• Bucuresti 3º C
  Baia Mare 0º C
  Brasov -3º C
  Cluj-Napoca 0º C
  Constanta -2º C
  Craiova 2º C
  Galati 0º C
  Iasi 3º C
  Suceava 1º C
  Timisoara 3º C
 • 1 EUR = 4.7619 LEI
  1 USD = 4.1988 LEI
  1 GBP = 5.4653 LEI
  1 CHF = 4.1953 LEI
  1 HUF = 1.4983 LEI
  1 BGN = 2.4348 LEI
  1 JPY = 3.7869 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Infuzie de bani europeni la periferia Capitalei - Planuri pentru renașterea zonei industriale din Sectorul 3

01 Decembrie, 10:24

Renașterea zonelor altădată puternic industrializate, reconversia funcțională și valorificarea halelor în care lucrau zeci de mii de oameni reprezintă o provocare nu doar pentru România, ci și pentru țările din întreaga Europă. În urma prăbușirii industriale, au rămas comunități întregi care nu și-au mai găsit locul pe piața muncii, pe care sărăcia le-a marcat din ce în ce mai profund.

GAL S3 intalnire publica Valsanesti Conferinta inchidere GAL S3 Conf inchidere GAL S3

Pentru mulți dintre meseriașii români altădată lucrători în schimburi, vremurile pe care le trăiesc acum înseamnă bani puțini, lipsa accesului la serviciile medicale, traiul în locuințe nemodernizate. Pentru copiii lor, să mergi la școală poate părea un lux.

Chiar dacă și-au făcut un rost, iar mulți au reușit să își găsească un loc de muncă și să își trimită copiii la școală, bucureștenii din comunitatea zonei Faur-Republica/23 August sunt urmăriți de efectele apusului industriilor în jurul cărora și-au consolidat cândva existența. Comunitatea Faur-Republica/23 August numără astăzi aproximativ 80 000 de oameni, o parte dintre ei străduindu-se încă să fugă de limita sărăciei.

În urmă cu trei luni, Primăria Sectorului 3, împreună cu partenerii săi (INTRATEST S.A și Asociația EDUC), a început implementarea proiectului „GAL Sector 3 – Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală”, punând, astfel, bazele unui proces multianual de dezvoltare a zonei Faur-Republica/23 August. Concret, parteneriatul format din primărie, un reprezentant al societății civile și unul al sectorului privat a primit finanțare europeană pentru a se extinde și a se concretiza jurdic într-un Grup de Acțiune Locală, care să facă un plan strategic de revitalizare a cartierului Faur-Republica/23 August. Strategia de Dezvoltare Locală este rezultatul muncii și ideilor puse în slujba comunității de către toți factorii în a căror activitate ar avea un impact major dezvoltarea zonei Faur-Republica/23 August: administrație publică locală, ONG-uri, firme și simpli cetățeni.

Pentru prima oară în istoria alocărilor de fonduri europene, accesarea gândirea oportunităților de investiții finanțabile nu mai stă exclusiv în mâna unuia sau altuia dintre actori, Grupul de Acțiune Locală aducându-i pe toți la aceeași masă de acțiune. De altfel, Dezvoltarea Locală plasată sub Responsabilitatea Comunității (DLRC) este un instrument european de dezvoltare teritorială și combatere a sărăciei și a excluziunii sociale prin implicarea comunității, prin formarea unui parteneriat local și prin implementarea unor strategii participative. Principiul DLRC este fundamentat pe faptul că, pentru a dezvolta o comunitate, este nevoie nu numai de investiții în locuințe, locuri de muncă, educație, sănătate, ci și de implicarea celor care fac parte din aceasta.

În Sectorul 3, Grupul de Acțiune Locală (GAL Sector 3) reunește în acest moment 11 membri, atrași prin procedură transparentă de aderare, direct interesați de dezvoltarea zonei Faur-Republica/23 August: agenți economici, organizații nonguvernamentale, cetățeni din comunitate și administrație publică locală. În urma vizitelor repetate în diverse zone ale cartierului și discuțiilor față în față cu cetățenii, în urma întâlnirilor pe care le-au avut în cadru extins cu firmele, ONG-urile și angajații din administrația locală angrenați direct în activitățile legate gestionarea zonei Faur-Republica/23 August, membrii Grupului de Acțiune Locală au identificat nevoile reale ale zonei, confirmate de rezultatele cercetării sociologice bazată pe cele câteva sute de chestionare aplicate în teritoriul vizat de proiectul de dezvoltare:

 • șomajul crescut, numărul mare al persoanelor necalificate;

 • starea deficitară de sănătate, determinată de costurile ridicate ale serviciilor medicale și absența unor centre în apropiere (dispensar, cabinet, medic de familie, spital);

 • condiții improprii de locuit;

 • lipsa actelor de proprietate;

 • participarea redusă a elevilor la educație (absenteism, părăsirea timpurie a școlii, insuficiente materiale educaționale astfel încât mediul să devină atractiv);

 • discriminarea și excluziunea socială;

 • interesul redus pentru demararea de afaceri, raportat la potențialul zonei, pondererea crescută a muncii la negru (cu efecte negative asupra pieței muncii și economiei locale);

Rezolvarea problemelor identificate este prefigurată în Strategia de Dezvoltare Locală, document generat și asumat de către toți pilonii Grupului de Acțiune Locală Sector 3. Dacă această strategie, depusă spre evaluare, va primi finanțare europeană, acțiunile menite să ducă la reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitatea Faur-Republica/23 August vor fi implementate în limita a 4 milioane de euro, bani care urmează să fie investiți în infrastructură și capital uman (promovarea măsurilor integrate pentru educație, crearea de locuri de muncă, stimularea antreprenoriatului, generarea de beneficii socio-medicale, îmbunătățirea condițiilor de locuit pentru persoanele în risc de sărăcie, combaterea efectelor discriminării și segregării rasiale, susținerea drepturilor fundamentale ale cetățenilor și creșterea gradului de integrare socială pentru persoanele aflate în risc de excluziune socială).

Prin obiectivele, modul de abordare și componența sa, GAL Sector 3 generează oportunități pentru comunitatea Faur-Republica/23 August, promovând un model de dezvoltare socială bazat pe incluziune, șanse egale, solidaritate, dar mai ales pentru că pune accent pe oameni, pe valoarea acestora ca resursă de la care trebuie să pornească dezvoltarea sustenabilă în viitor.

GAL Sector 3 este o organizație nonguvernamentală născută în cadrul proiectului „GAL Sector 3 – Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală” (SMIS 112085), urmând să își continue și solidifice activitatea după finalizarea acestuia. Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și are o valoare totală de 227.234,09 lei. Beneficiarul proiectului este Primăria Sectorului 3 al Municipiului București, iar partenerii acestuia sunt S.C. INTRATEST S.A. și Asociația Educ. Proiectul a fost depus în cadrul Axei prioritare Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității, Componenta 1 Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiilor de Dezvoltare Locală - orașe/municipii cu populație de peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populație aparținând minorității roma.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României. Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro.

 

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: