• Bucuresti 12º C
  Baia Mare 10º C
  Brasov 9º C
  Cluj-Napoca 4º C
  Constanta 12º C
  Craiova 10º C
  Galati 11º C
  Iasi 10º C
  Suceava 8º C
  Timisoara 12º C
 • 1 EUR = 4.9449 LEI
  1 USD = 4.3614 LEI
  1 GBP = 5.9178 LEI
  1 CHF = 4.7821 LEI
  1 HUF = 1.3843 LEI
  1 BGN = 2.5283 LEI
  1 JPY = 3.8290 LEI
 • Login
CELE MAI NOI | CELE MAI VIZIONATE | JURNALE
Ultimele stiri:  
= JURNALE =

Grecia a trimis propuneri pentru ridicarea interdicţiilor de călătorie din UE

12 Mai, 14:12

Grecia vrea de la Comisia Europeană măsuri care să pregătească redeschiderea în siguranţă a frontierelor interne, într-o încercare de a revitaliza sectorul turismului, a informat site-ul politico.eu, citând un document neoficial trimis de Atena oficialilor de la Bruxelles, informează publicaţia Kathimerini.

comisia europeana

Mai multe ţări din spaţiul Schengen au impus controale de urgenţă la frontiere, într-o tentativă de a limita propagarea coronavirusului.

"Obiectivul nostru este să lucrăm în vederea reluării până în 15 iunie a călătoriilor între statele membre UE, acolo unde este posibil", se arată în document.

În timp ce Atena vrea să se asigure că nu vor fi favorizate anumite state, doreşte "o înţelegere comună" privind necesitatea testării călătorilor din UE înaintea călătoriilor lor. Dar nu vor fi necesare teste pentru călătorii între zone "care au demonstrat clar că situaţia legată de pandemia de coronavirus (COVID-19) este sub control", susţine politico.eu.

Dornică să redeschidă turismul, Grecia face presiune să nu existe "discriminări sau diferenţieri în privinţa mijloacelor de călătorie".

"În acelaşi timp şi cu protocoale proporţionale trebuie redeschis transportul rutier, aerian, feroviar sau maritim", se arată în document.

Săptămâna trecută, secretarul de stat Giorgos Gerapetritis a anunţat că Grecia va primi turişti de la 1 iulie.

"Vom deschide turismul de la 1 iulie. Detaliile privind demararea sezonului, inclusiv sprijinul financiar pentru industria turismului, vor fi anunţate până în 15 mai", a declarat oficialul elen.

Şi premierul Kyriakos Mitsotakis a afirmat, într-un interviu acordat CNN, că protocoalele privind călătoriile în condiţii de siguranţă trebuie adoptate în prealabil.

Turismul şi industriile conexe generează aproximativ 30% din Produsul Intern Brut al Greciei şi au ajutat această ţară să rămână pe linia de plutire în timpul crizelor financiare care au durat aproximativ un deceniu. În luna august 2018, Grecia a pus punct celui de-al treilea program de asistenţă internaţională, revenind pe pieţele financiare pentru prima dată după 2010.

Criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) a afectat semnificativ proprietarii de hoteluri din Grecia, operatorii eleni de turism, restaurantele şi alte afaceri legate de turism, aproape o treime fiind îngrijoraţi că se vor confrunta cu falimentul.

Autorităţile de la Atena estimează că pierderile provocate de pandemie ar putea ajunge până la 22 de miliarde de euro, deja fiind pierdute 45.000 de locuri de muncă.

Grecia, o ţară cu 11 milioane de locuitori, a înregistrat până în prezent 2.642 de cazuri de COVID-19, boală respiratorie provocată de noul coronavirus, şi 146 de decese, cu mult mai puţine decât în multe alte ţări europene.

În România, operatorii din turism speră să-şi poată relua activitatea din 15 mai, când va fi ridicată starea de urgenţă, altfel business-urile din domeniu riscă să moară şi, cu cât se apropie vara, fiecare zi este absolut vitală pentru industria turismului, potrivit preşedintelui Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Prahova, Adi Voican, potrivit Agerpres.

Daca ti-a placut articolul, urmareste agentia de stiri rnews.ro pe facebook
Alte articole: