• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 29º C
  Brasov 27º C
  Cluj-Napoca 28º C
  Constanta 29º C
  Craiova 32º C
  Galati 30º C
  Iasi 29º C
  Suceava 26º C
  Timisoara 31º C
 • 1 EUR = 4.6562 LEI
  1 USD = 3.9954 LEI
  1 GBP = 5.2019 LEI
  1 CHF = 4.0019 LEI
  1 HUF = 1.4298 LEI
  1 BGN = 2.3807 LEI
  1 JPY = 3.5534 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Interconectarea energetică cu România // Parlamentul R. Moldova a ratificat împrumuturile cu BERD și BEI

13 Iulie, 15:01

Proiectul privind interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Moldova și România a fost votat azi de Parlamentul R. Moldova.

Interconectarea energetică

Astfel, piaţa energetică va deveni mai sigură, iar tarifele în acest sector vor fi mai accesibile pentru consumatori. Potrivit secretarului de stat al Ministerului Economiei, Vitalie Iurcu, proiectul va fi gata până în 2021. În acest scop, BERD şi BEI va oferi țării noastre împrumuturi în valoare a câte 80 de milioane de euro fiecare.

Amintim că acum două zile, Cabinetul de miniștri a aprobat ratificarea acestor două Acorduri de împrumut cu BERD și BEI.

Banii vor fi utilizați pentru realizarea proiectului „Construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România". Mai exact, acesta presupune construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România, constând din: o stație Back-to-Back în Vulcănești; o linie de transport a energiei electrice de 400kV între Vulcănești și Chișinău; extinderea stației de la Chișinău, în Republica Moldova; extinderea stației Vulcănești de 400kV. Inițiativa a fost înaintată de către Ministerul Economiei și Infrastructurii și este în strictă conformitate cu măsurile stipulate în Strategia Energetică 2030 și cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Comunității Energetice.

Costul estimat al proiectului „Construcția, echiparea și punerea în funcțiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova și România" este de 270 milioane de euro, dintre care împrumuturile a câte 80 de milioane de euro de la BERD și BEI, finanțarea din partea Băncii Mondiale – 70 de milioane de euro și grantul UE – 40 de milioane de euro.

Sursa: deschide.md

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: