• Bucuresti 23º C
  Baia Mare 26º C
  Brasov 21º C
  Cluj-Napoca 23º C
  Constanta 20º C
  Craiova 24º C
  Galati 23º C
  Iasi 25º C
  Suceava 22º C
  Timisoara 25º C
 • 1 EUR = 4.6667 LEI
  1 USD = 4.0359 LEI
  1 GBP = 5.3037 LEI
  1 CHF = 4.0684 LEI
  1 HUF = 1.4477 LEI
  1 BGN = 2.3860 LEI
  1 JPY = 3.5967 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Ilan Șor - balabol // „Banii în plic” pentru Maia Sandu s-au transformat în „injurii și calomnie”

25 Iulie, 17:10

Primarul de Orhei, Ilan Shor, minte de îngheață apele. La IP Buiucani sunt înregistrate două plângeri ale sus-numitului, numai că acestea se referă la faptul că Maia Sandu l-a discreditat prin „declarațiile și comportamentul discriminatoriu” și nu la „banii în plic” despre care el povestea că ar fi ajuns la liderul PAS.

ilan sor

Or Ilan Șor a fost chemat anterior la Procuratură pentru a fi audiat anume pe marginea declarațiile sale care sună în felul următor: „...ești un manager mediu din cadrul unui proiect finanțat de mine – PLDM. Trebuie să înțelegi: știu cât de mult ți-a plătit Filat în plic în fiecare lună, ca surplus la salariu, și anume eu am fost cel care punea banii în plic, înainte ca el să ți-i transmită ție”.

Drumul scurt de la declarații politice, la audieri la Procuratura Anticorupție și plângeri la poliție a început acum o lună și jumătate, când primarul de Orhei a venit cu mai multe replici acide în adresa Maiei Sandu.

Mesajul integral poate fi citit în partea dreaptă.

Edilul de Orhei consemna pe data de 6 iunie 2018, într-o postare pe pagina sa de Facebook: „În al doilea rând, ești un manager mediu din cadrul unui proiect finanțat de mine – PLDM. Trebuie să înțelegi: știu cât de mult ți-a plătit Filat în plic în fiecare lună, ca surplus la salariu, și anume eu am fost cel care punea banii în plic, înainte ca el să ți-i transmită ție.

Apropo, ție ți-a fost transmis mai mult decât altora, așa că să te audodeclari modestă, dacă nu chiar săracă, ar trebui să-ți fie rușine, dar tu nu cunoști acest sentiment”.

La o distanță de numai două zile de la aceste declarații, Procuratura Anticorupție îl invită pe Shor la audieri.

„Ilan Șor a fost citat pentru a face un denunț în scris și să fie conștient de răspunderea pe care o poartă pentru declarații calomnioase. Doar dacă avem această declarație în scris, există temei pentru inițierea unei investigații. Dacă nu, aceasta rămâne a fi doar o declarație politică”, a explicat pentru Agora în luna iunie, ofițerul de presă al PA.

După aproape o lună, același serviciu de presă al PA confirmă pentru Deschide.MDcă Shor a fost citat la Procuratura Anticorupție ca să detalieze cum i-ar fi achitat Maiei Sandu „salarii” în plic prin intermediul lui Vlad Filat, însă primarul de Orhei a refuzat să discute cu acuzatorii. A invocat lipsa de încredere în PA și a spus că va face o plângere la poliție.

În aceeași zi, după publicarea știrii noastre, Ilan Shor vine cu o reacție pe Facebook, în care scrie că „Într-adevăr, am fost invitat la Procuratura Anticorupție, dar nu am refuzat să depun mărturii. În legătură cu faptul că PA are în gestiune o serie de dosare penale cu care eu nu sunt de acord, mi-a dispărut total încrederea. De aceea am decis să nu depun o plângere în acest caz anume la această instituție, pentru că eu cred că nu vor fi obiectivi în examinarea acestei cauze. Anume din acest motiv m-am adresat la Comisariatul de Poliție a sectorului Buiucani. În această plângere am cerut să fie investigate circumstanțele în acest caz [n. red. mărturisiri despre banii în plic pentru Maia Sandu]”.

Până la urmă, constatăm că Șor a spus minciuni: el a depus plângere la Poliție pe faptul hărțuirii verbale, nu pe faptul primirii „banilor în plic”, or ultima este infracțiune mult mai gravă decât acuzațiile politice formulate în limbaj calomnios. În urma unei solicitări făcute de reporterii noștri, reprezentanții serviciului de presă al IP Buiucani ne-au confirmat faptul că în cadrul instituției au fost înregistrate două plângeri din partea primarului de Orhei pe numele președintelui PAS, Maia Sandu.

Acestea se referă la faptul că „Maia Sandu prin acțiunile prejudiciabile realizate prin susținerea comportamentului discriminatoriu în sfera politică și socială, prin hărțuire sistematică materializată prin crearea unui cadru intimidant și ostil, degradant și ofensiv discreditează imaginea lui Ilan Shor”.

Cele două plângeri au fost înregistrate pe 13 iunie 2018, adică peste cinci zile după ce a fost invitat la Procuratura Anticorupție să vorbească despre „banii în plic”. Prin intermdiul plângerilor sale, primarul de Orhei cere ca Maia Sandu să fie trasă la răspundere conform prevederilor art. 69 - (Injuria), 70 - (Calomnia) din Codul Contravențional și art. 176, alin 1), lit d, din Codul Penal al Republicii Moldova.

Mai jos vedeți ce presupun aceste norme legale:

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: