ministru. E o noutate în politica românească. N-a venit nimeni cu idei fixe, toți au venit cu multă deschidere, toți au venit cu deschidere spre soluții care sunt și așteptate și dorite", a afirmat Klaus Iohannis.

Citeste mai mult despre: consultari, Cotroceni, Klaus Iohannis, partide
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: