• Bucuresti -1º C
  Baia Mare -2º C
  Brasov -6º C
  Cluj-Napoca -2º C
  Constanta -2º C
  Craiova -3º C
  Galati -3º C
  Iasi -2º C
  Suceava -2º C
  Timisoara 1º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.4653 LEI
  1 CHF = 4.1953 LEI
  1 HUF = 1.4983 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.7869 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Întâmpinarea Domnului, celebrată în 2 februarie

01 Februarie, 20:45

În fiecare an, pe 2 februarie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Întâmpinarea Domnului.

intampinare

Prin această sărbătoare este marcată simbolic ziua ducerii pruncului Sfânt la Templul din Ierusalim şi închinarea lui în fața Lui Dumnezeu. În credinţa populară, ziua este cunoscută sub denumirea de Streneia sau Ziua Ursului pentru că strămoşii făceau predicții calendaristiceîn funcţie de comportamentul ursului. Pentru a prezice cum va fi vremea, trebuia urmărit bârlogul ursului. Dacă afară e soare, ursul iese și, văzându-și umbra se sperie și intră la loc. Asta înseamnă că iarna se prelungește. Dacă e înnorat, ursul nu-și vede umbra și, astfel, rămâne afară, vestind apropierea primăverii.

Intampinarea Domnului este praznuita la 40 de zile de la nasterea lui Iisus, pe 2 februarie. Se sune că în această zi, Mantuitorul a fost dus la Templu de Fecioara Maria si de Iosif pentru implinirea Legii care prevedea ca orice intai nascut de parte barbateasca sa fie afierosit lui Dumnezeu in a 40 a zi de la nastere. In acest moment se facea si curatirea mamei. In Templu sunt intampinati de dreptul Simeon si prorocita Ana. Potrivit Traditiei, dreptul Simeon a facut parte din traducatorii Pentateuhului din limba ebraica in greaca. In momentul in care a ajuns la textul "Iata Fecioara va lua in pantece si va naste fiu", a inlocuit termenul "fecioara" cu "femeie". Pentru necredinta sa, Dumnezeu i-a fagaduit ca nu o sa moara pana nu va vedea pe Mesia nascut din Fecioara (Luca 2, 25-26).

În credinţa populară, strămoşii sărbătoreau Stretenie sau Ziua Ursului. Oamenii credeau că schimbarea vremii are legătură cu felul în care se comportă ursul în această zi. Dacă afară e soare, ursul iese și, văzându-și umbra se sperie și intră la loc. Acest lucru înseamna că iarna se prelungește. Dacă e înnorat, ursul nu-și vede umbra și, astfel, rămâne afară. Acest semn prevestea venirea primăverii.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: