• Bucuresti 30º C
  Baia Mare 27º C
  Brasov 26º C
  Cluj-Napoca 27º C
  Constanta 25º C
  Craiova 30º C
  Galati 29º C
  Iasi 29º C
  Suceava 24º C
  Timisoara 29º C
 • 1 EUR = 4.8406 LEI
  1 USD = 4.2942 LEI
  1 GBP = 5.3770 LEI
  1 CHF = 4.5591 LEI
  1 HUF = 1.3607 LEI
  1 BGN = 2.4750 LEI
  1 JPY = 3.9919 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Guvernul va introduce patru ore de educație fizică în programa școlară

28 Aprilie, 19:26

carmen tocala
Secretarul de stat în Ministerul Tineretului și Sportului Carmen Tocală a declarat, duminică, la Digi24, că Executivul vrea să introducă în programa școlară patru ore de sport – două de educație fizică, presupunând evaluarea aptitudinilor, și două de sport, presupunând competiții.„Dacă vrem - și vrem - , vom introduce patru ore de educație fizică și sport, însă avem probleme de infrastructură și probleme de resurse umane. Facem față cu profesorii pe care îi avem la un număr mai mare de ore de educație fizică și sport? Facem față cu infrastructura, cu sălile de sport pe care le avem? Răspunsul este hotărât lucru, nu!. (...) Încercăm să intrăm în POSDRU cu un proiect european, să dăm alternativă și celorlalți profesori, de la celelalte discipline, să vină să participe la orele de sport. Nu de educație fizică! Vor fi ore de educație fizică și ore de sport”, a precizat Carmen Tocală, la Digi24.Ea a explicat că partea de educație fizică presupune evaluare, iar partea de sport presupune întrecere. „Și vom împărți cele două direcții, vom avea două direcții, pentru a atrage copiii către educație fizică. Dar nu se exclud niciodată. Sport înseamnă întrecere, fair-play, spirit de competiție, spirit de echipă și mentalitate de învingător. Partea de educație fizică înseamnă dezvoltare armonioasă, înseamnă dezvoltarea capacității toracice, dezvoltarea musculaturii, a sistemului osos și, de ce nu, a mușchiului cardiac. Vorbim de două forme de educație prin sport, își vor alege copiii ceea ce își doresc, dar sigur educația fizică va fi obligatorie”, a punctat secretatul de stat.
Totodată, Carmen Tocală admite că există copiii care, din punct de vedere cardio-vascular, nu pot face mișcare. „Aceștia vor face un altfel de sport, o altfel de competiție, șah, go, scrabble în franceză, în engleză, biliard, încercăm altceva, ceilalți copii, apți pentru educație fizică, evident că vor face mișcare”, a declarat secretarul de stat.
Pe de altă parte, Carmen Tocală a ridicat și problema scutirilor pe care le obțin copiii de la orele de sport, opinând că medicii de familie nu au competența de a decide dacă un elev este apt sau nu de sport. „Ce înseamnă inapt? Înseamnă inapt medical. Ce înseamnă medical? Care sunt baremurile, care sunt normele? Nu există în România! Ce medici pot da? Medicul de familie? Poate să stabilească dacă e inapt copilul? Nu cred! Numai medicina sportivă poate să spună inapt medical pentru sport”, a spus Carmen Tocală, la Digi24.În acest sens, Ministerul Tineretului și Sportului ar putea să colaboreze cu Ministerul Sănătății pentru a avea un registru al regimului motric al copiilor și în același timp normele pentru apt/inapt medical, scutit de educație fizică, scutit de sport, a mai explicat Carmen Tocală.
Autoritățile se gândesc și la acordarea unor burse pentru sportivi, iar Carmen Tocală afirmă că acestea ar trebui acordate campionilor, în primul rând. Ea spune că ar trebui să ajungem și la un sistem de burse universitare, după model american.
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: