• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8746 LEI
  1 USD = 4.0195 LEI
  1 GBP = 5.4869 LEI
  1 CHF = 4.5190 LEI
  1 HUF = 1.3592 LEI
  1 BGN = 2.4923 LEI
  1 JPY = 3.8726 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

INTERVIU // Evghenii MAGDA: Alegerile din Ucraina, întrebări și răspunsuri

21 Ianuarie, 14:50

În Ucraina a început campania electorală prezidențială. Candidații la funcția supremă în stat se înregistrează și agitația este în toi. Cât de importante sunt alegerile ucrainene și ce lecții pot învăța vecinii Ucrainei?. La aceste întrebări ne răspunde Evghenii Magda, doctor în științe politice la Universitatea Tehnică Națională din Ucraina, director al Institutului de Politică Mondială

ucraina

- Când vor fi alegerile în Ucraina? Cât de importante sunt?

Alegerile prezidențiale din Ucraina vor avea loc la 31 martie 2019, iar campania electorală a început la 31 decembrie. Al doilea tur, cu siguranță în acest an se va desfășura la 21 aprilie. Ucraina este o republică semi-prezidențială, însă împuternicirile șefului statului sunt suficient de solide. Aceste are influențe mai importante în domeniul apărării și politicii externe. Subliniez că în toamna lui 2019 vor avea loc și alegeri parlamentare- Rada Supremă. Ambele scrutine se vor desfășura în conformitate cu termenii stabiliți de lege, ceea ce este un lucru destul de important. Alegerile anticipate în Rada Supremă și pentru funcția de președinte din 2014, precum și alegerile locale din 2015 au distrus mitul promovat de Rusia despre „hunta de la Kiev”. Menținerea status qou-lui a permis țării noastre printre altele și menținerea parcursului european.

-  Cum a influențat starea de război situația din Ucraina?

La sfârșitul lunii noiembrie a anului 2018, când a fost decretată starea de război, în rada Supremă au început discuțiile despre termenul acesteia. Atunci, președintele Poroșenko a mers la compromis și a redus perioada de la 60 la 30 de zile și a acceptat ca starea de război să fie instituită în 10 regiuni nu în întreaga țară. În cele din urmă, starea de război a fost ridicată, campania electorală a început la timp, iar oamenilor li s-a reamintit că războiul cu Rusia continuă.

- Câți candidați vor fi? Este posibil un singur tur?

Experții presupun că vor fi înregistrați cel puțin 30 de candidați de către Comisia Electorală Centrală (a cărei componență a fost reînnoită în proporție de 80% în toamna lui 2018). Între 5 și 7 concurenți se vor bate pentru victorie, cam tot atâți pentru a-și spori popularitatea politică, restul dintre ei vor avea roluri de spoiler care vor critica favoriții. Ucraina trece acum prin desacralizarea puterii, de aceea nici un candidat nu poate spera la victorie din primul tur.

- Care vor fi caracteristicile campaniei electorale?

Subliniez că sunt câteva caracteristici. Acestea sunt primele alegeri în care societatea ucraineană a înțeles proporțiile confruntării cu Rusia și pierderile provocate timp de cinci ani. Din acest motiv, o temă populară de campanie va fi cum să fie asigurată pacea/ Puțin probabil ca vreun candidat să poată numi un preț pentru asigurarea păcii. În 2019 vor fi organizate atât alegeri prezidențiale cât și parlamentare, de aceea posibilități pentru reforme nu prea sunt. Interesant este că mulți dintre politicienii care și-au anunțat intenția de a candida nu se grăbesc să meargă la Comisia Electorală Centrală pentru a se înregistra în calitate de candidat, însă fac intens agitație electorală. În Ucraina este mare cerere de fețe noi în politică, însă este puțin probabil ca această cerere să fie satisfăcută în condiții de independență fără influențe oligarhice. Vă amintesc că în Ucraina nu mai există „rezervația electorală” a lui Ianukovici, Crimeea, anexată de Rusia, iar Donbasul a încetat a mai fi un monolit masiv care era ușor de controlat din punct de vedere electoral. Nu exclud că linia de delimitare electorală ar putea trece între marile orașe Kiev, Harkov, Odesa, Dnepr și centrele raionale și comunale.

-  Se va implica Rusia în alegeri?

Cu siguranță că Rusia se va implica în alegerile din Ucraina, nu există dubii în acest sens. Pentru Kremlin este mai ieftin să se implice în alegerile din Ucraina decât să organizeze o operațiune militară în sud-estul țării. Rusia încearcă să promoveze un asemenea conducător al Ucrainei care să accepte reintegrarea Donbasului  în condițiile propuse de Moscova și să uite de anexarea Crimeii.  Anturajul lui Putin știe că nici în Europa, nici nicăieri în lume, nu există o legislație eficientă anti război hibrid. Din acest motiv, Moscova va încerca să folosească aceste posibilități (nr. hibride) nu doar în Ucraina, dar și în R. Moldova și chiar pentru alegerile în Parlamentul European. Noile tehnologii de influențare a alegerilor sunt un nou element al agresiunii hibride. Acest lucru trebuie înțeles destul de bine ca și faptul că tehnologiile care vor fi folosite pentru spațiul ex-sovietic și UE vor fi diferite, doar scopul va fi unicul, destabilizarea situației.

- Este posibil un nou Maidan?

Vă asigur că Maidanul nu se face cu o singură aruncare de mână a tehnologilor politici de la Kremlin. Ei știu foarte bine acest lucru, de aceea vor încerca să creeze o atmosferă de neîncredere față de rezultatul alegerilor din Ucraina și vor ațâța candidații unii împotriva altora. Sper că calcularea transparentă și corectă a rezultatelor alegerilor, atât prezidențiale cât și parlamentare, din Ucraina să devină un interes național pentru 2019.

Evghenii MAGDA, director al Institutului de Politică Mondială, special pentru DESCHIDE.MD

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: