• Bucuresti 28º C
  Baia Mare 24º C
  Brasov 24º C
  Cluj-Napoca 23º C
  Constanta 24º C
  Craiova 26º C
  Galati 26º C
  Iasi 25º C
  Suceava 20º C
  Timisoara 25º C
 • 1 EUR = 4.8750 LEI
  1 USD = 4.1874 LEI
  1 GBP = 5.3319 LEI
  1 CHF = 4.5137 LEI
  1 HUF = 1.3430 LEI
  1 BGN = 2.4926 LEI
  1 JPY = 3.9713 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

BREAKING NEWS Grindeanu: Nu demisionez!

14 Iunie, 23:27

Sorin Grindeanu le-a spus membrilor Comitetului Executiv Naţional al PSD că îşi va anunţat demisia pe Facebook, dar că o va înainta preşedintelui Klaus Iohannis doar după ce acesta va numi un nou prim ministru social-democrat.

GRINDEANU

PSD şi ALDE i-au retras, miercuri, sprijinul politic premierului Grindeanu, după o şedinţă de mai multe ore ce a avut loc la Palatul Parlamentului şi pe care şeful Executivului, rămas între timp fără miniştri, a părăsit-o înainte de votul final.

In primul rand sa le multumesc tuturor romanilor pentru sustinere. Sunt impresionat de mesajele primite in ultimele zile. Multumesc primarilor care m-au sunat si mi-au trimis mesaje. Le multumesc si acelor romani care nu au nicio legatura cu politica

PSD nu este PCF-ul nimănui. Nici al lui Grindeanu, nci al lui Dragnea, nici al lui Bădălău. Forţa acestui partid stă în oamenii care ne-au votat în decembrie. Vreau să le mulţumesc lor pentru toată susţinerea pe care au dat-o.

Le spun membrior CEx că îmi pare rău că au trecut prin această experienţă. Ştiu ce s-a întâmplat şi înainte de şedinţă şi îmi cer scuze că şi datorită acestei situaţii au ajuns să trăiască această experienţă. Dl Dragnea a spus că nu era sigur că acest CEx se va termina aşa.

Mi s-a propus şefia mai multor instituţii ale statului ca să plec din funcţia de prim ministru. Dl preşedinte Drgnea a spus că nu ar fi vrut să plec, dar a încercat să mă convingă să accept alte funcţii. Asta ca să clarificăm această situaţie.

Nu-mi dau demisia! Am obligaţia să mă comport responsabil faţă de România şi de partidul din care fac parte. Acest Guvern este al României, nu al CEx-ului. Îmi voi da demisia atunci când preşedintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. Eu cred că e normal faţă de acele sute de mii de oameni ca lucrul ăsta să se întâmple şi nu vreau ca alte scenarii să intre în discuţie. Pentru asta fac acest lucru. Asta am spus în CEx şi asta spun şi în faţa tuturor cetăţenilor României.

Nu mă agăţ de acest scaun! Am spus că îmi dau demisia în acele condiţii şi sper ca această criză să se încheie cât mai rapid.

Am înţeles că eu sunt de vină că nu avem diverse lucruri enunţate timp de o oră şi ceva de dl. Darius Vâlcov în şedinţa Comitetului Executiv. Cred că am văzut spre 400 de măsuri care trebuiau făcute în primul semestru al anului 2017 şi că sunt de vină că nu s-au finalizat măsuri care au termen 2018. Vă citesc o măsură care în analiza domnului Vâlcov este nerealizată: dezvoltarea relaţiilor economice cu Federaţia Rusă. Eu ştiu că suntem încă ţară membră a UE şi trebuie să respectăm sancţiuinile UE. Poate dl. Vâlcov şi ceilalţi ştiu altceva. Şi de asta trebuie să plec, probabil.

Deşi avem o economie care merge foarte bine şi asta o spun şi organismele europene, şi nişte miniştri care au muncit, mare parte din ei, i-am propus în CEx domnului Liviu Dragnea să ne asumăm împreună acest presupus eşec: şi anume să ne dăm amândoi demisia. N-am văzut că s-a întâmplat sau poate mi-a scăpat în declaraţiile de după.

Acum o lună, dl Dragnea spunea mă mulţumesc toate ministerele şi ca cetăţean, şi ca preşedinte de partid. Ce s-a schimbat nu am reuşit să aflu. Nu mi-am dorit deloc să ajungem în acest moment foarte greu pentru PSD şi România. Înainte de şedinţă am încercat să înţeleg de ce această furie de a schimba propriul guvern, unul care, de bine, de rău, a performat şi a avut rezultate. Am vrut să înţeleg de ce o lună de zile dl. Dragnea şi alţii au vorbit despre remanieri, analize, demisii. Mi-a fost foarte greu şi îmi e în continuare să înţeleg de ce pui presiune pe propriii miniştri pe care TU i-ai pus acolo. Poate singurul răspuns e dorinţa unui singur om de a avea toată puterea. Nu văd alt răspuns. E singurul...

România traversează o perioadă extrem de bună din punct de vedere economic şi avem marea oportunitate ca 2018 şi 2019, când vom deţine preşedinţia Comisiei Eurpene să ne găsească stabili economic. Haideţi să vedem de unde plecăm

- cea mai mare creştere economică - 5,8%

- puterea de cumpărare a crescut

- cea mai mică inflaţie din UE, 0.4

- peste 110.000 de noi locuri de muncă

- suntem ţara cu aproape cel mai mic procent de şomaj din UE, 5,3

- au fost investiţii directe de 1.3 mld de euro, nivel record al exporturilor de 11,5% in trimestrul I, cm ridicate după 2012

Suntem într-o poziţie extrem de bună de a deveni membri OCDE, am încercat să îmbunătăţim relaţiile extere şi eu, şi miniştrii. În toată această perioadă am auzit pe surse de o evaluare a miniştrilor şi a mea. Am participat la tot felul de întâlniri cu preşedintele partidului, cu colegi de partid. Eu, ca premier al României, am văzut prima dată această evaluare în această seară. Dacă vi se pare că este o modalitate corectă, mie nu mi se pare. Această evaluare trebuia să fie făcută prin dialog cu mine, ca premier, şi cu fiecare ministru în parte. Marea majoritate a miniştrilor nu au participat la nicio întâlnire pentru această evaluare făcută de dl. Darius Vâlcov, care din câte ştiu eu nu mai e membru PSD. Eu am crezut ce s-a tot anunţat, că există acea comisie celebră în interiorul partidului, care analizează activitatea Guvernului. Nu am aflat nici azi pe altcineva ca făcând parte din acea comisie. Nu ştie nimeni din cine e formată. Eu cred că trebuia să ştim. De aceea cred că ceea ce s-a întâmplat azi prin această evaluare era de fapt o justificare pentru a mi se spune trebuie să pleci, trebuie să-ţi dai demisia.

Eu am un tabel simplu. Pe primul trimestru Guvernul avea de implementat 43 de măsuri, pe al doilea 54 Din acestea, 54 sunt îndeplinite sută la sută, 34 sunt în derulare iar cele neîndeplinite sunt 9. Dintre măsurile adoptate, creşterea salariului minim cu 20% în sectorul public, creşterea cu 25% a salariilor din sanatate si educatie, cresterea veniturilor asistentilor persoanelor cu handicap şi preluarea lor la bugetul de stat, legea prevenţiei sau a prevenirii, ca să fim corecţi, creşterea salariului minim pe economie la 1450.

Revin la ceaslovul prezentat de dl. Darius Vâlcov... Rar mi-a fost dat să văd aşa ceva. De exemplu, la nerealizări sunt două măsuri pe care preşedintele PSD a declarat public că se renunţă: TVA zero la locuinţe şi TVA zero la publicitate, punctele 38 şi 39. La capitolul fiscalitate-buget, din 40 de măsuri neîndeplinite, 18 au termen în 2018, 17 în trimelstrele 2 şi 3, cinci nu au termene. La educaţie se reproşează că nu am făcut programe de formare şi dezvoltare a copilor de la naştere până la majorat. La politică externă, dezvoltarea relaţiilor economice cu Federaţia Rusă este trecută la nerealizări- Asta recunosc şi îmi asum. La capitoulul 18 punctul 4, promovarea şi susţinerea ţărilor din Balcanii de Vest este tot o nerealizare- Asta în condiţiike în care tocmai m-am întors din Croaţia.

E păcat pentru membrii partidului din care fac parte şi pentru români. Eu cred că merităm mai mult respect. Şi mai cred că azi CEx a făcut un cadou pentru USR, PNL şi preşedintele Klaus Iohannis prin modul în care a prezentat acest raport de evaluare şi s-a inventat o opoziţie la Guvern în interiorul PSD.

Eu voi rămâne în PSD, sunt membru de partid de 21 de ani. Voi rămâne premier până când preşedintele Klaus Iohannis va desemna un nou premier cu nume şi prenume din partea partidului care a câştigat alegerile, PSD. Eu vreau ca partidul din care fac parte să rămână la guvernare, a spus Sorin Grindeanu.

Citeste mai mult despre: demisie, Grindeanu, Iohannis, psd
Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: