• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.8735 LEI
  1 USD = 4.0875 LEI
  1 GBP = 5.4471 LEI
  1 CHF = 4.5081 LEI
  1 HUF = 1.3462 LEI
  1 BGN = 2.4918 LEI
  1 JPY = 3.9287 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Hassan Rohani este noul președinte din Iran

16 Iunie, 10:36

hassan-rohani_4

Populaţia Iranului a ales să pună capăt celor opt ani de regim conservator islamic, prin alegerea moderatului Hassan Rohani la preşedinţia ţării.

Ministrul Iranian de Interne, Mostapha Mohammad Najjar, a anunțat că moderatul Hassan Rohani a câştigat alegerile prezidenţiale din Iran. Acesta a obţinut 50,68% din voturi în primul tur de scrutin, disputat vineri, în faţa a cinci candidaţi conservatori, conformrezultatele definitive, potrivit realitatea.net. Pe de altă parte, Rohani  îi succede lui Mahmoud Ahmadinejad, a cărui realegere contestată în 2009 a dat naştere unor manifestaţii masive reprimate violent. În acest context, Hassan Rohani a promis mai multă flexibilitate în dialogul cu Occidentul, dar victoria sa nu va marca totuşi o ruptură în politica Republicii Islamice, dosarele strategice precum cel nuclear sau relaţiile internaţionale fiind sub autoritatea directă a Liderului Suprem, Ali Khamenei.

În plan diplomatic, Marea Britanie i-a cerut lui Rohani “să pună Iranul pe un nou drum”, în special “să se ocupe de îngrijorările comunităţii internaţionale cu privire la programul nuclear”, în timp ce Franţa s-a declarat “pregătită să colaboreze” cu el, pe acest dosar dar şi în privinţa “angajamentelor Iranului în Siria”. Potrivit ministrului de interne Iranian,Rohani a obţinut 18,6 milioane de voturi dintr-un total de 36,7 milioane de sufragii exprimate în timp ce participarea la scrutin a atins 72,7% din cei 50,5 milioane de alegători chemaţi la urne, faţă de 85% în 2009.

Potrivit Constituţiei din Iran, preşedintele este al doilea om în stat şi capacităţile sale de acţiune sunt limitate în privinţa dosarelor strategice, precum cel nuclear. În plus, Rohani va trebui să coabiteze cu fraţii Ali şi Sadegh Larijani, doi conservatori aflaţi la conducerea Parlamentului şi, respectiv, a Autorităţii Judiciare. În timpul campaniei, el a evocat posibile discuţii directe cu Statele Unite, inamic istoric al Iranului.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: